(video) Un funcționar al MAI, reţinut în flagrant când vindea utilaj special de scanare-deblocare a sistemelor de alarmă a maşinilor

Ieri, 23 iunie, ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS), de comun cu procurorii din cadrul Procuraturii mun. Chișinău, oficiul Ciocana, cu suportul Serviciului protecție internă și anticorupție (SPIA), au reținut cinci membri ai unui grup criminal specializat în trafic de arme și un funcționar public din cadrul MAI.

Ultimul s-a dovedit a fi implicat în comercializarea utilajului special de scanare-deblocare a sistemelor de alarmă a automobilelor!

https://youtu.be/_rGzwwBxgt0

În perioada mai-iunie 2021, ofițerii SIS, de comun cu procurorii şi ofiţerii SPIA, ca urmare unui complex de măsuri speciale de investigații și acțiuni de urmărire penală, au documentat acțiunile ilegale a unui grup criminal specializat în trafic de arme şi comercializare a utilajului special pentru a putea fi descuiate mașinile.

În speță, pe parcursul investigațiilor, a fost efectuată o achiziție de control a două arme de foc cu țeavă ghintuită, complet funcţionale: un pistol-automat “AK-47” (contra sumei de 2.000 de dolari SUA) și un pistol de model “TT” (contra sumei de 700 euro).

Concomitent, prin intermediul unui funcționar public cu statut special din cadrul MAI, cu funcție de conducere, unul dintre membrii grupării menționate supra, a comercializat utilaj special de scanare-deblocare a sistemelor de alarmă auto contra sumei de 18.000 de euro! Angajatul MAI a fost reținut în flagrant delict, în momentul comercializării dispozitivului.

De menționat faptul că, astfel de utilaj este folosit în implementarea schemelor frauduloase de sustragere și comercializare a automobilelor de lux, atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și a altor state. În cadrul cercetărilor a fost demonstrată eficacitatea dispozitivului, fiind deschise și pornite patru mașini de lux a căror fabricare datează începând cu 2017.

În cadrul perchezițiilor au fost identificate și ridicate bunuri de lux, materiale cu potențial probatoriu, precum și tehnică specială de deschidere și pornire a autoturismelor.

În repercusiune, la 23 iunie 2021, în cadrul cauzei penale, pornite conform componenței elementelor infracțiunii prevăzute de art. 290 alin (2) lit. b) din Codul penal al Republicii Moldova (Purtarea, păstrarea, procurarea, fabricarea, repararea sau comercializarea ilegală a armelor și munițiilor, sustragerea lor), au fost reținuți 5 membri ai grupului criminal menționat supra.

Iar în cadrul cauzei penale, pornite conform componenței elementelor infracțiunii prevăzute de art. art. 26, 186 alin. (5) din Codul penal al Republicii Moldova (Pregătirea de infracțiune, furt), a fost reținut un funcționar public cu statut special din cadrul MAI, cu funcție de conducere.

Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele în cauză riscă pedeapsă cu închisoare de la 2 la 12 ani.

În continuare, se întreprind măsuri speciale de investigații și acțiuni de urmărire penală, în scopul stabilirii și altor persoane ce au tangență la caz. În acest context, SPIA condamnă implicarea cetățenilor în activități ilegale și va concentra eforturile pentru a depista și sancționa persoanele care participă la organizarea și coordonarea activităților clandestine.

SPIA precizează că desfăşoară măsuri specifice pentru identificarea, prevenirea şi contracararea ameninţărilor, vulnerabilităţilor și riscurilor susceptibile care să compromită securitatea, patrimoniul, personalul, misiunile, procesul decizional și capacitatea operațională a sistemului administrativ al MAI, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Vezi şi: (video) Poliţia a deconspirat o schemă de răpire a maşinilor din UE! Şapte persoane reţinute și 25 de vehicule ridicate

Cmentariile sunt închise