(video) Los Angeles 2018: Premieră – Rivian R1T e un pick-up electric de 2.67 tone, care face 0-96 de km/h în 3 secunde

Rivian, un nou producător de vehicule electrice din SUA, prezintă primele informaţii despre prima din cele două maşini poziţionate sub un nou termen brevetat EAV (Electric Adventure Vehicles). Rivian R1T este un pick-up electric, care poate transporta până la cinci pasageri!

Compania îl va prezenta public, deocamdată în calitate de prototip (nu concept!), în cadrul Salonului Auto de la Los Angeles, unde AutoBlog.MD participă în premieră pentru presa auto din Republica Moldova. Alături de R1T va fi dezvăluit un SUV electric numit R1S!

Pick-up-ul extrem de anticipat are o autonomie care poate depăşi distanţa de 640 de kilometri, chiar dacă este electric poate parcurge vaduri de apă de un metru înălţime, iar cu ajutorul a patru motoare care formează şi un sistem de tracţiune integrală, un control şi o performanţă deplină este asigurată.

Producătorul afirmă că modelul a fost dezvoltat pentru a ajuta clienții să iasă din case și să exploreze lumea. R1T și R1S vor fi produse la uzina companiei Rivian din oraşul Normal, statul Illinois, de la sfârșitul anului 2020.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Rivian-R1T-electric-pick-up-Los-Angeles-2018_45.jpg
Logoul Rivian

“Lansăm brandul Rivian cu două vehicule care reimaginează segmentele pick-up și SUV. Am creat Rivian pentru a livra produse pe care lumea nu le-a mai avut, unele care vor redefini așteptările prin aplicarea tehnologiilor și a inovaţiilor. Începând cu o foaie curată, am petrecut ani de zile în curs de dezvoltare a tehnologiilor necesare, pentru a livra un vehicul ideal pentru clienții cu stil activ de viaţă. Aceasta înseamnă o dinamică excelentă de conducere pe orice suprafață de drum sau în off-road, oferind soluții cargo pentru a stoca cu ușurință orice tip de obiecte, indiferent dacă este vorba de o placă de surfing sau o undiţă de pescuit și, foarte important, fiind capabil să ruleze pe distanţe lungi cu un singur plin de energie. Din interior înafară, Rivian și-a dezvoltat vehiculele cu aventurieri în centrul fiecărei decizii de proiectare și inginerie. R1T şi R1S sunt rezultatele acestei munci şi suntem onoraţi să facem o introducere a acestor produse lumii întregi” a declarat fondatorul și CEO-ul Rivian, RJ Scaringe.

La baza modelelor R1T și R1S stă o platformă originală a Rivian, numită “skateboard”, care împachetează într-o singură componentă setul de acumulatori, motoarele electrice, suspensia, mecanismele de frânare şi sistemul termic. Interesant este că toată această arhitectură, dacă este pusă pe roţi, are o înălţime care nu depăşeşte înălţimea roţilor şi astfel se creează un spaţiu imens pentru pasagerii din cabină, dar şi pentru depozitarea în diferite lăcașuri a diverselor obiecte. Teoretic, astfel, pe acest şasiu se poate instala orice tip de caroserie.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Rivian-R1T-electric-pick-up-Los-Angeles-2018_34.jpg

Dincolo de avantajele acestui ambalaj, platforma oferă un centru de greutate scăzut, care susține agilitatea și stabilitatea vehiculului. De asemenea, se adaugă o suspensie sofisticată cu două braţe pe puntea din faţă şi una multi-link pe puntea din spate.

Sistemul este prevăzut cu amortizoare adaptive şi cu o funcţie de control a ruliului, alături de perne de aer reglabile pe înălţime, care permit ajustarea suspensiei pe diverse suprafeţe de rulare. Standard, garda la sol este de 200 de mm, dar poate creşte până la 360 de mm! De asemenea, unghiul de atac poate atinge 45 de grade!

Vehiculele Rivian dispun de un sistem de propulsie quad-motor, care livrează câte 200 de CP spre fiecare roată (puterea nominală finală depinde de versiunea modelului: 408 CP/560 Nm, 764 CP/1.120 Nm sau 710 CP/1.120 Nm) şi cu un control precis al cuplului, permițând vectorizarea activă a cuplului și performanțe maxime în orice situație, de la deplasări cu mare viteză până la unele cu viteză foarte redusă, în rampe sau pante de exemplu.

Modelul de top poate accelera de pe loc şi până la 96 de km/h în doar trei secunde, iar de la 0 la 160 de km/h în mai puţin de 7 secunde, şi asta având o greutate de 2.670 de kg! Sistemul de propulsie unic, în combinaţie cu şasiul, oferă de asemenea posibilitatea de a tracta o greutate de până la cinci tone!

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Rivian-R1T-electric-pick-up-Los-Angeles-2018_12.jpg

Pachetul de baterii cu densitate redusă de la Rivian a fost dezvoltat pe baza celor mai exigente călătorii – încorporând o protecție dură a caroseriei și un sistem avansat de răcire, pentru a oferi ocupanților încrederea de a merge mai departe, indiferent de teren sau temperatură. Nişte algoritmi de control adaptivi învață comportamentul șoferului, optimizând managementul utilizării energiei care este specific utilizatorului, pentru a maximiza durata de viață a bateriei, fiabilitatea și reutilizarea secundară prin reciclare.

Sunt planificate seturi cu trei capacităţi diferite, cu 180 kWh și 135 kWh disponibile la momentul lansării și unul de 105 kWh care va apărea mai târziu.

Bateria este proiectată pentru încărcare rapidă cu o rată de până la 160 kW. Acest lucru permite ca după 30 de minute de încărcare să fie stocată energie necesară pentru parcurgerea altor 322 de kilometri. În plus față de încărcarea rapidă DC, un încărcător de bord de 11 kW facilitează încărcarea rapidă folosind un încărcător de nivel 2.

Dimensiunile şi specificaţiile tehnice estimate ale lui R1T:

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este R1T-Specifications.jpg

Vehiculele Rivian au fost proiectate pentru a comunica putere și rafinament, în timp ce încă îi invită pe clienți să le murdărească. În particular, pick-up-ul R1T are nişte forme simple ale caroseriei, dar care rămân mereu stilate. Apropo, are o lungime de aproximativ 5.5 metri şi o lăţime de peste doi metri, tipică maşinilor americane de acest fel.

Linia principală a caroseriei lui R1T se înfășoară în jurul cabinei și conferă vehiculului o siluetă distinctă, subliniind în același timp localizarea tunelului de depozitare Gear Tunnel. Modelul R1T are console scurte, o gardă la sol mare și unghiuri de atac şi de degajare prin care se pot aborda agresiv rampele sau pantele, toate datorită platformei unice “skateboard”.

Un Rivian va fi recunoscut repede în trafic datorită unor faruri şi stopuri LED sub forma unor benzi. În partea frontală mai există două proiectoare LED, care mai îndeplinesc rolul unor lumini de zi.

În armonie cu exteriorul, interiorul autoturismelor Rivian salută ocupanții într-un mediu premium care încurajează totuși utilizarea zilnică într-un mod robust. Culoarea și materialele joacă un rol important în diferențierea vehiculelor. Lemnul durabil este utilizat pe larg şi suprafaţa sa naturală contribuie la o senzație caldă și primitoare. Utilizarea cea mai frapantă a lemnului este un element structural în linia de bord, care integrează un ecran central şi un panou de bord la fel digital, integrând frumos formele cu funcționalitatea.

În zonele de uzură ridicată ale interiorului, materialele aplicate sunt inspirate din lumea îmbrăcămintei sport și a echipamentul activ, combinând materiale durabile și inovatoare, care pot fi cu ușurință curățate.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Rivian-R1T-electric-pick-up-Los-Angeles-2018_7.jpg

R1T utilizează arhitectura vehiculului pentru a furniza mai mult spațiu de depozitare decât orice alt pick-up din lume. Pentru că nu are un motor sub capotă, acolo s-a făcut un portbagaj cu un volum de 330 de litri, accesul spre care este foarte uşor datorită capacului acţionat de mecanisme electrice atât la închidere, cât şi la deschidere.

Un alt spaţiu cu un volum de peste 350 de litri se numeşte Gear Tunnel şi se găseşte în spatele cabinei. Acesta se întinde pe toată lăţimea maşinii şi acces la el există din două părţi. În el pot fi transportate plăci de surfing, saci de golf sau cărucioare pentru copii, unele care se pot desface uşor în mai multe componente. Uşile de la capetele acestui tunel mai pot servi drept scaune în drumeţii sau pentru a încărca obiecte mai uşor în benă sau în cortul care poate fi instalat deasupra benei.

Însăşi bena are o lungime de 1.400 de mm cu uşa închisă şi o lăţime de 1.385 de mm. Pe un perete lateral, în interior, există un panou cu trei prize la 110 V şi trei porturi USB Type-C, iar pe un alt perete lateral este integrat un adevărat compresor de aer! Bena suportă o greutate de până la 800 de kg, iar greutatea maximă a maşinii poate atinge 3.5 tone.

Apropo, sub podeaua benei mai există un spaţiu de stocare de 200 de litri, închis ermetic, unde se poate depozita o roată full-size sau alte obiecte necesare. De asemenea, încă un spaţiu de stocare bonus, cu un volum de 95 de litri, se poate găsi sub scaunele banchetei din spate.

Parte a unor accesorii Gear Guard pregătite este un sistem telescopic pentru suportul bicicletelor, dar şi nişte railings-uri care pot fi instalate pe capacul benei sau pe acoperişul cabinei. Toate împreună sunt uşor de montat/demontat şi pot fi păstrate în portbagajul de sub capotă.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Rivian-R1T-electric-pick-up-Los-Angeles-2018_27.jpg

Rivian și-a dezvoltat platforma de mașină conectată de pe o foaie curată pentru a permite un control complet și o flexibilitate în ceea ce privește hardware-ul, software-ul și experiența utilizatorului. Sistemul funcționează pe baza unei conexiuni la internet de mare viteză, care permite o securitate robustă. Această platformă suportă actualizări detaliate ale software-ului vehiculului pentru îmbunătățirea funcționalității și îmbunătățirea performanței. Toate vehiculele Rivian se conectează la un ecosistem în cloud pentru schimbul și prelucrarea datelor, permițând accesul la “machine learning” şi “data services”.

Experiența digitală se extinde dincolo de vehicul în ecosistemul cloud și în aplicațiile mobile/web, și oferă o interfață consistentă și intuitivă pentru a afla starea sau pentru a controla unele funcţii ale maşinii de la distanţă. Experiența în vehicul constă într-un ecran tactil personalizat de 15.6 inci, un panou de bord de 12.3 inci și încă un ecran tactil de 6.8 inci în partea posterioară a maşinii.

Înțelegând dorința clienților de aventură conectată, Rivian a dezvoltat hărți, muzică, navigație și alte caracteristici axate pe aventură pentru a finaliza experiența digitală.

Când modelul de serie va începe să fie produs, R1T va fi oferit şi cu o suită hardware robustă care va aduce diverse posibilităţi de conducere şi include: o cameră, LIDAR-uri, radare, senzori ultrasunet şi module GPS de înaltă precizie, alături de hărţi de înaltă definiţie. Tot acest complex de sisteme hardware şi software vor permite automobilului să aibă un pilot automat de nivel trei. Dincolo de asta, vehiculul va avea o serie de caracteristici de auto pilotare, axate pe un stil de viață activ.

Cei de la Rivian promit că tehnologiile de la capitolul siguranţă şi structura corpului maşinii vor face ca R1T să primească fără probleme 5 stele în urma crash testelor organizate de IIHS şi NHTSA. Caracteristicile de siguranță includ 8 airbag-uri pentru protecția pasagerilor și o serie de elemente de protecţie a platformei “skateboard” pentru a proteja bateria. R1T și R1S vor fi de asemenea oferite cu un pachet complet de sisteme de siguranță activă, oferite de suita de senzori care vor fi utilizaţi pentru autopilot.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Rivian-R1T-electric-pick-up-Los-Angeles-2018_5.jpg

Preţul de start va începe de la 61.500 de dolari, fără taxe, pentru varianta cu baterie de 135 kWh şi o autonomie de 322+ km, care va apărea pe piaţă abia după un an de la startul producţiei maşinii cu baterii mai voluminoase, care vor fi evident mai scumpe.

Rivian acceptă deja precomenzi în SUA, Canada şi Mexic, cu depozit de 1.000 de dolari, care va fi întors clientului în caz de refuz.

Rivian este o companie americană care se ocupă de producția de vehicule electrice și de tehnologii pentru automobile. Înființată în anul 2009 de Robert ‘RJ’ Scaringe, un american în vârstă de 35 de ani care a absolvit Institutul de Tehnologie din Massachusetts cu doctorat în inginerie mecanică, compania dezvoltă și produce vehicule, produse și servicii legate de transport durabil.

Compania are în prezent trei locații principale pe lângă cea din Normal. Sediul central din Plymouth, Michigan, este dedicat finanțelor, ingineriei și designului. O întreprindere din Irvine, California se concentrează asupra bateriilor, a echipamentelor electrice și a software-ului de control al vehiculelor, în timp ce o alta din San Jose, California dezvoltă tehnologiile necesare pentru conducerea automată.

Rivian îşi va produce maşinile în cadrul unei uzine cu o suprafaţă totală de aproximativ 242.000 de m², care încă se construieşte în oraşul Normal. În prezent echipa numără 600 de specialişti.

Evenimentul de prezentare în reluare:

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este buton-subscribe.jpg

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/