(video) Toyota Yaris Cross 2024 pentru Europa – ce este nou

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Toyota a actualizat pentru Europa popularul model Yaris Cross. Producătorul notează că este o primă rundă de îmbunătățiri, care se concentrează pe considerentele de achiziție de top pentru clienții din segment, asigurându-se astfel că își menține atractivitatea în ochii cumpărătorilor.

Ce este nou?

  • Yaris Cross se alege cu noul sistem de propulsie „dual hybrid” prin adoptarea tehnologiei hibride Toyota de generația a cincea într-o nouă opțiune de propulsie – Hybrid 130.
    • Sistemul full hybrid electric de 1.5 litri a fost echipat cu un nou transaxle care dispune de un motor-generator electric mai mare și mai puternic (MG1). Acest lucru, împreună cu ajustările la unitatea de control a puterii (PCU), oferă o creștere cu 14% a puterii totale a sistemului, de la 116 la 132 CP. În același timp, cuplul motorului MG2 a fost crescut pe întreaga bandă de turații, maximumul crescând cu 30%, de la 141 la 185 Nm.
    • Rezultatul este o accelerație mai rapidă, timpul necesar pentru 0-100 km/h fiind redus cu o jumătate de secundă, până la 10.7 secunde, iar cel pentru 80-120 km/h cu 0.4 secunde, până la 8.9 secunde.
    • În ceea ce privește emisiile de CO2, impactul este modest, noul sistem atingând cel mai bun nivel de 103-122 g/km din clasă.
    • Noul grup motopropulsor Hybrid 130 va fi disponibil doar în combinație cu echipările superioare Premiere Edition și GR SPORT. Restul vor folosi unitatea Hybrid 115 cu 116 CP.
[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2023/11/toyota-yaris-cross-2024-specs.pdf”]
  • Noul Yaris Cross beneficiază de o serie de măsuri suplimentare pentru a reduce zgomotul și vibrațiile:
    • În ceea ce privește zgomotul motorului, patru domenii cheie au fost în centrul atenției schimbărilor: un amortizor dinamic a fost adăugat la suportul motorului din partea stângă; a fost montat un rezonator pe furtunul de admisie; amortizorul de zgomot interior a fost schimbat de la un singur strat la o construcție cu trei straturi; un strat suplimentar de pâslă a fost adăugat la amortizorul de zgomot superior al capotei.
    • Iar pentru a combate vântul și zgomotul de la drum, sticlă mai groasă este utilizată pentru parbriz, precum și pentru geamurile laterale din față și din spate.
  • Accesul la informații, conectivitate și divertisment au fost transformate odată cu introducerea unei experiențe digitale complet noi pentru utilizator. În funcție de echipare, panoul de bord poate fi un ecran de 7.0 sau 12.3 inchi, iar monitorul central de 9.0 sau 10.5 inchi.
    • Combimetrul de 12.3 inchi din spatele volanului prezintă cadrane, informații și grafice într-o definiție clară pentru o vizibilitate bună în toate nivelurile de lumină. Șoferul poate personaliza aspectul afișajului în funcție de starea sa de spirit sau de tipul de călătorie cu patru opțiuni de stil: Smart, Casual, Sporty și Tough.
    • Versiunea de 7.0 inchi este standard pentru echipările Mid și Mid+, iar cea de 12.3 inchi pe GR SPORT și Premiere Edition.
    • Sistemul multimedia Toyota Smart Connect este proiectat pentru o utilizare ușoară și intuitivă, cu răspuns mai rapid la comenzi datorită puterii de calcul crescute. Funcțiile sale includ: navigație bazată pe cloud standard, un asistent vocal activat prin Hey Toyota, Apple CarPlay și Android Auto wireless, etc. Ca și în cazul sistemelor Toyota Safety Sense, upgrade-urile multimedia și noile funcții pot fi instalate fără probleme prin tehnologia OTA.
  • Yaris Cross va mai avea să ofere confortul și securitatea unei chei digitale inteligente
    • Conectată la aplicația MyT, aceasta oferă unui număr de până la cinci utilizatori acces la vehicul folosind smartphone-ul lor. Cheia digitală poate fi folosită pentru a încuia, debloca și porni vehiculul – fără a fi nevoie ca telefonul să fie scos din geantă sau buzunar.
    • Cheia este compatibilă cu dispozitivele Apple și Android și este furnizată standard pe echiparea Premiere Edition. Conexiunea gratuită timp de un an este inclusă în prețul de achiziție al mașinii.
    • Iar însăși aplicația MyT oferă alte funcții utile, inclusiv blocarea/deblocarea de la distanță, pornirea climatizării înainte de călătorie și activarea luminilor de avarie pentru a ajuta la localizarea vehiculului – de exemplu, într-o parcare aglomerată.
  • Toyota și-a propus să facă din generația actuală Yaris hatchback cea mai sigură mașină mică din lume, echipând-o cu o multitudine de prevederi și caracteristici de siguranță activă și pasivă care pot elimina o mare parte din stresul familiar din conducere. Yaris Cross a beneficiat de același pachet larg Toyota T-Mate. Toyota T-Mate este termenul umbrelă pentru funcțiile avansate care fac o mașină mai sigură și mai ușor de condus și parcat.
    • Un nou sistem multimedia și un modul de comunicații de date (DCM) permite ca actualizările software să fie livrate prin OTA. Aceasta înseamnă că Toyota Safety Sense și funcțiile multimedia pot fi actualizate fără probleme, fără a fi nevoie ca mașina să fie dusă la un centru de service. Descărcările pot avea loc în timp ce mașina este condusă, gata pentru instalare atunci când este convenabil pentru șofer.
    • Folosind o cameră nouă și un sistem radar care poate scana mai în depărtare și mai larg decât înainte, există o posibilitate mai mare de detectare a riscurilor de accident. De exemplu, sistemul de pre-coliziune (PCS) poate recunoaște acum un potențial impact frontal și o gamă largă de obiecte și vehicule din calea mașinii, inclusiv pietoni, bicicliști și acum și motociclete.
    • Suprimarea accelerației este o nouă adăugare la portofoliul Toyota Safety Sense. Aceasta intervine pentru a încetini orice accelerație bruscă atunci când recunoaște riscul unei coliziuni cu un vehicul din față.
  • Asistența proactivă la conducere (PDA) este o altă funcție nouă, concepută pentru a ajuta la evitarea pericolelor de accident familiare atunci când conduceți cu viteză mică. Asistența la decelerare asigură o decelerare lină atunci când șoferul eliberează accelerația pentru a încetini atunci când se apropie de un vehicul mai lent din față sau când intră într-o curbă. Al doilea element al PDA este Steering Assist, care recunoaște o curbă a drumului din față și ajustează forța de direcție pentru a ajuta șoferul să facă un viraj lin și stabil.
  • Noul sistem de oprire de urgență a condusului (EDSS) este capabil să sprijine șoferul, în cazul în care i se face brusc rău sau devine incapabil să conducă. Dacă detectează că nu a făcut nicio intervenție – direcție, frânare, accelerare – pentru o anumită perioadă de timp, va emite un avertisment. Dacă nu există nicio reacție din partea șoferului, mașina va opri ușor, va activa luminile de avarie și va debloca ușile.
  • Toyota T-Mate oferă, de asemenea, protecție atunci când mașina este staționată.
    • Cu ajutorul opționalului Safe Exit Assist (SEA), un sistem de avertizare vizuală și sonoră ajută la protejarea împotriva deschiderii accidentale a ușii în calea vehiculelor și a bicicliștilor care se apropie din spate. 
    • Iar sistemul Rear Seat Reminder (RSRS) va alerta șoferul cu avertismente vizuale și sonore dacă a lăsat un copil sau un animal de companie pe bancheta din spate, ajutând la evitarea riscului de incidente prin sufocare.
  • Pe lângă aceste funcții suplimentare, noul Yaris Cross beneficiază și de modernizări ale caracteristicilor sale consacrate din suita Toyota Safety Sense. 
    • Cruise controlul adaptiv a fost revizuit pentru a răspunde mai rapid și a funcționa cu o senzație mai naturală. De exemplu, atunci când un alt vehicul se deplasează pe banda mașinii, decelerația este mai treptată. Setările de distanță de la vehicul la vehicul au fost extinse, astfel încât șoferul să aibă mai multe opțiuni pentru a se potrivi preferințelor sale, iar reducerea vitezei în curbe este activată mai devreme, oferind un control mai fluid al vitezei.
    • Au fost adăugate noi sisteme la ACC pentru depășiri mai sigure: Asistența pentru prevenirea depășirii previne depășirile neintenționate pe partea greșită a vehiculului, iar Controlul preliminar al decelerației/semnalului de întoarcere îl ajută pe șofer să se reîntoarcă în siguranță pe banda de circulație la o viteză și la distanță corespunzătoare față de alte vehicule.
    • Alerta de părăsire a benzii (LDA) recunoaște acum când șoferul a ieșit din bandă în timp ce încearcă să evite un obstacol (pietoni sau alți utilizatori ai drumului) și își anulează temporar funcția de avertizare. 
    • Funcția de centrare în bandă Lane Trace Assist (LTA) a fost ajustată astfel încât performanța sa să aibă o senzație mai naturală. 
    • Iar cititorul de indicatoare rutiere modernizat a permis ca, doar printr-o ajustare cu o singură atingere a limitatorului de viteză, să fie tot ceea ce este necesar pentru a se potrivi cu informațiile redate de indicatoare.
  • Noua echipare de top devine Premiere Edition:
    • Propune un nou finisaj exclusiv de vopsea Urban Khaki într-o execuție bi-ton și noi jante exclusive de 18 inchi.
    • În interior, cusăturile tapițeriei și liniile decorative de pe panoul de bord și portiere se potrivesc cu nuanța verde a caroseriei. Sunt disponibile, de asemenea, opțiuni bi-ton Platinum Pearl White și Silver Metallic.
    • Tapițeria scaunelor a fost, de asemenea, reîmprospătată cu o nouă textură și a mai fost introdusă o acoperire moale inferioară a panoului de instrumente. 
    • O nouă opțiune de vopsea Juniper Blue este disponibilă în întreaga gamă.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise