(video) Los Angeles 2018: Premieră – Rivian R1S, un SUV electric cu până la 7 locuri şi un viitor rival pentru Tesla
Vă mai amintiţi de compania tânără producătoare de autovehicule, Rivian, despre care am scris acum câteva ore că a pregătit un pick-up electric numit R1T? Aflaţi că împreună cu acesta, încă o maşină similară, dar sub forma unui SUV, a debutat la Salonul Auto de la Los Angeles.
Ambele automobile sunt poziționate ca “vehicule electrice pentru călătorii” (Electric Adventure Vehicle) și se pot laudă cu nişte caracteristici de invidiat, însă R1S, prezentat în calitate de prototip, are câteva caracteristici diferite.
În ceea ce privește lungimea (5.040 mm) și lățimea (2.015 mm), Rivian R1S se încadrează în acelaşi segment de maşini mari, unde în SUA fac legea modele ca Volkswagen Atlas sau Ford Explorer. La bază stă o platformă “skateboard” cu o structură compactă de elemente și un centru de greutate redus. Însă, comparativ cu R1T, ampatamentul SUV-ului este scurtat de la 3.450 la 3.075 mm, ceea ce are un efect benefic asupra posibilităților de abordare în off-road: are un unghi de atac de 29 de grade comparativ cu cele 26 ale pick-up-ului.
Suspensia faţă îi este una pe două perechi de braţe, iar în spate este una de tip multi-link. Amortizoare adaptive şi perne de aer se promit a fi instalate deja în nivel de echipare de bază.
În mod obişnuit, garda la sol măsoară 205 mm (+5 mm comparativ cu cea a pick-up-ului) şi poate fi mărită până la 365 de mm. În această situaţie este posibilă parcurgerea unui vad de apă cu o înălţime de un metru şi deplasarea în rampă care are un unghi de 45 de grade.
Interiorul celor două modele Rivian este proiectat în același mod: după exemplul Tesla, există panouri de bord digitale, un ecran tactil şi mare al sistemului media și un minim de butoane fizice. Însă, R1S are aplicate materiale mai scumpe şi poate fi dotat cu trei rânduri de scaune, dar dispare acel Gear Tunnel prin care R1T e unic.
Uşa portbagajului este formată din două părţi şi pe cea inferioară se poate sta. Volum total al portbagajului nu a fost anunţat, însă sub el există un compartiment suplimentar de 180 de litri. De asemenea, sub capota acţionată electric mai există un spaţiu de 330 de litri.
Din punct de vedere tehnic modelele sunt absolut identice și au câte patru motoare electrice fiecare. Fiecare motor răspunde de rotirea unei roţi și are o unitate independentă de control, astfel încât poate fi cu ușurință realizat un control al vectorizării cuplului (pentru drumuri) sau o imitare a unor diferenţiale blocabile (pentru off-road). Fiecare motor dezvoltă până la 200 CP și funcționează împreună cu un reductor, însă puterea totală nominală este limitată în funcție de versiune.
Modelul de bază produce 408 CP şi 560 Nm de cuplu, iar cu o baterie care are o capacitate de 105 kWh poate avea o autonomie de până la 386 de km. Versiunea mai superioară vine cu 764 CP şi 1.120 Nm, o baterie de 135 kWh şi o autonomie de aproximativ 500 de km. Cea de top însă nu se laudă cu mai mulţi căluţi (doar 710 CP şi 1.120 Nm), însă setul de acumulatori care va fi oferit are o capacitate de 180 de kWh, iar asta înseamnă peste 660 de km autonomie!
Viteza maximă a tuturor versiunilor este aceeași (limitată la 201 km/h), iar timpul de accelerare de pe loc şi până la 96 de km/h este de numai trei secunde pentru modelul cu 764 CP. Toate maşinile pot avea o greutate totală de 3.5 tone și pot tracta o remorcă la fel de grea.
Încărcarea bateriilor poate avea loc printr-un terminal cu o capacitate de până la 160 kWh. În decurs de o jumătate de oră, cu putere maximă, bateria se va încărca cu energie necesară pentru a parcurge alţi 320 km. De asemenea, a fost anunțat un complex de sisteme care vor permite maşinii să circule fără intervenţia şoferului.
Dacă pick-up-ul Rivian R1T ar trebui să intre pe piață în a doua jumătate a anului 2020, compania promite că R1S îl vom vedea abia în 2021. Deja este posibilă plasarea unei comenzi preliminare cu o plată inițială de 1.000 de dolari.
Prețul declarat al variantei de bază este de 65.000 de dolari, comparativ cu 71.000 cât costă un Tesla Model X 75D.
Evenimentul de prezentare în reluare:
Cmentariile sunt închise