Vom avea autostrăzi în Moldova? Chinezii sunt gata să investească în drumurile din țara noastră
Două companii chineze care se ocupă de construcţia de infrastructuri rutiere se află în negocieri finale pentru a construi două autostrăzi în Republica Moldova!
Dacă se va întâmpla, potrivit South China Morning Post, acest lucru va deveni o premieră care va marca prima intervenţie chineză în ceea ce priveşte puterea de inginerie şi construcţie a statului asiatic într-un altul din Europa de Est.
Potrivit informaţiilor, China Hyway Group şi China Railway Group Limited poartă discuţii pentru a construi două autostrăzi cu o lungime combinată de 300 kilometri pe teritoriul ţării noastre, citând declaraţiile lui Vitalie Iurcu, Secretarul de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, făcute într-un interviu.
Prima autostradă va fi de fapt o şosea de centură care va înconjura Chișinăul, iar cea de-a doua va lega raioanele de nord ale Moldovei cu vecinii din Ucraina, a mai adăugat Iurcu. Finanțarea pentru cele două proiecte, estimată la o sumă total combinată de 400.000.000 de dolari, va putea fi realizată în două moduri: fie finanțată integral de către China, fie împărţită între China și Moldova în proporţie de 85:15%.
“Proiectele vor îmbunătăți în mod semnificativ traficul rutier și vor contribui de asemenea la creșterea economică. Negocierile privind finanțarea vor fi încheiate în acest an și se preconizează că construcția va fi finalizată în trei ani”, a declarat Iurcu într-un interviu pentru publicaţia South China Morning Post în Hong Kong.
Vezi şi: Chinezii ne-ar putea construi şoseaua de centură a Chişinăului şi autostrada Ungheni-Chișinău-Odesa
Proiectele marchează prima dată când companiile de construcții chineze își extind proiectele lor într-o ţară fără acces la mare, “prinsă” în acest caz între Ucraina și România. Potrivit publicaţiei chineze, ţara noastră, care și-a declarat independența în 1991 după destrămarea fostei Uniuni Sovietice, se încadrează în capătul centurii europene a iniţiativei China’s Belt and Road Initiative (BRI), care cuprinde un șir de proiecte de infrastructură de-a lungul drumului antic “Drumul Mătăsii” care lega în vechime China și Europa.
Apropo, China și Moldova se află în discuții încă din decembrie 2017 pentru a stabili un acord de liber schimb între cele două națiuni, care ar elimina barierele de import asupra produselor din cele două ţări, lucru care ar consolida comerțul.
China Railway, cu sediul în capitala chineză, nu a putut fi contactată pentru comentarii în privinţa construcţiei viitoarei autostrăzi în ţara noastră. Cealaltă însă a confirmat că se află în discuții pentru a construi un drum în Moldova. China Hyway are deja proiecte de construcții în Angola și Serbia, potrivit site-ului său web.
În contextul acestor idei, mai trebuie de menţionat că acum câteva ore, Italia a semnat cu China un protocol “fără caracter obligatoriu”, prin care se alătură unei iniţiative a Beijingului numită “Noul Drum al Mătăsii”. Această iniţiativă îşi propune să dezvolte infrastructura pentru a lega, pe uscat şi pe mare, China de regiunile din jur şi apoi de Orientul Mijlociu, Europa şi Africa.
Proiectul este privit cu suspiciune în capitalele occidentale, care consideră că scopul acestuia este mai degrabă de a amplifica influenţa economică şi politică a Chinei, decât de a genera bunăstare economică. Autostrăzile care ar urma să fie construite în ţara noastră vor face parte din acest lanţ de drumuri.
Cmentariile sunt închise