(foto) La mulţi ani pentru modernul Skoda Superb! Chiar ieri a împlinit 20 de ani de la premieră
Skoda Superb, modelul de top al producătorului de mașini din Mlada Boleslav, sărbătorește cea de-a 20-a aniversare! Pe 11 septembrie 2001, berlina de 4.8 metri, cu interior spațios, motoare puternice, dar economice și numeroase caracteristici de siguranță și confort, și-a făcut debutul la Salonul Auto Internațional de la Frankfurt, mutat la München din acest an.
Iar în prezent, Skoda oferă cea de-a treia generație de modele actuale sub formă de liftback sau break, disponibile opţional şi cu sisteme de tracţiune integrală, dar şi cu un tren de rulare plug-in hybrid pe Superb iV.
Vezi neapărat: (video) Test Drive: Skoda Superb Laurin&Klement facelift 2.0 TDI DSG 4×4
Skoda are o lungă tradiție de a produce modele de dimensiuni medii și premium. Încă din 1907, la doisprezece ani de la înființarea Laurin & Klement în Mlada Boleslav, noua companie a lansat Type FF, un vehicul care oferea adevăratul lux. Motorul cu opt cilindri în linie a fost proiectat intern, la fel ca și modelele ulterioare cu motoare la fel de puternice. Acestea au fost, de asemenea, echipate cu inovatorul sistem de control Knight, printre alte caracteristici.
Între 1925 și 1936, limuzina Skoda Hispano-Suiza a fost folosită de președintele Republicii de atunci, Tomáš Garrigue Masaryk, alături de numeroase alte personalități importante din acea vreme. La începutul anilor 1930, producătorul auto de la Mlada Boleslav a oferit o gamă largă de modele cu motoare cu șase cilindri (Skoda 633, 645 și 650) sau cu motoare cu opt cilindri (Skoda 860).
Cu toate acestea, noul model cu denumirea Superb urma să devină flagship-ul producătorului ceh. Acest nume a apărut pentru prima dată în documentele interne ale companiei la 22 octombrie 1934.
Producția de serie a început în primăvara anului 1935 și, până în 1949, aproape 900 de unități s-au lansat de pe linia de producție în cinci variante: în plus față de modelul cu șase cilindri 640 SUPERB (1934-1936) și SUPERB Type 902 (1936), SUPERB Type 913 (1936-1939), SUPERB 3000 OHV Type 924 (1938-1949) și SUPERB 4000 Type 919 (1938-1940) cu motoare V8 au fost, de asemenea, produse. Multe dintre aceste modele aveau corpuri personalizate care au fost construite conform specificațiilor clienților respectivi.
În 2001, Skoda a reintrodus în gamă denumirea și a prezentat prima generație a modernului Superb. Odată cu această lansare, producătorul ceh de automobile a subliniat dezvoltarea sa dinamică după ce s-a alăturat grupului Volkswagen cu 10 ani mai devreme. După premiera modelului compact Octavia în 1996, aceasta a marcat revenirea la segmentul de mașini de familie.
La începutul lunii septembrie din 2001, chiar înainte de premiera oficială a expoziției auto, Superb a fost transportat la Castelul Lány din Boemia Centrală, unde președintele ceh de atunci și un mare pasionat de mașini – Václav Havel – a preluat noul sedan pentru un test drive complet.
La 11 septembrie 2001, primul Superb modern a fost prezentat oficial la IAA din Frankfurt pe Main. Modelul de 4.803 mm lungime, 1.765 mm lățime și 1.469 mm înălțime, cu tracțiune față, avea un ampatament de 2.803 mm. Gama de motoare pentru berlina notchback a inclus trei benzinare și două motoare diesel.
Motorul de 2.0 litri cu patru cilindri producea 85 kW (115 CP), celelalte motoare pe benzină erau turbo de 1.8 litri şi cu patru cilindri, cu 110 kW (150 CP), iar versiunea de top era un V6 de 2.8 litri cu 142 kW (193 CP). Cu acest motor din urmă atingea o viteză maximă de 237 km/h.
Benzinarul turbo cu patru cilindri de 1.8 litri, cu 110 kW (150 CP) și V6-le de 2.8 litri, de asemenea, au oferit o tehnologie inovatoare cu cinci supape per cilindru. Pentru clienții care doreau costuri de funcționare reduse, un legendar TDI de 1.9 litri cu 96 kW (130 CP) a fost modelul ales, cu un consum standard de doar 5.7 litri la 100 km.
O cutie de viteze direct-shift cu șase trepte a fost montată standard, iar transmisia automată Tiptronic cu cinci trepte a fost de asemenea disponibilă în combinație cu cele două motoare V6.
În plus față de designul său de ultimă generație, Superb se lăuda și cu numeroase caracteristici inovatoare de siguranță: sistemul de frânare a fost livrat din fabrică cu ABS și EDS, iar sistemul de control antiderapant ASR a făcut, de asemenea, parte din pachet.
Versiunile cu șase cilindri de înaltă performanță au beneficiat, de asemenea, de sistemul electronic de stabilizare ESP, inclusiv un asistent la frânare, care nu era utilizat pe scară largă la acea vreme. Două airbaguri frontale și două laterale pe scaunele din față, fiecare pentru șofer și pasager, au completat echipamentul de siguranță extins. Opțional, erau disponibile airbaguri suplimentare pentru a proteja pasagerii din față și din spate.
Alte dotări care au demonstrat dezvoltarea tehnică consecventă a modelelor Skoda la acea vreme au inclus: faruri bi-xenon cu spălătoare integrate, scaune frontale reglabile electric și încălzite, climatizare automată Climatronic și sistem de navigaţie cu ecran color.
Producția în serie a noului Superb a fost lansată la uzina din Kvasiny la 1 octombrie 2001, după ce platforma a fost complet modernizată prin folosirea a 200 de milioane de euro. Până la sfârșitul anului, 581 de vehicule fuseseră produse înainte ca primele unități să fie livrate în primăvara anului 2002, cu o garanție de mobilitate pe viață inclusă.
Cariera de succes a primei generații moderne SUPERB s-a încheiat în 2008. Peste 136.000 de unități au fost construite în fabricile din Republica Cehă, precum și cele din China, Ucraina și Kazahstan.
În martie 2008, Skoda a prezentat următoarea generație Superb la Salonul Auto de la Geneva. La un an de la momentul lansării pe piață a variantei notchback cu hayonul său inovator Twindoor, a urmat o altă variantă de caroserie în 2009 prin Superb Combi.
Până în 2015, producătorul auto ceh a produs 618.000 de unităţi de a doua generație. Modelul s-a ales cu premiul “Mașina de lux a anului” de la revista britanică Top Gear în 2009.
A treia generație Superb a provocat senzație la premiera sa mondială de la Praga în 2015 și nu numai cu limbajul său de design. Spațiul și mai generos, gama largă de sisteme moderne de asistență și motoarele extrem de eficiente au fost bine primite atât de jurnaliștii profesioniști, cât și de clienți.
În același timp, generația a treia a introdus mai multe inovații tehnice în gama de modele a producătorului auto ceh: pe lângă șasiul adaptiv Dynamic Chassis Control (DCC), asistența la parcare și aerul condiționat în trei zone au fost, de asemenea, disponibile pentru prima dată. Spațiosul Superb Combi a fost adăugat la gamă în același an.
Skoda Auto a făcut următorul pas în toamna anului 2019, lansând producția lui Superb iV cu unitate de propulsie plug-in hybrid. Puterea sistemului este de 160 kW (218 CP), cu o autonomie de până la 62 km (WLTP) în modul electric.
În ultimii 20 de ani, Skoda a livrat în total aproximativ 1.5 milioane de unități Superb.
Cmentariile sunt închise