(foto) Mercedes-AMG a găsit cum să elimine orice fel de turbo lag
Viitorul Mercedes-AMG va fi electric și, ca parte a acestui proces va combina înaltă eficiență cu dinamică de conducere suplimentară. Pentru a implementa această combinație la un efect optim, dezvoltatorii din Affalterbach lucrează intens la tehnologii inovatoare, care vor duce performanța la un nou nivel.
Următoarea generație de vehicule sportive vor fi dotate cu turbocompresoare puse în mişcare atât de gazele de eşapament, cât şi de electricitate!
Mercedes-AMG avansează în fața electrificării prin evoluții inovatoare și, ca parte a acestui fapt, beneficiază și de know-how-ul obţinut în motorsport. Cea mai recentă realizare care se află deja în ultimele etape de dezvoltare este turbocompresorul electrificat, care în viitor va fi folosit pentru prima dată într-un model de producție în serie de la Affalterbach.
Dezvoltată în parteneriat cu Garrett Motion, această tehnologie provine direct din Formula 1 și rezolvă obiectivele conflictuale dintre un turbocompresor mic, dar cu reacție rapidă, care atinge performanțe de vârf relativ scăzute și un turbocompresor mai mare în dimensiuni, cu performanțe de vârf ridicate, dar care, pe de altă parte, poate suferi din cauza fenomenului cunoscut sub denumirea de turbo lag.
Punctul culminant al acestui sistem inovator de turbocompresie este un mic motor electric şi subțire, care măsoară aproximativ 4 centimetri, fiind integrat direct pe arbore între roata turbinei pe partea de evacuare și roata compresorului pe partea de aer curat. Acest mic motor electric controlat electronic pune în mişcare roata compresorului înainte ca aceasta să accepte debitul de gaze de eşapament.
Electrificarea turbocompresorului îmbunătățește semnificativ răspunsul imediat din viteza de ralanti și pe întregul interval de turații a motorului. Așa-numitul turbo lag – răspunsul întârziat al unui turbocompresor convențional – este eliminat de motorul electric. Rezultatul este că motorul cu ardere internă răspunde și mai spontan la apăsarea pedalei de accelerație, iar întreaga senzație de conducere este mult mai dinamică și mai agilă.
În plus, electrificarea turbocompresorului permite un cuplu mai mare disponibil de la viteze mai mici ale motorului, ceea ce îmbunătățește, de asemenea, agilitatea și optimizează capacitatea de accelerare de pe loc. Chiar și atunci când șoferul își ia piciorul de pe accelerator sau aplică frâna, tehnologia turbocompresorului este capabilă să mențină presiunea de impuls în orice moment, astfel încât un răspuns direct continuu este garantat.
Turbocompresorul nou dezvoltat poate atinge viteze de până la 170.000 rpm, ceea ce permite o rată foarte mare a debitului de aer. Poate fi acționat printr-un sistem electric de 48 de volți la bord. Turbocompresorul, motorul electric și electronica de alimentare sunt conectate la circuitul de răcire al motorului cu combustie internă pentru a crea un mediu de temperatură optim în orice moment.
Nu se anunţă deocamdată care va fi prima maşină dotată cu această tehnologie, însă nu se exclude să fie noul E 63 AMG facelift, care va fi prezentat chiar mâine, 18 iunie, ori noul S 63 AMG!
Preluarea articolelor de pe AutoBlog.MD se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD.
Materialele de pe AutoBlog.MD sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.
De către cititori, like-urile şi share-urile articolelor SUNT SALUTATE!
Cmentariile sunt închise