(video) Util! O companie din Finlanda propune o soluţie smart şi simplă pentru încălzirea farurilor LED
Compania finlandeză de cercetare și producție Canatu propune rezolvarea problemei îngheţării și aburirii farurilor LED. Soluţia dezvoltată in-house este de fapt un film transparent încălzit.
Odată cu dezvoltarea industriei auto în autoturisme au apărut sisteme auxiliare de încălzire, volan şi cotiere încălzite, scaune şi oglinzi retrovizoare încălzite, parbriz şi lunetă încălzită, însă nu am văzut încă pe nimeni să se gândească la faruri în această privinţă.
Cu toate acestea, în mașinile noi există o altă problemă asociată cu vremea rece – îngheţarea şi aburirea farurilor. Fenomenul este cauzat de faptul că tot mai mulţi producători auto îşi pun pe produsele lor cu roţi blocuri optice pe bază de LED-uri în loc de becuri cu aprindere incandescentă (halogen sau xenon). LED-urile, deși sunt mai eficiente din punct de vedere energetic, nu produc suficientă căldură pentru a dezgheța corpul luminos când afară este frig.
Elementul transparent al farurilor moderne nu este fabricat din sticlă reală (în foarte rare cazuri se poate utiliza, mai ales pe maşini scumpe), ci din policarbonat, material pe care nu este permis de plasat puncte de încălzire pentru că se poate estompa sau topi.
Cei de la Canatu vin însă cu o soluţie simplă, dar originală – de a acoperi farurile cu un capac transparent special din material polimer rezistent la căldură. Acesta integrează puncte de încălzire care vor împiedica farurile de a fi acoperite cu o crustă de gheaţă sau condens. Capacul se poate face pentru a se potrivi sub orice formă, inclusiv tridimensională. Astfel, chiar și în cel mai mare frig, dar şi în întuneric, nu se va deteriora calitatea iluminării.
Soluţia companiei Canatu ar trebui să fie, de asemenea, utilă pentru protecția împotriva îngheţului sistemului de conducere semi sau complet autonom de pe maşinile din prezent sau cele viitoare, în particular fiind vorba despre radare, camere, LiDAR-uri, senzori, etc. Orice murdărie sau impediment în “faţa” lor poate duce la funcționarea incorectă a sistemului, care, la rândul său, poate duce la un accident rutier.
Pe lângă filme, Canatu dezvoltă senzori. Evoluțiile companiei permit transformarea într-un spațiu/suprafaţă inteligentă a aproape oricărui material, fie că este vorba de sticlă, plastic, textile și chiar piele. De exemplu, pot deveni tactile şi cu o serie de comenzi panourile goale ale consolei centrale, panourile uşilor şi chiar spătarele scaunelor.
Evident, ideile companiei au dreptul la viață și rămâne de văzut cât de mult îi va interesa pe producătorii auto și pe furnizorii de piese de schimb.
Compania Canatu a fost formată de un grup de experţi din cadrul Universității de Nanomateriale Aalto. De fapt, numele companiei provine din materialul Carbon NanoBud dezvoltat de instituția de învățământ, care se bazează pe un nanotub de carbon.
Cmentariile sunt închise