(video) Premieră: Noul Mercedes-Benz Arocs – acum cu Multimedia Cockpit şi MirrorCam

Mercedes-Benz a prezentat publicului larg noul Arocs cu ocazia expoziției Bauma care se desfăşoară la Munchen în aceste zile (8-14 aprilie). Arocs a beneficiat de sistemul revoluționar de oglinzi MirrorCam, dar și de alte sisteme de asistență de ultimă generație, caracteristici unice în segmentul de construcții.

Când au dezvoltat noul Actros, inginerii Mercedes-Benz Trucks au revizuit complet și noul Arocs. Aproape toate caracteristicile noi de produs de la Actros sunt disponibile și la noua generație Arocs. De exemplu, aproape fiecare Arocs (nu și mixerele de beton) vine standard cu versiunea îmbunătățită a sistemului Predictive Powertrain Control (PPC). Acesta își poate dovedi utilitatea în special în aplicațiile de pe șantierele de construcții, care presupun multe călătorii interurbane, de obicei de scurtă durată. În aceste misiuni, PPC ușurează munca șoferilor și îi ajută să diminueze consumul de carburant.

În plus, sistemele MirrorCam, Active Brake Assist 5 (doar împreună cu protecția față anti împănare pentru vehiculele cu 2 și 3 axe) și Multimedia Cockpit sunt disponibile pe noul Arocs (opțional). Modelele Arocs și Actros pot fi echipate opțional și cu un sistem de monitorizare a presiunii din pneuri cu un nou concept de afișare, presiunea fiind măsurată precis și în funcție de temperatura exterioară.

Noul sistem MirrorCam înlocuiește oglinzile convenționale principale și pe cele cu unghi larg în noul Arocs. Construcția sa raționalizată contribuie, de asemenea, la reducerea consumului de combustibil. În ceea ce privește siguranța și manipularea, sistemul oferă, de asemenea, beneficii mari. Acesta face munca mai ușoară atât pe drum, cât și în spațiul limitat al şantierelor de construcție.

Imaginile de la camerele compacte montate pe partea laterală a cadrului acoperișului sunt transmise pe două ecrane laterale verticale din interiorul cabinei. Absența oglinzilor mari îmbunătățește considerabil vizibilitatea în întreaga zonă. Conducătorul auto are, de asemenea, o vedere bună a montanţilor A pe diagonală.

Folosind configurații convenționale de oglinzi, este posibil ca șoferul să se deplaseze cu acestea prost ajustate, provocând aşa-zisul unghi mort, în care pietonii și bicicliști nu sunt vizibili. MirrorCam rezolvă problema oglinzilor prost ajustate în întregime: înainte de fiecare pornire a motorului, camera se aranjează automat pentru o vizibilitate optimă. Și din orice perspectivă, afișajul arată o imagine completă.

MirrorCam și asistentul îmbunătăţit Sideguard Assist lucrează împreună pe noul Arocs. Avertizând șoferul cu semnale optice și acustice, asistentul Sideguard reduce riscul de accidente periculoase pe partea pasagerului atunci când camionul se îndreaptă spre dreapta. Daimler Trucks este în prezent singurul producător care oferă un astfel de sistem de asistență în materie de siguranță, care este complet integrat în arhitectura vehiculului. Acest lucru permite asistentului să emită mesaje de avertizare care ia întregul vehicul în considerare şi să prezică traiectoria în curbă a remorcii.

Dacă este instalat asistentul Sideguard, afișajul MirrorCam afișează avertismentul acestuia. Toate indiciile și indicatorii relevanți sunt într-un singur loc – acest lucru evită ca șoferul să fie încărcat cu informații care să-i distragă atenţia. În plus, asistentul Sideguard este, de asemenea, capabil să asiste șoferul în timp ce se îndreaptă spre stânga chiar și pentru camioanele cu o depășire a cadrului de peste 1.5 de metri. Cu acest tip de camion, există pericolul ca colțul din dreapta spate al remorcii să se învârtă în timp ce se face manevra la stânga, provocând pericolul unei coliziuni între un alt utilizator rutier și cadrul de lucru al vehiculului în sine. În noul Arocs, cu toate acestea, asistentul Sideguard avertizează șoferul de o posibilă coliziune de acest fel din timp.

De asemenea, asistentul pentru frâna de urgență a fost îmbunătățit în noul Arocs: în limitele sale, noul Active Brake Assist 5 este capabil să încetinească autocamionul până la oprirea completă dacă există pericolul unei coliziuni în partea atât în partea din faţă, cât şi în cea din spate. Acest sistem este acum chiar mai puternic decât predecesorul său și nu mai folosește doar un radar, ci o combinație de radar și un sistem de camere.

Printre altele, răspunsul sistemului la detectarea persoanelor într-un interval de viteză de sub 50 km/h a fost îmbunătățit, ceea ce constituie un avantaj major la deplasarea prin zone urbane.

Noul Multimedia Cockpit este intuitiv operabil. Afișajul color primar de înaltă rezoluție înlocuiește panoul de instrumente tradițional cu vitezometrul, turometrul și indicatorul de combustibil. Acesta oferă o imagine de ansamblu clară a tuturor condițiilor de conducere și de funcționare relevante.

Pe lângă afișajul principal, un ecran tactil înlocuiește câmpul de comutatoare obișnuit de pe consola centrală. Ecranul tactil permite șoferului să utilizeze confortabil o gamă largă de funcții, de exemplu, dacă are o basculantă sau un mixer de beton. În plus, ele pot obține şi afişa informații despre condițiile vehiculului, cum ar fi presiunea anvelopelor în orice moment. În plus, pe acesta din urmă pot fi afişate imagini de pe patru camere.

Cu o gamă largă de cabine, motoare și configurații ale roților, Arocs este un vehicul foarte specializat pentru orice misiune de pe șantierele de construcții. El este disponibil în versiuni șasiu și autotractor cu toate formulele de tracțiune posibile: două axe (4×2 sau 4×4), trei axe (6×2, 6×4 sau 6×6) și patru axe (8×2, 8×4, 8×6 sau 8×8). Gama include și variante speciale, precum camioane cu patru axe și tridem în spate sau platformă cu patru axe cu o punte spate motoare și una directoare.

Noul Arocs mai este disponibil cu numeroase cabine, diferite șasiuri în funcție de utilizare (preponderent pe șosea sau off-road), numeroase ampatamente, suspensii cu arcuri sau pneumatice și trei sisteme de tracțiune integrală.

Vehiculele preconfigurate fac mai ușoară alegerea clienților. Versiunile “Arocs Loader” au o greutate proprie redusă și o sarcină utilă mai mare, ideală pentru autotractoarele cu două axe și mixerele de beton. Măsurile de reducere a greutății sunt aplicate la cabină, șasiu, motor, punți și anvelope. A doua versiune este “Arocs Grounder”, deosebit de robustă, destinată celor mai grele sarcini. Aceasta vine cu șasiu deosebit de stabil, suspensii cu arcuri cu mai multe foi, amortizoare reglate special sau jante și anvelope rezistente la încărcături grele.

Iar cabinele, de la compacta ClassicSpace până la spațioasa BigSpace, pot veni în liniile de echipare StyleLine sau TrendLine.

Noul Arocs poate fi echipat cu patru motoare cu şase cilindri în linie, cu o capacitate de 7.7 litri, 10.7 litri, 12.8 litri și 15.6 litri. Sunt disponibile 18 niveluri de putere, de la 238 CP (1.000 Nm) la 625 CP (3.000 Nm). O mențiune specială pentru versiunea de top a motorului OM 470 de 10.7 litri, care oferă 456 CP și 2.200 Nm.

În mod standard, motoarele lui Arocs sunt cuplate la transmisii automatizate Mercedes PowerShift 3 cu 8, 12 sau 16 viteze. Acestea dispun de trei programe de conducere: Economy/Standard, Power și Offroad. De asemenea, transmisii manuale sunt disponibile opțional.

Mercedes-Benz oferă și trei variante diferite de tracţiune pentru off-road. Dacă aplicația se concentrează pe sarcina utilă și consumul de carburant, soluția ideală este tracțiunea integrală nepermanentă, care se activează doar la nevoie. Când este nevoie de o tracțiune maximă se poate opta pentru tracțiunea integrală permanentă cu reductor.

A treia variantă, disponibilă pentru modele Arocs și Actros cu 2 și 3 axe, este sistemul HAD (Hydraulic Auxiliary Drive), care oferă asistență la plecarea de pe loc și are o greutate mai redusă. HAD acoperă aplicațiile care se desfășoară preponderent pe șosea, dar ocazional necesită o putere de tracțiune sporită.

Pentru aplicațiile care necesită plecări de pe loc cu greutăți mari sau manevre la viteze foarte mici se poate alege ambreiajul turbo-retarder. Acesta combină într-o singură componentă un ambreiaj hidraulic de pornire și un retarder. Ambreiajul turbo-retarder poate fi combinat cu toate șasiurile Arocs de la 6×4 la 8×8. Sistemul are o putere de frânare de 350 kW, iar alături de puternica High Performance Engine Brake (până la 475 kW) asigură o siguranță maximă.

Autotractoarele pentru sarcini grele Actros SLT și Arocs SLT sunt predestinate să utilizeze ambreiajul turbo-retarder. Cu 3 sau 4 axe, acești giganți pot transporta combinații de până la 250 de tone. Versiunile SLT au două axe motoare sau tracțiune integrală și motoare puternice de până la 625 CP și 3.000 Nm, cuplate la transmisia Mercedes PowerShift cu 16 viteze. Un turn de răcire acoperit elegant combină sistemul de răcire, sistemul hidraulic, rezervorul de carburant de 900 de litri, un rezervor de aer comprimat și alte componente.

Spre deosebire de Actros SLT cu suspensie pneumatică, Arocs SLT are arcuri din oțel. Baza lui este robustul Arocs Grounder cu cabină StreamSpace de 2.3 metri lățime sau BigSpace de 2.5 metri (indisponibil pentru tracțiune integrală). Masa maximă a combinației este limitată la 120 de tone pentru versiunea cu 3 axe și 180 de tone pentru cea cu 4 axe.

Apropo, încă o dotare utilă este sistemul de evacuare vertical, care este acum disponibil din uzină pentru toate vehiculele cu patru axe. Acest lucru creează spațiu de instalare suplimentar pentru echipamentele montate pe partea laterală a cadrului, de exemplu, pentru rezervoare de combustibil suplimentare sau cutii de depozitare. Un alt avantaj al acestor soluții în comparație cu sistemul de eșapament anterior, montat lateral, în cazul în care numai conducta de eșapament în sine este în poziție verticală, este greutatea redusă.

Noul Mercedes-Benz Arocs poate fi deja comandat de la dealerii oficiali.

Vezi şi: (video) Premieră: Noul Mercedes-Benz Actros Edition 1 va exista în doar 400 de exemplare

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise