Liderul din industria aparatelor de aer condiționat a găsit cum să mărească autonomia mașinilor electrice cu până la 50%
Compania japoneză Daikin Industries a anunțat că a găsit o modalitate de a crește autonomia mașinilor electrice per încărcare de cel puțin 1.5 ori! Pentru a face acest lucru a fost necesar doar de a dezvolta un nou tip de agent frigorific pentru instalația de aer condiționat de la bordul unor astfel de vehicule, scrie Nikkei.
Conform informaţiilor disponibile, noul agent frigorific își îndeplinește funcția la temperaturi mai scăzute decât înainte. Aceasta înseamnă că se folosește mai puțină energie pentru răcirea interiorului vehiculului.
Mai exact, aparatele de aer condiționat folosesc căldura generată prin compresia agentului frigorific pentru a încălzi și a răci aerul din interiorul mașinii. Noul agent frigorific are un punct de fierbere de aproximativ -40 de grade Celsius, cu 10-15 grade mai mic decât al agentului tradițional, ceea ce va reduce puterea necesară pentru compresie.
Potrivit calculelor Daikin, o mașină electrică cu o autonomie declarată de 200 de kilometri, cu un agent frigorific de tip nou în rezervor, cu aparatul de aer condiționat pus în funcțiune, în zone urbane, va putea parcurge încă 100 de kilometri. Astfel spus, compania analizează în continuare posibilitatea comercializării în masă a noului tip de agent frigorific, lucru care s-ar putea întâmpla abia în 2025.
Cotidianul Nikkei menţionează că o astfel de soluţie de creștere a autonomiei cu cel puţin 100 de km, fără a fi necesară intervenţia în construcţia sau aerodinamica maşinii electrice, va fi cu siguranță atractivă pentru producătorii auto. Prin urmare, Daikin ar putea aduce noul agent frigorific pe piață la un preț mai mare decât tarifele actuale, însă un cost ipotetic mai ridicat oricum le va permite companiilor auto să economisească.
Daikin este considerat cel mai mare producător de aparate de aer condiționat din lume, conform vânzărilor (şi cel mai mare producător de agent frigorific), dar nu are în prezent o prezență în industria auto, dar în același timp consideră producția de vehicule electrice ca o direcție promițătoare. Compania a dezvoltat deja noul agent frigorific, iar grupul industrial american SAE International îi va verifica performanța și siguranța în condiții de funcționare.
Conform prognozelor IHS Markit, citată de publicația niponă, volumul producției de mașini electrice până în 2025 va ajunge la aproape 12 milioane de unități, adică de peste cinci ori mai mare decât cifrele actuale.
Cmentariile sunt închise