(video) Unde pot fi duse sau ce aleg să facă unii şoferi din Moldova cu anvelopele uzate
Unde pot fi duse anvelopele uzate dacă nu cunoașteți ce să faceţi cu ele sau la ce bun ar mai putea folosi? Iată un răspuns!
La periferia capitalei se află o fabrică de colectare și reciclare a cauciucurilor (în zona industrială din Vatra, Fabrica de reciclare a anvelopelor “Artesa Cons”, strada Pruncul 2). Acolo au fost adunate deja peste 250 de tone de anvelope uzate din toate colțurile țării!
Fabrica de reciclare a anvelopelor nu duce lipsă de materie primă. Furnizorii de bază sunt parcurile de autobuze şi staţiile de deservire tehnică a maşinilor. O tonă de anvelope uzate conține 700 kg de cauciuc care poate fi procesat în combustibil.
Pentru fiecare tonă de anvelope uzate, aduse la fabrică, aceste întreprinderi trebuie să achite câte 1.500 de lei. De cealaltă parte, de la persoane fizice, precum suntem noi, recepţionarea este gratuită şi nu se oferă niciun ban în schimb!
Combustibilul obținut prin procesul de piroliză este vândut ulterior la prețul de 8 lei per litru și se folosește, de exemplu, pentru încălzirea încăperilor industriale. Procesul de reciclare prin piroliză este considerat, la nivel internațional, drept unul din cele mai inofensive proceduri de reciclare a deșeurilor, din punct de vedere a poluării mediului.
Potrivit datelor oficiale, Moldova importă anual circa 15.000 de tone de anvelope – 12.000 de tone dintre acestea se transformă în deșeuri, iar restul sunt dispersate pe drumuri în procesul utilizării lor de către autovehicule. Astfel, anvelopele uzate reprezintă cea mai mare cantitate de deșeuri polimerice, care practic nu se descompun și poluează mediul înconjurător.
Vezi şi:
Cmentariile sunt închise