(video) Un Ferrari 250 GTO unic – cel mai scump automobil vândut vreodată la o licitație deschisă

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Casa de licitații RM Sotheby’s a finalizat ieri în New York licitația pentru un Ferrari 250 GTO by Scaglietti unic din 1962, a cărui preț final s-a ridicat la de 51.705.000 de dolari SUA. Suma include toate comisioanele suplimentare, în timp ce oferta maximă propusă de noul proprietar a fost de 47 de milioane.

Acum, în mod oficial, se poate spune că această mașină a devenit cea mai scumpă din lume vândută vreodată la o licitație publică, deschisă pentru toată lumea.

Istoria mașinii în mai multe detalii poate fi citită aici, însă pe scurt vă spunem că noul deținător al prețului record poartă indicele suplimentar în denumire – 330 LM. L-a primit din cauza faptului că acest 250 GTO special cu numărului șasiului #3765 a fost pregătit direct în fabrică în 1962 pentru cursele de anduranță, inclusiv Le Mans. Pentru a face față provocărilor, mașina sport s-a ales cu un șasiu modificat, un aspect ușor reproiectat, iar motorul standard de 3.0 litri a fost înlocuit cu un V12 mai mare, de 4.0 litri, preluat cu modificări de la modelul Superamerica.

Mașina și-a făcut debutul în cursa Nürburgring 1000 km, ediția din 1962, devenind singurul 250 GTO cu echipă din fabrică în acel sezon. Piloții Scuderiei Ferrari au reușit să câștige în clasa participantă și să ocupe locul doi în clasamentul general.

Următoarea etapă semnificativă pentru coupe a fost maratonul de 24 de ore de la Le Mans, pentru care motorul experimental a fost înlocuit cu un alt V12 cu șase carburatoare în loc de trei, iar puterea a fost mărită până la practic 400 CP. Însă acest experiment nu s-a soldat cu succes din cauza supra încălzirii motorului și abandonării cursei.

În noiembrie 1962, acest Ferrari 330 LM / 250 GTO by Scaglietti a părăsit echipa și fabrica în sine, fiind reparată și vândută unui proprietar privat. După aceea, a schimbat de mai multe ori proprietarii și motoarele, participând din nou activ în curse, dar din 1985 și până în prezent s-a odihnit într-o singură colecție. 

Proprietarul colecției a finanțat restaurarea mașinii la specificațiile originale și a întors motorul de 3.0 litri pe care l-a primit în 1963. De-a lungul anilor exemplarul a câștigat numeroase titluri la diferite concursuri de eleganță și expoziții de mașini clasice.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise