(foto) Noul Hyundai Creta se prezintă în versiune internaţională

A doua generație Hyundai Creta se pregătește să exploreze noi piețe. Modelul global este promis cu motoare pe benzină și diesel, dar tracţiune integrală încă tot nu are, cel puţin la moment.

Amintim că modelul şi-a schimbat generația anul trecut, prima piață pentru el fiind China, acolo unde se numeşte ix25 în loc Creta. În martie 2020 a fost introdus deja pe piaţa din India cu denumirea deja familiară. Recent însă, pe site-ul global al mărcii, au apărut imagini şi informaţii despre o a treia specificaţie, una globală, cea care ar şi putea ajunge în ţara noastră.

Odată cu schimbarea generațiilor, Creta a crescut: are pe lungime 4.300 mm, pe lățime – 1.790 mm, pe înălțime – 1635 mm, iar ampatamentul măsoară 2.610 mm (maşina încă actuală are 4.270 x 1.780 x 1.630 x 2.590 mm.

Silueta noii generaţii rămâne cunoscută, însă iată panourile caroseriei şi noile ansambluri de blocuri optice aranjate la diferite nivele, alături de noua grilă de radiator, sunt folosite pentru a adapta modelul la noul limbaj stilistic al mărcii.

În interior, maşinile pentru diverse pieţe se deosebesc semnificativ. Astfel, dacă ix25 are pe consola centrală integrat un monitor tactil de 10.4 inci şi cu poziţionare verticală, alături de un panou de bord digital de 12.3 inci, modelul global are un simplu monitor central tactil, un panou de bord parţial digital cu ecran de 7.0 inci între nişte ceasuri de bord analogice, dar şi un sistem de control a climatizării cu comenzi fizice.

Apropo, dacă în India, un Hyundai Creta în nivel de echipare de top poate avea pe consolă un monitor de 10.25 inci, atunci pentru versiunea despre care vorbim în acest articol se anunţă doar un monitor de 8.0 inci.

Iată cum arată pentru comparaţie interiorul modelului în specificație indiană (cu un monitor central diferit) şi chineză respectiv, care se numeşte ix25 (cu monitor vertical şi un mini ecran LED încorporat în levierul cutiei de viteze, alături de un nou design al volanului, a planşei de bord cu deflectoarele de climatizare, a panoului de bord din spatele volanului, etc).

Lista de echipamente disponibile de instalat este una destul de generoasă. Printre dotările existente se numără cruise control, încărcare wireless pentru smartphone-uri, acoperiș panoramic, scaune frontale ventilate şi încălzite, șase airbag-uri, cameră video retrovizoare, etc. (ix25 poate avea apropo un adaptive cruise control și un set de camere la 360 de grade, printre altele).

Sub capotă situaţia poate fi următoarea: se poate alege dintre un benzinar natural aspirat de 1.5 litri (cu 115 CP la 6.300 rpm şi 144 Nm la 4.500 rpm), un benzinar turbo cu patru cilindri şi volum de 1.4 litri (cu 140 CP la 6.000 rpm şi 242 Nm între 1.500-3.200 rpm) sau un turbo diesel de 1.5 litri (cu 115 CP la 4.000 rpm şi 220 Nm între 1.500-2.750 rpm).

Motorul pe benzină de bază și cel diesel pot fi cuplate la o cutie de viteze mecanică în şase trepte, opţional pentru primul fiind un variator, iar pentru al doilea o transmisie automată în şase trepte. Cel mai puternic agregat vine combinat doar cu o cutie de viteze robotizată cu şapte trepte şi dublu ambreiaj.

După cum am notat şi anterior, crossover-ul nu are un sistem de tracțiune integrală, cel puţin în oricare dintre piețele menţionate, motrice fiind doar roţile faţă. Însă pentru un suport în situaţii mai dificile de mers există sistemul Traction Control Mode, controlat printr-un controller rotativ. Prin acesta se schimbă setările sistemului anti derapare în dependenţă de modul ales: zăpadă, nisip, noroi.

În broşura ataşată, dar şi în galeria foto, mai puteţi vedea dotările de care mai poate dispune noua generaţie Creta. Când va ajunge şi în ţara noastră deocamdată nu este clar.

Broşura oficială:

[embeddoc url=”https://www.hyundai.com/content/dam/hyundai/ww/en/images/footer/downloads/suv/e-brochure/creta-ebrochure-2020.pdf”]

Cmentariile sunt închise