Test Drive: Noul Audi Q7 – aflăm cum merge noul model pe serpentinele din Elveția!
A fost așteptat de multă vreme pentru că prima generație a modelului a devenit deosebit de populară pe toate piețele unde a fost comercializată. Acum însă, a venit timpul să facem cunoștință cu noul model Audi Q7 pe care AutoBlog.MD l-a testat în zona orașului Verbier din Elveția!
Audi Q7 este unul dintre cele mai bine vândute SUV-uri premium la nivel mondial, iar când a fost lansat în 2005 a luat prin surprindere nu doar clienții, cât și concurența, iar toți cei ce doreau mai multă atenție, au achiziționat un astfel de automobil.
https://youtube.com/watch?v=H5kfISiOFag
De atunci au trecut aproape zece ani, timp în care Mercedes-Benz, BMW, Land Rover și inclusiv Volvo au lansat noi modele și noi generații. Q7 s-a lăsat așteptat, însă, acum putem spune că așteptarea a meritat.
DESIGN
Designul noului Q7 păstrează masivitatea modelului anterior, însă, acum apelează la linii mai drepte, unghiuri mai ascuțite pentru a-i scoate în evidență caracterul său dinamic.
Dar nu doar designul s-a schimbat în cazul noului Q7, ci și platforma tehnică. Acum marele SUV dispune de noua platformă MLB Evo ce a ermis reducerea greutății cu 325 de kg la mai puțin de două tone, atât în cazul modelor diesel cât și a celor pe benzină. În plus, și aerodinamicitatea mașinii a fost îmbunătățită la un Cx de 0,32, similar cu al unui sedan.
Toate aceste modificări, alături de optimizarea motoarelor a permis reducerea consumului cu 28% în cazul motoarelor pe benzină și 23% în cazul celor diesel.
DIMENSIUNI
Tocmai pentru a optimiza toți parametrii automobilului, noul Q7 este acum mai mic decât generația anterioară. Are în continuare peste cinci metri lungime, însă, cu aproape 4 cm mai puțin decât prima generație, ajungând la 5,05 m. De asemenea, este mai îngust cu 15 mm (1,97 m lățime), iar ampatamentul a scăzut cu 3 mm până la 2,99 metri.
Cu toate acestea, mașina se simte la interior mult mai spațioasă, pornind cu spațiul de la cap, care a crescut cu patru centimetri în cazul locurilor din față și peste doi centimetri pentru locurile din spate.
INTERIOR
Dacă la exterior se vede evoluția, la interior deja se poate discuta de o adevărată revoluție – materialele sunt mai bune, pielea mai fină, plastic tot mai puțin.
Planșa centrală este dominată acum de un display de 8,3 inci (disponibil opțional, standard fiind cel de 7 inci), în timp ce ceasurile de bord au fost înlocuite de Audi Virtual Cockpit – un display de 12,3 inci similar celui de pe noul TT. Dacă primul display este controlat cu ajutorul rotiței MMI, butoanelor aferente și touchpadului de dimensiuni mari, cel din spatele volanului dispune de comenzi amplasate pe volan. Modul de vizionare este controlat de butonul View, care poate afișa inclusiv întreaga hartă a sistemului de navigație. Spre deosebire de concurență, Audi utilizează hărțile Google Maps actualizate cu ajutorul conexiunii de date, care poate fi inclusiv una 4G, ce poate fi accesată și de ceilalți pasageri datorită hot-spot-ului WiFi.
În ceea ce privește confortul pasagerilor, Q7 este o adevărată limuzină pentru off-road. Pasagerii pot dispune de scaune încălzite și ventilate, cu funcție de masaj, suspensia transformă SUV-ul într-un adevărat covor zburător ce plutește peste denivelări, iar sistemul de infotainment cu incinte acustice Bang&Olufsen completează tabloul unui automobil de teren de lux.
https://youtube.com/watch?v=UZN-2i_w-3s
În plus, la nevoie, Q7 poate fi și un adevărat automobil de familie, pornind cu cele șapte locuri ale sale și terminând cu portbagajul care pornește de la aproape 300 de litri în modul cu șapte locuri, crește la 770 de litri în mocul cu cinci și depășește 2000 de litri cu ambele banchete rabatate.
TEHNOLOGIE
În cazul noilor generații de automobile premium nu mai contează numai confortul, ci și înaltă tehnologie. Dacă la interior MMI a ajuns la o nouă generație care poate conecta inclusiv smartphone-uri cu Android și iOS prin Android Auto și Apple Car Play, șoferul dispune de o generație complet nouă de sisteme de asistență.
Printre acestea se numără cele care frânează mașina automat în cazul în care aceasta virează la stânga iar din față vine un alt automobil, sistemul care frânează automat la detectarea unui pieton (la viteze de până al 40 km/h) sau chiar a unui biciclist, cel de parcare automată și desigur, cel care transformă SUV-ul într-un automobil autonom în cazul ambuteiajelor pe autostradă, la o rulare de până la 60 km/h.
MOTOARE
În cazul testelor internaționale din Elveția am condus motorul pe benzină de 3,0 litri TFSI de 333 CP și 440 Nm cuplu motor, acesta fiind cel mai bun compromis între rafinament, performanțe și consum redus de combustibil. Cu acest propulsor mașina accelerează de la 0 la 100 km/h în 6,1 secunde șI care poate rula cu până la 250 km/h. și consumă în medie 7,7 litri/100 km. În timpul testului, pe traseul sinuos al Alpilor Elvețieni consumul a urcat spre 12 litri/100 km, însă valoarea este una foarte mică având în vedere dimensiunile mașinii și motorizarea pe benzină. Cutia de viteze este una cu opt trepte realizată de ZF, unul dintre cei mai cunoscuți producători de transmisii la nivel mondial.
Propulsorul dispune de toate avantajele unui diesel, pornind cu un cuplu motor disponibil de la turații joase, performanțe dinamice bune și un rafinament demn de segmentul de lux. Motorul aproape nu se aude în mers normal, iar atunci când se accelerează monstrul de sub capotă se trezește la viață.
Comportamentul mașinii este controlat prin noul sistem Audi Drive Select care dispune de șapte moduri – Auto, Efficiency, Dynamic, Comfort, Individual, All-Road și Lift Off-road, ultimul fiind disponibil până la viteze de 30 km/h în condițiile în care caroseria este înălțată.
Cel mai recomandat mod pentru Q7 este cel Dynamic, prin care mașina răspunde prompt la accelerare, iar suspensia oferă un compromis bun între confort și sportivitate, în timp ce în modul Comfort suspensia amortizează aproape toate denivelările.
În cazul condusului sportiv, cel mai mult contează faptul că noul Q7 dispune de „direcție integrală”, sistem care virează nu doar roțile față, ci și pe cele din spate – în sens opus la viteze mici și în același sens la viteze mari, astfel încât mașina este una mult mai manevrabilă și stabilă.
PREȚ DE ACHIZIȚIE
Trecând la prețul de achiziție, aflați că în Moldova prețul unui Q7 pornește de la 47.700 de euro pentru varianta entry-level cu motor pe benzină de 2.0 litri și 252 de cai putere. Drept comparație, cel mai ieftin BMW X5 pornește în Moldova de la 44.320 de euro pentru versiunea X5 xDrive25d, în timp ce cel mai ieftin Mercedes-Benz GLE (fostul ML) are un preț de pornire de 49.760 de euro.
Următorul în gama de propulsoare este unitatea cu motor V6 turbo pe benzină de 3.0 litri și 333 de cai putere care poate fi achiziționată contra unui preț ce pornește de la 56.600 de euro, ceva mai mare decât al concurentului bavarez X5 xDrive35i ce pornește de la 49.920 de euro și decât al lui Mercedes-Benz GLE400 care începe de la 54.530 de euro.
Cea mai populară versiune oferită pe Q7 în Moldova, 3.0 TDI este disponibilă în două versiuni de putere, cu 249 și 272 de cai putere. Varianta mai slabă are un preț de 58.800 de euro (BMW X5 xDrive30d – 57.820 de euro, MB GLE350d – 63.490 de euro), în timp ce motorul cu 272 de cai putere are un cost de 65.000 de euro (BMW X5 xDrive40d – 62.840 de euro).
VERDICT
Noul Audi Q7 a punctat bine pe mai multe direcții, cum ar fi nivelul de confort asigurat atât de suspensia mașinii, cât și de dotările pe care le puteți avea în interior. SU
V-ul german indiscutabil va fi unul greu de bătut în clasa de lux din moment ce are motoare puternice și eficiente, o suspensie bine gândită, cât și o antifonare exemplară care va ține toate sunetele nedorite în afara habitaclului. Manevrabilitatea este uimitoare datorită „direcției integrale”, motiv pentru care șoferul va simți mașina mai mică decât este. Pe de altă parte, Q7 nu oferă un sistem de parcare full automată la fel ca unii concurenți din aceeași clasă, fapt care îi va dezamăgi pe cei care stau mai prost la acest capitol, sau sunt un pic mai leneși.
Cmentariile sunt închise