VW Group părăseşte piaţa rusă prin vânzarea tuturor proprietăţilor, inclusiv a fabricii auto

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Volkswagen AG a anunțat că a încheiat un acord pentru vânzarea tuturor activelor sale rusești. Tranzacția a inclus compania importatoare Volkswagen Group Rus, o fabrică din Kaluga, divizii financiare și de servicii, depozite, precum şi firme legate de marca Scania.

Compania rusă Art-Finance, care face parte din holdingul de dealeri Avilon, a devenit noul proprietar al tuturor activelor. Suma tranzacției nu a fost dezvăluită, dar mai devreme s-a aflat că guvernul rus a permis grupului Volkswagen să-și vândă activele la un preț de cel mult 125 de milioane de euro.

Potrivit unor estimări, în timpul activității sale în Rusia, concernul german a investit cel puțin 2 miliarde de euro în dezvoltare, inclusiv în modernizarea periodică a fabricii de la Kaluga. Producătorul european poate suporta pierderi financiare suplimentare ca urmare a litigiilor cu fostul său partener – GAZ Group.

Astfel fiind spuse, rețeaua de dealeri Avilon devine proprietarul unei fabrici de automobile situate în Kaluga, la 170 km sud-vest de Moscova. Până în martie 2022 acolo erau produse modele precum VW Tiguan, VW Polo şi Skoda Rapid. Capacitatea de producție a întreprinderii este de până la 225.000 de mașini pe an.

Potrivit datelor preliminare, Avilon negociază deja cu Chery, care ar dori să localizeze asamblarea mașinilor sale în Rusia. Chery însuși și-a confirmat anterior interesul, dar a declarat că nu a decis încă asupra locului de producție, compania luând în considerare toate opțiunile, inclusiv construcția propriei fabrici.

Volkswagen Group Rus unea sub o aripă activitatea a șapte mărci a concernului german pe piața rusă: Volkswagen Passenger Cars, Audi, Škoda, Bentley, Lamborghini, Ducati și Volkswagen Commercial Vehicles. Din noiembrie 2007 Volkswagen Group Rus produce mașini în Kaluga, iar din 2009 s-a lansat producţia în ciclul complet. În 2011, Volkswagen Group Rus și GAZ Group au semnat un acord privind asamblarea contractuală a mașinilor de marcă Volkswagen și Škoda la uzina GAZ din Nijnii Novgorod.

Până la începutul războiului în Ucraina, modelele Volkswagen Tiguan, Volkswagen Polo și Škoda Rapid erau produs în Kaluga. De cealaltă parte, VW Taos, Škoda Kodiaq, Karoq şi Octavia erau produse în ciclu complet în fabrica celor de la GAZ.

Suplimentar, în 2015, o platformă de producţie a motoarelor a fost deschisă în cadrul fabricii din Kaluga. Capacitatea îi era de 150.000 de agregate pe an. Pe lângă uz intern, acestea mai erau exportate spre fabrici auto din ţări precum Polonia, Spania şi India.

În 2021, vânzările Grupului Volkswagen pe piața rusă s-au ridicat la 199.200 de vehicule, 170.300 de mașini fiind produse în Rusia.

Cmentariile sunt închise