(video) Germanii de la ZF prezintă primul Pre-crash External Side Airbag System din lume. Ce înseamnă asta
Coliziunile cu impact lateral sunt printre cele mai periculoase tipuri de accidente rutiere, care duc la aproape 700 de decese anual și reprezintă aproape o treime din toate incidentele fatale care au loc în particular pe drumurile germane. În această situaţie, s-a decis dezvoltarea unei soluţii pentru a reduce această cifră la un minim absolut.
Un nou sistem de siguranţă (prototip funcţional) de prevenire a coliziunilor, dezvoltat de compania germană ZF, utilizează un airbag lateral extern care se desfăşoară în câteva milisecunde înainte de un accident. Acesta oferă o zonă de deformare laterală suplimentară, care poate ajuta la salvarea de vieți și reduce gravitatea rănirii ocupantului cu până la 40 la sută.
Pentru a face acest lucru posibil, ZF a conectat noile perne de aer la senzorii maşinii și a dezvoltat o serie de algoritmi speciali care sunt capabili să determine dacă un accident este iminent și să decidă dacă să deschidă airbagul sau nu!
O demonstraţie a funcţionalităţii noului sistem o puteţi urmări mai jos, aceasta fiind efectuată pe poligonul de teste din Memmingen.
Cea mai mare provocare în dezvoltarea acestui sistem a fost recunoașterea fiabilă a unei coliziuni inevitabile și deschiderea pernei de aer laterale exact înainte de coliziune! Specialiştii au reuşit să reducă timpul de decizie a “creierului” electronic până la 150 milisecunde, iar umplerea pernei cu aer să fie realizată într-o clipire de ochi.
Senzorii vehiculului trebuie să identifice mai întâi un impact potențial rapid și precis. Acest lucru este posibil prin nişte camere conectate, un radar și un LIDAR. Algoritmi din cadrul unui software decid ulterior dacă este sau nu vorba despre o coliziune inevitabilă, dar şi dacă este posibil şi benefic de declanşat airbagul anume în acel moment. În cazul în care toate aceste decizii sunt afirmative, sistemul este pus în funcţie extrem de rapid de pompe pneumatice care pompează rapid aerul.
Airbagul însuşi are un volum cuprins între 280 şi 400 de litri (cât 5-8 airbaguri pentru şofer) şi în funcţie de vehicul se extind în sus din pragurile laterale pentru a forma o zonă de deformare suplimentară în zona portierelor între montanţii A şi C.
Într-o coliziune cu impact lateral, ocupanții scaunelor laterale dintr-o maşină sunt cei mai vulnerabili şi pot risca leziuni grave în zona pieptului în cazul în care cabina este sever deformantă. Noul sistem al ZF poate reduce penetrarea caroseriei cu corpuri străine cu până la 30%, contribuind la reducerea semnificativă a riscului de rănire a ocupanților. Informațiile predictive despre o coliziune inevitabilă ajută, de asemenea, la îmbunătățirea în continuare a eficacității tehnologiei de siguranță standard stabilite. De exemplu, ACR8 Active Control Retractor poate avertiza ocupanții sau ajuta la securizarea lor într-o poziție sigură într-o fracţiune de secundă înainte de coliziune.
Într-o formă sau alta, şi alți producători de maşini sau companii au arătat deja ceva similar, însă ZF afirmă că sistemul lor este primul de acest gen din lume şi germanii sunt pe deplin determinaţi să-şi transforme ideea într-un produs de serie. Nu există nici o îndoială că acesta va creşte prețul unei mașini (chiar dacă va fi oferit ca opţiune), dar ce ar putea fi mai scump decât viața ta?
Cmentariile sunt închise