(video) Premieră: Noul Skoda Superb facelift introduce primul plug-in hybrid al mărcii – Superb iV
Skoda a prezentat în această după amiază, în Bratislava, în ziua când local se desfăşoară sferturile de finală ale Campionatului Mondial de Hochei pe gheaţă IIHF, două automobile proaspete. Vorbim despre Skoda Superb facelift, dar şi CITIGOe iV. Să le analizăm în detalii pe fiecare şi să începem cu primul.
Skoda a rafinat în mod sistematic designul dinamic și elegant al modelului Superb. Producătorul a modernizat, de asemenea, modelul său de top cu noi tehnologii și cu un interior chiar mai aranjat. Farurile Full LED Matrix și mai multe sisteme noi de asistență își fac debutul pe acest automobil, iar cu o cantitate generoasă de spațiu interior și o capacitate a portbagajului de 625-660 de litri, toate versiunile Superb continuă să stabilească criterii de referință în segment.
Aşadar, un punct culminant tehnologic al actualizatului model sunt farurile sale Full LED Matrix, care îşi fac debutul în premieră pe un model al mărcii. Acest sistem inovator generează un fascicul luminos şi constă din mai multe segmente, pe care le controlează individual. Acest lucru împiedică ca alți utilizatori de drumuri să fie orbiţi, în ciuda faptului că faza lungă va funcţiona în permanență.
Tehnologia inteligentă utilizează camera din spatele parbrizului pentru a detecta traficul din sens opus, oameni sau obiecte care reflectă lumina, și o unitate de control pentru a închide imediat segmentele individuale ale fasciculului luminos. Farurile adaptive Full LED Matrix, cu efect cristalin, poartă inscripția “ŠKODA Crystal Lighting” în carcase și oferă diferite moduri de iluminare pentru diferite situații de conducere și condiții meteorologice. Acestea sunt formate dintr-un modul LED central pentru fasciculul de fază scurtă şi lungă, trei segmente de elemente LED pentru faza lungă, un LED static pentru iluminarea curbelor, o bandă LED îngustă care răspunde de indicaţiile de direcţie, luminile de zi și de poziție, precum și alte câteva benzi cu LED-uri care fac parte din funcţia animată de întâmpinare Coming/Leaving Home.
Luminile anti ceață, la fel reproiectate şi care utilizează funcţia de virare în curbe, au ca sursă alte patru elemente LED individuale. De cealaltă parte, stopurile full LED vin acum cu indicatori dinamici de direcţie.
Skoda a modificat ușor exteriorul lui Superb și a rafinat cel mai mult secţiunea sa frontală. Bara de protecţie reproiectată a dus la mărirea lungimii maşinii cu 8 mm, până la 4.869 mm pe liftback și cu 6 mm, până la 4,862 mm pe varianta Combi. Ampatamentul măsoară 2.841 mm, în timp ce lățimea este egală cu 1.864 mm. Înălțimea ajunge la 1.469 mm şi 1.477 mm respectiv. Volumul portbagajului variază între 625 şi 1.760 de litri sau între 660 şi 1.950 de litri respectiv (cei mai buni indicatori din segment).
Grilele tipică a radiatorului dispune acum de o serie de lame duble, este mai mare în dimensiuni și iese puțin mai jos în bara de protecție frontală. Chiar și pe modelul în echipare de bază, farurile mai înguste vin cu tehnologia LED ca dotare standard pentru modulul LED pentru faza scurtă şi lungă, luminile de zi şi lumina de poziţie. Blocurile optice, dacă încă nu aţi observat, acum se conectează direct cu grila de radiator.
În partea din spate a maşinii, o bandă cromată orizontală conectează stopurile LED, iar în locul logoului a apărut inscripţia ŠKODA cu litere de tipar. Ca parte a iluminării ambientale opționale, nişte proiectoare cu LED-uri afişează denumirea pe sol atunci când ușile sunt deschise. Completează programul de actualizări noi jante de 18 şi 19 inci, dar şi culorile Crystal Black şi Race Blue care au fost adăugate în paleta de nuanţe pentru caroserie.
Nivelul de echipare de top L&K oferă o maşină cu dimensiuni identice, dar cu o serie de elemente cromate în părţile inferioare ale automobilului. Acesta poate fi identificat de asemenea prin inscripția “Laurin & Klement” pe aripile din față. O altă aplicaţie cromată înconjoară proiectoarele anticeaţă şi le conectează. Standard se mai oferă jante Propus Aero din aliaj optimizate aerodinamic, de 18 inci, dar şi un set de amortizoare adaptive, parte a sistemului Dynamic Chassis Control.
De cealaltă parte, interiorul lui Skoda Superb apare acum mai rafinat și elegant datorită noilor elemente cromate de pe panoul de instrumente și panourile uşilor, precum și noi huse pentru scaune în nivelele de echipare Ambition şi Style. Noi ornamente decorative au fost adăugate şi pentru consola centrală și tabloul de bord. Cusăturile contrastante colorate de pe scaunele acoperite cu piele şi Alcantara, precum şi cele de pe cotierele uşilor, sunt şi ele noi. Compartimentele de depozitare din portiere sunt acum iluminate.
Folosind sistemul opțional de acces fără cheie (KESSY), toate cele patru uși ale lui automobilului pot fi deschise imediat. Un buton de pornire al motorului KESSY GO vine acum standard.
Din nou, pentru modelul în echipare L&K, există acum posibilitatea de acoperire completă a tavanului şi montanţilor cu Alcantara de culoare neagră sau bej. Inscripția “Laurin & Klement” împodobește inserţia de pe bord din faţa pasagerului din dreapta, precum şi spătarele scaunelor frontale ajustabile electric şi cu memorie. Unele ventilate pentru ambele din faţă şi cu funcţie de masaj doar pentru cel al şoferului sunt nişte dotări opţionale.
Panoul de bord digital rămâne în continuare o opţiune, iar gama de sisteme infotainment cuprinde trei versiuni, două dintre care vin şi cu sistem de navigaţie. Radioul Bolero și sistemul de navigație Amundsen, care are hărţile pe un card SD, sunt dotate cu un ecran tactil de 8 inci. Sistemul de infotainment Columbus afișează informațiile pe un monitor tactil de 9.2 inci. Acesta din urmă mai suportă control prin gesturi şi voce, şi mai lucrează împreună cu un DVD player și un hard-disk pentru redarea muzicii și a clipurilor video.
Tehnologia SmartLink vine standard pentru toate sistemele și permite accesul la aplicațiile de pe un smartphone prin intermediul afișajului sistemului infotainment (Apple CarPlay, Android Auto, etc). O cartelă SIM care este montată din uzină mai oferă acces la internet, hotspot Wi-Fi și la serviciile mobile online ŠKODA Connect. Versiunea maşinii în echipare L&K este dotată standard cu un sistem audio CANTON.
Familia Superb este, de asemenea, echipată cu o multitudine de soluţii Simply Clever pentru a face viața clienților și manipularea mașinii lor mai uşoară. Facelift-ul a adus trei noi caracteristici. Pe lângă conectarea wireless a smartphone-urilor la maşină, noul şi lărgitul Phone Box a permis instalarea unei suprafeţe pentru încărcarea telefoanelor prin inducţie electromagnetică. Pentru prima dată pe o Skoda, există un organizator de spaţiu sub podeaua falsă a portbagajului – o tavă de mică adâncime, împărțită pentru stocarea în siguranță a tuturor tipurile de echipamente mici. De asemenea, nou este un organizator opțional (doar pentru Combi), flexibil în compartimentul pentru bagaje, cu o bară orizontală mobilă pe podeaua falsă reglabilă.
Cei mai are nou Superb facelift. În plus față de tehnologia Matrix pentru faruri, alte două sisteme de asistență îşi fac debutul pe o maşină Skoda. Cea mai recentă versiune a Predictive Cruise Control utilizează imagini de pe camera de după parbriz și informaţii din sistemul de navigație pentru a detecta restricțiile de viteză, precum și curbele, și reglează automat şi anticipativ viteza automobilului.
Iar cu noul Emergency Assist pentru drumurile cu mai multe benzi, maşina va rula automat spre marginea drumului în situații de urgență până la oprirea completă (în caz că şoferul îşi pierde cunoştinţa, de exemplu). Sistemul face acest lucru într-un mod controlat și luând în considerare traficul din alte benzi. Mai exact, foloseşte Lane Assist și Park Assist, precum și senzorii radar care sunt parte a sistemului Side Assist. În timp ce familiarul sistem de monitorizare a unghiurilor moarte funcţionează pe o rază de până la 20 de metri, senzorii Side Assist o fac până la 70 de metri.
Încă o noutate este sistemul Front Assist cu Predictive Pedestrian Protection. Prin el şoferul percepe vizual şi sonor o avertizare despre o potenţială coliziune, și prin aplicarea ușoară a frânelor încetinește automat mașina în situații de urgență.
De asemenea, îşi fac debutul pe o Skoda şi pe toate versiunile Superb un nou sistem electromechanical Brake Booster (eBKV) și nişte elemente de acoperire a componentelor suspensiei pe puntea din spate, menite să îmbunătățească stabilitatea în timpul condusului.
La capitolul motorizări este următoarea situaţie: șase motoare care îndeplinesc toate standardul de emisii Euro 6d-TEMP, iar cele diesel sunt echipate cu un convertor catalitic SCR cu injecție de uree AdBlue și un filtru de particule (şi benzinarele cu filtru de particule). Există în total zece diferite combinații de motor/transmisie puse la alegere:
- 1.6 TDI cu 120 CP şi DSG cu şapte trepte ca dotare standard;
- 2.0 TDI cu 150 CP (primul turbo diesel din cea mai nouă generaţie EVO) + cutie de viteze manuală cu 6 trepte sau un DSG cu 7 trepte;
- 2.0 TDI cu 190 CP + DSG standard + sistem de tracţiune integrală (opţional);
- 1.5 TSI cu 150 CP + cutie de viteze manuală cu 6 trepte sau un DSG cu 7 trepte;
- un nou 2.0 TSI cu 190 CP + DSG standard;
- 2.0 TSI cu 272 CP + DSG + sistem de tracţiune integrală (toate standard).
Împreună cu familia actualizată Superb, Skoda a făcut pasul în lumea maşinilor plug-in hybrid, prezentând primul automobil de serie de acest fel din istoria sa. Se numeşte Superb iV şi promite o autonomie de până la 55 de km, distanţă care o poate parcurge doar cu energie electrică. Împreună cu benzinarul care îl mai are sub capotă, autonomia maximă poate urca până la 850 de km.
La baza sistemului său de propulsie cu un total de 218 CP/400 Nm (în mod Hybrid, activat prin buton Sport sau prin acţionarea specifică a acceleratorului) se află un TSI de 1.4 litri cu 156 CP/250 Nm, conectat la un electromotor sincron cu magnet permanent cu 116 CP/330 Nm (printr-un ambreiaj special) care răspunde de rularea în regim electric şi asistă benzinarul, dar şi un DSG cu şase trepte care vine standard. Modurile de funcţionare/rulare, ce pot fi alese manual prin Driving Mode Select, sunt: SPORT, E-mode şi HYBRID.
Bateria o are ascunsă în şasiu în partea frontală şi are o capacitate de 13 kWh (135 kg). Skoda spune că setul de acumulatori poate fi reîncărcat peste noapte (5 ore de la priză de 230 V) ori rapid în trei ore şi 30 de minute de la un wallbox cu o putere de 3.6 kW. Portul de încărcare se află sub grila radiatorului. La fel, bateriile mai pot fi încărcate în timpul deplasării, prin intermediul motorului pe benzină sau a sistemului de recuperare a energiei la frânare (maxim 30%).
Capacitatea portbagajului unui Superb iV este 485 de litri și de 510 litri pe modelul Combi. Rezervorul de benzină poate stoca 50 de litri. Din exterior, modelul hibrid poate fi identificat prin insigna iV din spate. De asemenea are o bară de protecţie frontală reproiectată, cu o structură tip fagure și prize de aer diferite. Jantele la fel sunt optimizate aerodinamic şi au un design unic. Datorită generatorul de sunet E-Noise, pietonii sau bicicliștii vor fi capabili să audă când se apropie o astfel de maşină, atunci când rulează doar pe electricitate.
În habitaclu la fel diferă de alte modele prin unele elemente. Panoul de bord vine standard cu un monitor multifuncţional Maxi DOT, în timp ce unul complet virtual este o opţiune. Sistemul infotainment (standard Amundsen sau opţional Columbus) afişează meniuri speciale, specifice sistemului de propulsie al automobilului. Vehiculul poate fi, de asemenea, setat direct la modul E-Mode și SPORT folosind butoane de pe consola centrală.
Folosind aplicația e-Manager din meniul sistemului infotainment, se poate seta un profil de timp. Acest lucru asigură că aerul condiționat pornește chiar înainte de începerea călătoriei și că bateria este încărcată. Șoferul poate alege dacă aerul condiționat este alimentat de la rețeaua centralizată electrică a maşinii sau de la bateria litiu-ion propriu-zisă.
Viitorii proprietari ai unui astfel de automobil vor mai primi update-uri de soft şi hărţi, precum şi acces la serviciile online ŠKODA Connect gratuit timp de un an. Cu sistemul multimedia Columbus se oferă standard panoul de bord digital Virtual Cockpit şi poate afişa o parte din navigaţie pe el. De asemenea, se pune la dispoziţie un port USB Type-C şi Type-A pentru pasagerii din faţă, dar şi alte două Type-C pentru cei din spate.
În plus, două sisteme de asistență sunt rezervate exclusiv pentru Skoda Superb iV. Primul, Trailer Assist, face fără efort şi în condiţii de siguranţă mişcarea şi parcarea cu spatele atunci când este conectată o remorcă la automobil. Pe un afișaj se prezintă o diagramă a mașinii și a remorcii ilustrate de la înălţime. Conducătorul auto poate selecta direcția și unghiul în care să se mişte remorca. Pentru a face acest lucru, va trebui să folosească butonul de reglare a oglinzilor retrovizoare ca un joystick și apoi să monitorizeze traficul, dar şi să controleze acceleraţiile sau frânarea. De controlul volanului se va ocupa automat maşina.
Al doilea sistem este Area View şi utilizează patru camere video pentru a oferi o vedere panoramică la 360 de grade pe ecranul central din habitaclu, ajutând şoferul să manevreze sigur sau să parcheze pe străzi/în spaţii înguste.
Noua Skoda Superb iV va fi disponibilă doar în nivele de echipare Ambition şi Style, precum şi în versiuni Sportline sau L&K. Startul producţiei va demara în această toamnă la uzina din Kvasiny, iar lansarea pe piaţă va avea loc la începutul anului 2020.
Trebuie să vă mai spunem ceva şi despre Superb Sportline, versiunea cu un caracter sportiv al modelului. Valabilă atât pentru liftback, cât şi pentru break, aceasta se deosebeşte printr-o serie de elemente de culoare neagră. Nouă este grila de radiator aici, iar standard se oferă jante de 18 inci (opţionale de 19 inci). Inserţii negre lucioase se găsesc şi în faruri. Bara de protecţie frontală şi posterioară la fel este remodelată. Farurile full LED Matrix, stopurile LED cu indicatori dinamici şi un şasiu sport cu gardă la sol redusă cu 10 mm, toate se oferă standard.
Pentru habitaclu, unde la fel domină culoarea neagră, se oferă nişte scaune tapiţate cu piele şi Alcantara, cu cusături contrastante şi cu tetiere integrate. Nişte scaune frontale care se pot extinde în dimensiuni sunt o opţiune. Printre altele se numără un volan cu trei spiţe şi acoperit cu piele şi cusături contrastante, inserţii decorative cu textură asemănătoare carbonului şi altele cromate. Pentru prima dată şi ca opţiune tavanul şi montanţii pot fi acoperiţi cu Alcantara neagră. Un sistem keyless pentru toate uşile şi unul de iluminare ambientală se mai numără printre dotările standard, împreună cu un special Performance Monitor pe ecranul central din habitaclu.
Sub capotă poate sta orice motorizare la alegere, în afară de cea TDI de 1.6 litri cu 120 CP.
Familia actualizată de modele Superb va ajunge la dealeri mai târziu în acest an, inclusiv în Moldova, cel mai probabil la sfârşit de vară – început de toamnă. Detalii despre modelul Superb Scout, anuţat anterior, vor fi oferite la fel mai târziu.
Evenimentul de prezentare în reluare:
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise