Sfaturi utile: Când este momentul oportun să treci la anvelopele de vară

Primăvara aproape că și-a intrat în drepturi în ceea ce privește temperaturile, ceea ce înseamnă că momentul este unul potrivit pentru a renunța la anvelopele de iarnă.

Ce spun specialiștii despre această operațiune și când trebuie făcută vă spunem în continuare, în contextul în care vremea de afară din ultimele ore joacă feste, cu uşoare căderi de fulgi de nea, lapoviţă slabă şi temperaturi care vor coborî noaptea chiar până la -5 grade Celsius în raioanele de nord ale Moldovei.

În primul rând trebuie înțeles că trecerea la anvelopele de vară nu este un simplu moft, ci o operațiune care ține direct de siguranța la rulare. O anvelopă de iarnă are performanțe extrem de slabe la temperaturi atât de ridicate, iar un alt aspect care nu trebuie omis este uzura ridicată a acestui tip de anvelopă pe timp de vară.

Iarna, în momentul în care temperatura scade sub 7 grade Celsius, specialiștii recomandă trecerea la anvelope de iarnă. Similar, când temperaturile depășesc această valoare este ideal să treci din nou la anvelopele de vară.

Prin compusul lor special și prin modelul benzii de rulare, anvelopele de iarnă sunt proiectate să rămână moi și flexibile în condiții de temperaturi joase, oferind tracțiune și aderență la temperaturi scăzute pe suprafețe uscate, umede și cu gheață. Însă, pe măsură ce temperaturile cresc, anvelopele de iarnă își pierd din aceste avantaje, aderența scade și banda de rulare începe să se uzeze mai repede.

Însă nu uzura este cea care trebuie să te îngrijoreze, deși aduce pagube în bugetul tău, ci siguranța. La temperaturi ridicate, o mașină echipată cu anvelope de iarnă va frâna mult mai prost decât una echipată cu anvelope de vară. În plus, dinamica este afectată foarte mult, virarea fiind principala vizată.

Diferențele pentru distanța de frânare pot ajunge cu ușurință la peste 30% între o anvelopă de vară și una de iarnă, la temperaturi de 30 de grade, ceea ce înseamnă că o mașină care frânează de la 100 km/h nu se va opri în 35 de metri, ci în mai mult de 45 de metri. Iar asta se întâmplă în condițiile în care anvelopele de iarnă sunt în stare foarte bună și fac parte din gama premium. Astfel, distanța de frânare poate fi chiar dublă.

Printre punctele negative care pot să apară la utilizarea unei anvelope de iarnă pe timp de vară este uzura excesivă sau neuniformă. Practic, un set de anvelope de iarnă poate fi distrus dacă se rulează un număr ridicat de kilometri pe timp de vară, iar asta va aduce necesitatea achiziționării unui set de anvelope noi în toamnă. Așadar, doar dacă analizăm acest aspect, decizia utilizării anvelopelor de iarnă pe timp de vară este complet ineficientă.

Vezi şi: (foto) AEE recomandă şoferilor moldoveni să opteze pentru anvelope în baza etichetei energetice. Motivul

FOTO: blog.autovit.ro

Totuși, ai grijă dacă circuli pe timp de noapte, când temperaturile sunt mult mai scăzute, mai ales dacă locuiești nordice sau cu altitudine. Ocazional, deși temperaturile din timpul zilei sunt ridicate, noaptea se mai poate produce mâzgă, care este extrem de alunecoasă pentru anvelopele de vară.

Ai în vedere aceste aspecte atunci când vrei să faci schimbul de anvelope de la iarnă la vară. Atunci când faci această operațiune nu uita să verifici şi presiunea anvelopelor pe care le montezi.

Un rol extrem de important în uzura anvelopelor este jucat de presiune. Studiile arată că 76% din șoferi nu verifică lunar presiunea în anvelope, ceea ce duce la îmbătrânirea prematură și uzura neuniformă a anvelopelor. Nu uita de această operațiune care durează doar câteva minute, dar realizată regulat poate menține anvelopele într-o stare optimă pentru mai mult timp.

Dacă ţi-ai schimbat deja anvelopele cu cele de vară sau urmează să faci acest lucru, nu uita că de la 1 aprilie nu mai eşti obligat să circuli cu lumina de întâlnire inclusă, regulă impusă de condițiile climaterice care pot apărea mai devreme sau mai târziu de sezonul rece.

Vezi şi: (video) Anvelopele de iarnă vs cele all-season. Test de eficienţă pe maşini cu tracţiune faţă şi integrală

Sursă: blog.autovit.ro

Cmentariile sunt închise