Ştiai asta? S-a aflat cum de fapt ajunge combustibilul în Transnistria! Rute şi companii implicate
Ceea ce poate mulţi nu ştiau sau le era interesant să afle a devenit într-un final cunoscut! Regiunea transnistreană se alimentează cu combustibil printr-o schemă bine elaborată la care contribuie firme din Rusia, intermediari din România și Republica Moldova și o serie de foști oficiali și oameni de afaceri de pe cele două maluri ale Nistrului.
Potrivit unui răspuns oferit de SIS pentru Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova, schema transportării de combustibil în regiunea separatistă transnistreană începe din Portul rusesc Novorosiisk de la Marea Neagră.
De aici produsele petroliere sunt transportate pe cale maritimă până în Portul Constanța din România, la societatea comercială Oil Terminal, scrie anticoruptie.md
Intermediul afacerii este firma elvețiană Euronova Energies SA cu sediul la Geneva, deschisă în 2013, care are drept activitate comerțul, transformarea, stocarea și transportarea produselor generatoare de energie, în particular produse petroliere și derivate de produse petroliere în nume propriu sau în calitate de agent.
Publicația specializată în domeniul energetic, Energy Intelligence, susține că Euronova Energies SA este o companie puțin cunoscută, care a câștigat mai multe licitații pentru volume de petrol din zona munților Ural, organizate de compania rusească de stat Zarubezhneft la bursa, Spimex, din Sankt-Petersburg în 2021.
Conform aceleiași surse și documentelor de constituire ale Euronova Energies SA, compania cu pricina vinde petrol în sud-estul Europei și zona fostei Iugoslavii. Energy Intelligence subliniază că marile companii specializate în comerțul cu petrol sunt foarte sceptice cu privire la mecanismul de licitație conceput să ajute la promovarea exportului petrolului din zona munților Ural.
Reprezentanții companiei Euronova Energies SA din Elveția au promis că vor reveni la solicitările reporterilor CIJM de a sta de vorbă pe acest subiect, dar nu au mai făcut-o.
În portul Constanța, produsele petroliere sunt depozitate de Oil Terminal în regim de antrepozit, iar importul combustibilului se face apoi în Republica Moldova de către compania ECS LOGISTICS SRL înregistrată în România prin terminale vamale precum Leuşeni-Albţia sau Giurgiuleşti.
Conform datelor oficiale din România consultate de către reporterii CIJM, firma ECS LOGISTICS SRL este înregistrată pe 4 septembrie 2012 în orașul Galați și are nouă puncte de lucru în trei localități din statul vecin.
Rapoartele financiare disponibile denotă că ECS LOGISTICS SRL are 18 angajați și a înregistrat o cifră de afaceri relativ modestă de circa două milioane de RON începând cu 2014 și un profit mediu de circa 500.000 de RON. Însă, începând cu 2020, atât cifra de afaceri, cât și profitul firmei au urcat la 3.7 milioane de RON și 1.6 milioane de RON profit.
Mai departe combustibilul importat din Rusia via România este transportat spre regiunea transnistreană de mai multe companii din Republica Moldova – Estcon Construct SRL, Lecostan SRL și Transimex SRL.
Conform estimărilor SIS, în stânga Nistrului sunt importate anual circa 50.000 de tone de motorină și 30.000 de tone de benzină, ceea ce constituie consumul intern al regiunii.
Serviciul mai susține că întregul import de produse petroliere este asigurat de două companii (SRL Sheriff și SRL Tiroiltreid) care beneficiază de scutiri fiscale de plată a taxelor oferite în conformitate cu o hotărâre a Guvernului din 2001. Aceste măsuri au fost aprobate de către Guvernul de la Chișinău pentru a exclude impozitarea dublă – de autoritățile constituționale, cât și de structurile transnistrene – a produselor destinate exclusiv necesităților raioanelor de est.
În același timp, Serviciul Vamal arată că, în perioada 2016–2021, în regiunea transnistreană au fost importate în medie 36.6 milioane de kilograme de benzină și 44.6 milioane de kilograme de motorină.
O bună parte din motorină, potrivit raportului SIS, dar și de benzină importată în Transnistria, fără achitarea taxelor și accizelor, în baza hotărârii din 2001, este utilizată de Grupul Operativ al Trupelor Ruse, care staționează în stânga Nistrului cu pretenția că asigură securitatea depozitelor de armament din Cobasna. GOTR efectuează frecvent, în comun cu trupele militare ale Tiraspolului, exerciții militare care au menirea să consolideze forțele separatiste și să intimideze autoritățile constituționale ale Republicii Moldova.
Iar în 2018 a fost importată cea mai mare cantitate de combustibil pentru perioada 2016–2021: 82.345.206 de kilograme – 55.560.926 de kilograme de motorină și 26,784.280 de kilograme de benzină.
Principalii operatori pe piața de produse petroliere din stânga Nistrului sunt şi rămân a fi SRL Sheriff și SRL Tiroiltreid. Aceste două companii câștigă mereu licitațiile în Transnistria privind livrarea de combustibil pretinselor instituții de stat ale administrației de la Tiraspol.
Ce nume stau în spatele afacerii poţi afla din investigația completă.
Cmentariile sunt închise