(video) Toyota a transformat un FJ45 din 1966 într-o bestie pentru off-road cu motor NASCAR

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Odată cu revenirea cu nerăbdare a Land Cruiser-ului pe piața americană, Toyota a adus un omagiu rădăcinilor Land Cruiser prin crearea unui proiect unic botezat FJ Bruiser – o mașinărie de neoprit, care se poate târî pe stânci, care poate merge practic pe oriunde. Mașina de teren, făcută pe baza unui Toyota FJ45 din 1966, a fost pregătită și expusă în cadrul SEMA Show 2023.

Primul apel al echipei de proiect a fost către Toyota Racing Development din Costa Mesa, California. Această construcție a avut nevoie de mai mult decât un motor potent pentru a-și îndeplini mandatul de performanță extremă, așa că sub capotă a fost montată o versiune modificată a actualului V8 de 5.8 litri de pe NASCAR Cup Car. Produce 735 de cai putere! Un eșapament MagnaFlow oferă o notă de sunet intimidantă, iar puterea este transferată printr-o transmisie automată cu 3 trepte, construită pentru curse de Rancho Drivetrain Engineering.

În adevărata modă veche, FJ Bruiser rămâne un vehicul cu osii solide. Construită cu scopul „de neoprit”, ca stipulație în fișa sa de construcție, transmisia include diferențiale Currie în față și în spate, dar și o cutie de transfer Advanced Adapter Atlas care oferă patru viteze pentru modul 2WD și alte patru pentru 4WD. Configurarea transmisiei permite FJ Bruiser să se miște cu 20 km/h la 7.000 rpm în treapta cea mai joasă și să atingă viteze de până la 265 km/h la aceeași turație a motorului de 7.000 rpm în cea mai superioară treaptă.

În cazul în care garda la sol devine vreodată o problemă, echipa a înlocuit placa de protecție centrală de sub mașină cu un sistem de șenile asemănător celor utilizate de tancuri, care poate fi folosit pentru a ieși din orice situație cu un centru ridicat. Sistemul CAMSO este controlat din cockpit, astfel încât șoferul să poată rămâne așezat în siguranță; nu este nevoie de a desface careva curelele sau de găsit ceva pentru a lega troliul. Modul Tank poate fi activat prin apăsarea unui buton.

Apoi, atenția s-a îndreptat către crearea caroseriei funcționale, păstrând în același timp liniile clasice ale modelului FJ, un exercițiu care a reprezentat una dintre cele mai semnificative provocări ale echipei: montarea tehnologiei moderne de cucerire a terenului într-un șasiu relativ limitat de spațiu. În acest scop, echipa a fabricat un șasiu complet tubular și o cușcă de protecție, apoi a cuplat corpul cu noul cadru personalizat, mai rigid.

După această procedură au adăugat o suspensie completă cu braț de tracțiune cu amortizoare Fox și arcuri Eibach. Anvelopele BF Goodrich Krawler T/A KX de 42 inchi sunt montate pe jante Method Beadlock de 20 inchi. Roțile, la comprimarea completă a suspensiei, pot ajunge la jumătatea liniei de parbriz!

În habitaclu, Complete Customs a colaborat cu echipa Toyota pentru a-l amenaja. Scaunele MOMO Daytona EVO au fost retapițate în carouri colorate, un omagiu adus scaunului original în carouri al lui FJ. Volanul este unul din cele folosite în campionatul Jackie Stewart din 1968.

Combinația dintre tehnologia auto modernă cu aspectul clasic al lui FJ45 oferă un vehicul demn de plăcuța sa de identificare. Ceea ce a fost un FJ45 din 1966 bine uzat s-a transformat rapid într-un concept de bază gata să cucerească cel mai dificil teren din lume!

Iată un mini documentar despre cum a fost construit:

[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2023/11/Toyota_SEMA_2023_FactSheet_FJ_Bruiser.pdf”]

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise