Mai mult decât o simplă telemetrie! Producătorii auto cu afaceri în Rusia vor fi obligați să spună autorităților încotro merg clienţii
O nouă obligațiune se pregăteşte pentru a fi impusă companiilor care îşi vând autovehiculele pe teritoriul Federaţiei Ruse. Producătorii se vor vedea nevoiţi să transmită cel puţin informații despre viteza, locația și direcția de deplasare a mașinilor către platforma de navigație și telemetrie “Avtodata”, notează Kommersant, care a făcut cunoştinţă cu documentele care le-a adus la cunoştinţă planurile autorităţilor.
În această ordine de idei, producătorii se tem deja de cheltuieli semnificative, în timp ce analiștii avertizează asupra amenințării creșterii prețurilor mașinilor.
Proiectul de lege privind introducerea platformei digitale Avtodata este dezvoltat de parteneriatul non-profit GLONASS și de Inițiativa Tehnică Națională (NTI) Avtonet. Cu ajutorul sistemului vor fi colectate și prelucrate informații, care, în special, vor ajuta la identificarea vehiculelor potențial periculoase și la furnizarea de măsuri de căutare. Lista include patru blocuri legate de siguranța publică, siguranța rutieră, eficiența traficului și protecția mediului.
Producătorii de automobile vor trebui să colecteze în fiecare minut date de navigație din sistemul de la bord (coordonate, direcția de deplasare, viteză) și informații despre dinamica conducerii (accelerație, sarcină pe osie, acționarea sistemelor de asistență a șoferului, ABS şi ASR, alarme, frânare de urgență, etc).
De asemenea, la fiecare 30 de minute, companiilor li se va cere să primească informații de la mașini despre starea de funcţionare a farurilor/stopurilor, despre automobile care se mişcă lent în trafic, despre lucrări de reparaţie ale drumurilor, despre vizibilitate redusă, obstacole pe drum, precum și semne de oboseală a șoferului.
Aceeași frecvență a transmisiunii va fi utilizată pentru furnizarea de informaţii despre activarea diverșilor martori privind defecţiunea motorului şi sistemelor aferente, defecțiunea sistemului de frânare și chiar uzura plăcuțelor de frână.
Mai departe, tot acest set de date, o dată la fiecare 15 minute, va fi transferat în baza de date unificată a Avtodata. Informațiile nu vor fi impersonale: lista va include şi codul VIN al mașinii, categoria, clasa ecologică şi capacitatea de transport.
Avtonet susține că informațiile privind numărul VIN vor suferi imediat de o depersonalizare după ce vor intra în Avtodata. Iar intervalul de 15 minute este numit un compromis: pentru o perioadă mai lungă o mulțime de date devin irelevante, dar întârzierea este suficientă pentru a preveni urmărirea mașinilor în timp real.
De notat este că Avtonet a fost înființat de guvernul de la Moscova și reprezintă un plan de stat pentru dezvoltarea pieței vehiculelor electrice, a autoturismelor și a tehnologiilor inteligente în transporturi până în 2035. Finanțarea sa până în 2020 a depășit 50 de miliarde de ruble, din care 28.5 miliarde fiind din bugetul de stat.
Cmentariile sunt închise