Șeful Renault despre noua Lada Niva: “Va fi ceva de genul Land Rover Defender sau Suzuki Jimny”

Directorul executiv al Grupului Renault, Luca de Meo, într-un interviu acordat pentru Automotive News Europe, a vorbit despre următoarea generație Lada Niva care este acum dezvoltată sub aripa AvtoVAZ.

Potrivit managerului, designul retro al noii generaţii, a treia la număr, care va face referire la modelul clasic, ar trebui să aprindă interesul consumatorilor pentru marca auto din Rusia.  

“Acest lucru va fi comparabil cu renașterea modelului 500 al celor de la FIAT” , – citează cuvintele lui de Meo colegii de la Automotive News. Trebuie de menționat aici că Luca de Meo a avut o legătură directă cu modelul 500 care a apărut în 2007 – el a fost cel care a inițiat crearea acestuia când era director al FIAT.

“Modul nostru de a înțelege marca a fost să ne imaginăm Niva ca pe un produs tehnic, cu un design pentru condiții extreme și utilizare intensivă. În general vorbind, va fi puţin, ceva de genul Land Rover Defender sau Suzuki Jimny (ori o combinaţie a caracterelor acestora). Maşina va avea şi AWD, şi demultiplicator, şi o gardă la sol mare, şi un unghi de atac foarte bun pentru utilizare în off-road”, a adăugat acesta.

https://autoblog.md/video-oficial-noua-generatie-lada-niva-vine-pe-piata-in-2024-prima-imagine/

Top managerul a mai adăugat că noua Lada Niva este o mașină mică, simplă și practică, cu target spre piețele din Europa şi America Latină, pe lângă Rusia. Unul dintre obiective este promovarea sa activă în țările care au şi relief montan.

“Vom putea vinde noua Niva şi în Elveția sau Austria, adică acolo unde consumatorul are o cabană montană, de exemplu, și singura modalitate de a ajunge la aceasta este prin off-road”.

În noua sa generație, Niva va rămâne un model de nișă, cu un tiraj de circa 100.000 de maşini produse pe an, dar pentru AvtoVAZ și Renault se va dovedi în continuare un produs profitabil. Printre altele, interviul cu Luca de Meo dezvăluie un nou detaliu oficial: noua Niva va fi produs nu numai sub marca Lada, ci și sub marca Renault! Şi în acest caz nu este vorba despre vreo nouă generaţie a modelului Duster, ci despre un crossover fundamental nou!

Sub logoul francez, modelul va avea diferențe semnificative la capitolul design exterior pentru a nu strica şi face abuz de moştenirea estetică a maşinii care datează încă din epoca sovietică. Niva sub sigla Renault este necesară pentru acele piețe în care Lada nu este foarte cunoscută, cel mai probabil fiind vorba despre Africa de Nord și Asia.

Șeful Renault a confirmat încă o dată că termenul limită pentru începerea producției noii Niva este 2024!


Amintim că la începutul anului curent, AvtoVAZ a distribuit o schiță de design a promițătorului său SUV. Acesta va fi creat pe platforma Renault-Nissan CMF-B cu un motor poziţionat transversal, în două mărimi de caroserie.

Conform unor informaţii pe care le-au aflat colegii de la Autoreview, în exclusivitate din surse proprii din interiorul AvtoVAZ, noua Niva în versiunea de bază va avea o lungime de 4.280 mm și un ampatament de 2.600 mm (parametri comparabili cu cei ai modelului actual cu cinci uşi VAZ -2131) . 

Mașina va dispune fără alternativă doar de tracţiune integrală, cel puţin sub marca Lada şi va fi disponibilă în două versiuni: una pentru folosire pe drumuri bune, iar alta mult mai capabilă în off-road, cu o gardă record pentru crossovere – 240 mm.

Sub capotă vor exista la alegere motoare pe benzină de 1.8 și 1.3 litri. Primul este o unitate natural aspirată din portofoliul Lada şi va fi combinată cu o cutie de viteze mecanică (marca Renault) sau un CVT (marca Jatco), iar al doilea unul turbo din gama Renault (doar cu CVT marca Renault). Puntea din spate va fi conectată în cadrul AWD-ului printr-un ambreiaj electromagnetic sau printr-un cuplaj cu fricţiune (în cazul versiunii pentru off-road).

Cmentariile sunt închise