(video) Premieră mondială: Noua şi cea de-a patra generaţie Mercedes-Benz A-Class
Noul Mercedes-Benz A-Class a fost prezentat! După cum s-a remarcat anterior, compacta germană şi-a păstrat caracterul tânăr și dinamic, însă pe lângă asta a devenit mai matură și mai confortabilă decât oricând.
Fiind produs de o marcă premium, hatchback-ul german reprezintă luxul modern în clasa compactă și revoluţia designului interior pentru o maşină din acest segment.
- Exterior
Prezentat în această seară în capitala Olandei, noul A-Class nu prea a reuşit să uimească publicul în ce priveşte designul exterior, asta deoarece mai multe imagini spion au dat de gol asta anterior. Pe scurt la acest capitol, noutatea este o interpretare a lui Mercedes-Benz CLS, dar într-o caroserie mai compactă.
Designul este unul familiar, fără prea multe muchii pe capotă sau portiere, făcut într-un stil minimalist. Să nu uităm totuşi că este cel ieftin Mercedes-Benz care poate fi cumpărat! Chiar şi aşa, corpul maşinii este destul de aerodinamic, având un coeficient de 0.25 Cd, iar grila radiatorului, în premieră pentru un model din această categorie, este una activă (opţional).
În partea frontală au fost montate două blocuri optice care sunt mai înguste şi mai lungi. Standard acestea vor fi pe bază de halogen şi cu lumini de zi pe bază de LED-uri, în timp ce opţional sau în versiunile mai scumpe acestea vor fi Multibeam LED cu câte 18 LED-uri în fiecare.
Evident, acestea din urmă se pot adapta situaţiilor în trafic, de exemplu nu îi vor orbi pe alţi şoferi care vin din întâmpinare, dar şi vor putea ilumina curbele. Stopurile sunt standard pe bază de LED-uri.
Comparativ cu modelul precedent, putem spune că noul A-Class a crescut în dimensiuni şi asta se poate vedea cu ochiul liber. Ampatamentul a crescut cu 30 de mm, iar datorită ecartamentelor mărite volumul portbagajului a ajuns să măsoare 370 de litri, cu 29 mai mulţi. De asemenea, este mai lat cu 20 de cm compartimentul pentru încărcare în portbagaj, iar podeaua de acolo este mai lungă cu 11.5 cm.
Dimensiunile maşinii sunt de: 4.419 x 1.796 x 1.440 x 2.729 mm, în lungime, lăţime, înălţime şi ampatament respectiv.
- Interior
Trecând la interior, primul lucru care iese în evidenţă în habitaclul noului A-Class este planşa de bord nouă care include două ecrane digitale imense. Apropo, pe noul hatchback toată această construcţie high-tech nu va fi acoperită cu vreun cozoroc, aşa cum ştim că are un E-Class sau un S-Class.
Versiunea de bază a noului A-Class nu va include vreun panou de bord cu ceasuri analogice, ci un ecran digital de şapte inci pe care va fi afişat, vitezometrul, turometrul şi alte informaţii necesare. Alături de acesta va exista un alt ecran cu o diagonală de şapte inci a sistemului multimedia. Deocamdată nu putem vedea cum arată acestea.
Noul Mercedes-Benz A-Class într-un nivel de echipare mediu să spunem, va avea un asemenea panou de bord digital ca şi cel de pe versiunea de bază, însă ecranul sistemului multimedia va măsura în diagonală 10.25 inci. Cele mai scumpe versiuni A-Class vor dispune deja de două ecrane cu o diagonală de 10.25 inci, atât pentru panoul de bord, cât şi pentru sistemul multimedia.
La interior va mai exista un sistem de iluminare ambientală cu 64 de culori în loc de 12. A apărut şi un head-up display care poate proiecta informaţia direct pe parbriz.
Sistemul multimedia inteligent MBUX va putea fi controlat cu ajutorul unei suprafeţe speciale tactile, instalată pe tunelul central. Sistemul de climatizare va avea un bloc individual de comenzi pe consola centrală. Volanul multifuncţional va include butoane tactile, exact ca şi pe noul S-Class facelift, iar forma acestuia va varia în funcţie de nivelul de echipare.
O şaibă pentru controlul fostului sistem infotainment COMAND nu mai există. Toate funcţiile au fost transferate parţial pe ecrane tactile, pe un nou touchpad şi pe un set de butoane de pe volan. Astfel, un proprietar de A-Class va putea controla funcţiile maşinii prin patru metode generale: butoane pe volan, ecranul tactil al sistemului multimedia, touchpad-ul de pe tunelul central sau mai interesant, prin comenzi vocale activate prin sintagma “Hey Mercedes”. De exemplu, dacă îi vei spune maşinii “Hey Mercedes, îmi este frig”, aceasta va mări automat temperatura din habitaclu, fără niciun fel de buton apăsat!
Vezi mai multe detalii: (video) Mercedes-Benz face revoluţie într-o cabină auto cu noul sistem infotainment MBUX
Mercedes-Benz ne mai spune că noul A-Class a devenit mai spaţios decât predecesorul său. Lăţimea de la nivelul coatelor a crescut cu 35-36 de mm, la nivelul umerilor cu 9 mm în faţă şi cu 22 mm în spate, în timp ce deasupra capului pasagerilor au apărut alţi 7-8 mm suplimentari.
Mai bună va fi poziţia la volan şi vizibilitatea datorită noii arhitecturi a planşei de bord, a montanţilor frontali mai subţiri şi a oglinzilor retrovizoare care au fost puse pe nişte picioruşe. Zona vizibilă de către şofer a crescut cu 10%.
Standard vor exista nişte scaune comode reglabile electric în 20 de poziţii. Pe alte versiuni vor fi prezente scaune cu profil sportiv şi cu tetiere integrate. Opţional vor putea fi comandate şi nişte scaune multi conturate, care vor avea nişte camere de aer reglabile, încălzire, ventilare şi funcţie de masaj.
Speteaza banchetei din spate îşi va putea schimba unghiul de înclinare şi este oferită în două variante: împărţită în două în proporţie de 60:40 sau în trei în proporţie de 40:20:40.
Noul Mercedes-Benz a devenit şi mult mai practic. În buzunarele uşilor faţă se vor putea pune uşor nişte reviste de format A4, în timp ce pasagerii din spate vor avea acces la nişte suporturi pentru sticle de până la un litru (la fel în uşi).
- Motoare şi echipamente tehnice
Noul Mercedes-Benz A-Class va fi disponibil iniţial cu trei motoare (plus unul care va apărea la sfârşitul anului): A 200 cu 163 de CP, A 250 cu 224 CP şi un diesel A 180 d cu injecţie AdBlue şi cu 116 CP. Toate propulsoare se anunţă a fi noi, iar două dintre ele sunt făcute împreună cu Renault.
Primul motor turbo făcut în cadrul acestei colaborări este numit M 282, are patru cilindri, un volum de 1.33 litri şi funcţie de decuplare a doi din cei patru cilindri (primul motor de acest gen pentru Mercedes-Benz). Al doilea, de asemenea făcut cu producătorul francez împreună, este un turbo diesel OM 608 de 1.5 litri şi cu patru cilindri. Acesta are o greutate redusă, tehnologie AdBlue, tehnologie de răcire cu apă, are o geometrie variabilă a turbinei și o pompă de ulei controlată electronic.
Cel mai puternic dintre acestea, făcut cu propriile forţe ale Mercedes este un benzinar de 2.0 litri şi cu patru cilindri care poartă numele de cod M 260. Blocul cilindrilor este din aluminiu, iar înşişi cilindrii au o formă conică, care reduc pierderile de fricțiune și îmbunătățesc eficiența combustiei.
În plus, acest motor este echipat cu un sistem în două trepte pentru schimbarea înălțimii de ridicare a supapelor de admisie și un filtru de particule.
Agregatul de bază şi cel diesel va fi cuplat la o nouă cutie robotizată Getrag cu şapte trepte, însă varianta A 250 va prelua cutia de viteze automată cu şapte trepte de pe vechiul model A-Class, care este mai rezistentă, însă având componente mecanice şi electronice modernizate.
Iată lista motoarelor care vor fi disponibile:
Standard tracţiunea va fi pe puntea din faţă. Vor exista și versiuni cu tracțiune integrală 4MATIC – cu puntea spate conectată printr-un ambreiaj multi-disc. Însuşi ambreiajul nu mai este hidraulic, ci unul electromecanic. O altă diferență importantă este că versiunile cu tracțiune integrală vor primi o suspensie spate multi-link, în timp ce autovehiculele cu o singură punte care asigură tracţiunea vor beneficia doar de o bară de torsiune.
La fel standard, noul A-Class va fi echipat cu amortizoare pasive cu arcuri din oțel și sistem DYNAMIC SELECT, care schimbă setările servodirecției și a reacției motorului. A doua opțiune: o suspensie pasivă, care este mai mică cu 15 mm și ajustată mai rigid – pentru mai multe senzații sportive. Există şi o a treia opțiune – cu amortizoare adaptive a căror rigiditate poate fi reglată electronic independent una de cealaltă.
- Tehnologii
Una din tehnologiile interesante ale noului A-Class este aceea de a folosi sistemul de navigaţie nu doar pentru hărţi sau pentru a primi informaţii de la sateliţi, ci şi pentru sistemul Car-to-X. Acesta este capabil să-i informeze pe alţi şoferi, automat, dacă automobilul şi-a activat ESP-ul, de exemplu pe o porţiune de drum lunecoasă sau airbag-urile (în caz de accident). Sistemul de navigaţie din alte automobile îi vor preîntâmpina astfel pe cei care stau în spatele volanului şi li se va propune un alt itinerar pentru ocolire.
Printre altele se numără camere şi senzori care scanează tot ce se află în jurul maşinii pe o rază de 500 de metri, sistem de pilotare semi automată în ambuteiaje, cruise control capabil să micşoreze viteza în curbe prin citirea hărţilor, funcţie de control a deplasării în bandă, sistem activ de frânare automată standard, parcare automată şi multe altele.
Mai trebuie de menţionat o funcţie care, în caz de pericol a unei coliziuni din spate, în timp ce maşina stă la semafor, sistemul electronic acţionează preventiv frânele pentru ca aceasta să înainteze cât mai puţin şi să evite, posibil, impactul cu o altă maşină. Iar funcţia Vehicle Tracker permite urmărirea maşinii în timp real şi găsirea acesteia în parcare, iar dacă cineva va încerca să o deschidă, va fi atinsă sau va fi ridicată pentru parcare neregulamentară, veţi fi anunţaţi cu ajutorul unei aplicaţii mobile.
- Diverse dotări
– volumul rezervorului standard este de doar 43 de litri, iar opţional poate fi comandat unul de 51 de litri;
– gama de jante poate varia între 16 şi 19 inci;
– dezactivare automată a airbag-ului frontal pentru pasagerul din dreapta atunci când se detectează un scaun pentru copii;
– capotă activă care se ridică în cazul unui impact cu un pieton pentru a nu-şi lovi capul de parbriz sau montanţi;
– iniţial vor fi disponibile trei culori nemetalizate şi patru metalizate, alături de una gri designo mountain grey pentru caroserie;
– patru nivele de finisare a interiorului: Style, Progressive, AMG Line (+ Night Package) şi Progressive/AMG Line cu opţiuni;
Producătorul german afirmă că noul A-Class a fost dezvoltat timp de patru ani şi în tot acest timp câteva sute de maşini de teste au parcurs în total 12 milioane de kilometri în ţări de pe patru continente. Doar pe circutul Nardo din Italia a fost supus unui test de anduranţă pe o lungime de 100.000 de km.
Noul Mercedes-Benz A-Class va putea fi comandat din luna martie a acestui an, iar livrările către clienţi vor demara din iunie (tot atunci ar trebui să fie anunţate preţurile). În primul an de vânzări va fi disponibilă la comandă o versiune Edition 1 în combinaţie cu orice motor. Aceasta va fi bazată pe nivelul de echipare AMG Line, cu accente de culoare verde, jante de 19 inci, tapiţerie din piele şi multe altele (în galeria foto e maşina gri).
Noul A-Class va fi produs de cinci uzine de pe glob din: Germania, Ungaria, Finlanda, China şi Mexic. În viitorul apropiat, modelul va avea o variantă complet electrică, iar până în 2022 practic fiecare model Mercedes-Benz va fi electrificat.
A patra generaţie Mercedes-Benz A-Class va fi prezentată neapărat, public, în cadrul Salonului Auto de la Geneva.
Evenimentul de prezentare în reluare:
GALERIE VIDEO:
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise