(video) Vămuirea mijloacelor de transport străine cu scutire de 70%. Toate instrucțiunile

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Începând cu 1 iulie 2023 şi până pe 31 ianuarie 2024 mijloacele de transport clasificate la poziția tarifară 8703, cu termenul de exploatare de 7 ani sau mai mare, care au fost declarate prin acțiune în perioada 1 iulie 2017–31 decembrie 2022 inclusiv și care s-au aflat, în această perioadă, pe teritoriul Republicii Moldova cel puțin 90 de zile cumulativ, pot fi plasate în regim vamal după prezentarea dovezii achitării vinietei pentru toată perioada aflării mijloacelor respective pe teritoriul Republicii Moldova, cu achitarea accizei în mărime de 30% din cota accizei stabilită pentru anul 2023, aferent mijloacelor de transport cu termenul de exploatare de 7 ani.

Conform legii 172/2023, de această oportunitate pot beneficia doar persoanele fizice care îşi au domiciliul în alt stat şi care deţin un permis de conducere emis în statul respectiv. Prevederile nu se aplică mijloacelor de transport clasificate la poziția tarifară 8703 aflate în proprietatea persoanelor fizice care fie dețin acte de identitate valabile, eliberate de autoritățile Republicii Moldova și domiciliază în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului (cu excepția localităților Cocieri, Corjova, Coșnița, Doroţcaia, Molovata Nouă, Pârâta, Pohrebea și Vasilievca din raionul Dubăsari), în municipiul Bender sau în localitățile Gâsca, Chițcani, Zahorna, Mereneşti și Cremenciug din raionul Căușeni; fie dețin un pașaport al cetățeanului străin valabil, s-au născut și domiciliază permanent în zonele enumerate anterior.

Amintim că în aceeaşi perioadă de timp, pentru mijloacele de transport clasificate la poziția tarifară 8703 care au fost introduse pe teritoriul Republicii Moldova până la 31 decembrie 2022 inclusiv și declarate prin acțiune conform art. 1841 din Codul vamal al Republicii Moldova nr. 1149/2000 și art. 10 alin. (3) din Legea nr. 1569/2002 cu privire la modul de introducere și scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice, al căror termen de plasare sub regim vamal de admitere temporară  pe teritoriul vamal al Republicii Moldova a expirat și care, până la data de 31 decembrie 2022, au fost distruse sau vândute la piese (fapt confirmat prin documente justificative sau prin declarația pe propria răspundere a persoanei), la cererea persoanei care a introdus mijlocul de transport respectiv pe teritoriul vamal al Republicii Moldova, regimul vamal de admitere temporară poate fi închis contra unei plăți unice în cuantum de 15000 de lei pentru fiecare mijloc de transport, cu eliberarea formularului tipizat TV-14.

În această ordine de idei, Serviciul Vamal vine cu toate instrucţiunile necesare:

Cmentariile sunt închise