(foto) Poliția de Frontieră a primit în dotare câteva Land Cruiser 70 Series absolut noi! Se produc din anii 1980 și sunt la mare căutare
UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, a predat 21 de vehicule de teren Ministerului Afacerilor Interne (MAI) al Republicii Moldova pentru a susține răspunsul Guvernului la criza refugiaților din Ucraina. În valoare de peste jumătate de milion de dolari SUA, vehiculele vor fi folosite de Poliția de Frontieră a Republicii Moldova pentru a consolida mobilitatea și a crește capacitatea de monitorizare a aproape 1.000 de km de frontieră terestră.
Toate maşinile vor fi transmise în teritoriu, în gestiunea subdiviziunilor de frontieră și care, cu certitudine, vor contribui la creșterea mobilității și capacității de răspuns, inclusiv reziliență la crize în desfășurare la frontiera de stat, a declarat șeful Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi.
„Credem că aceste vehicule vor spori și mai mult mobilitatea Poliției de Frontieră între diferitele puncte de trecere a frontierei pentru a facilita traversarea în continuare a frontierei din partea Ucrainei.”
Francesca Bonelli, reprezentanta UNHCR în Republica Moldova
Mașinile în cauză sunt de model Toyota Land Cruiser 70, facelift, care mai sunt produse până în prezent pentru diferite pieţe, la nivel global, începând cu anul 2007. Versiunea maşinii este Troop Carrier (78 series), cunoscută şi sub denumirea Wagon.
Unele din cele 21 de exemplare sunt cu cinci locuri, iar altele cu nouă (în portbagaj fiind montate banchete longitudinale).
Printre altele mai aflaţi că întregul lot este fabricat în anul 2020, iar de propulsie răspunde un motor diesel de 4.2 litri. Detalii despre el nu ne-au fost oferite, dar agregatul cu şase cilindri în linie există atât într-o versiune veche natural aspirată (12 supape, 130 CP la 3.800 rpm şi 285 Nm de la 2.200 rpm), cât şi una mai nouă, turbo (24 supape, 170 CP la 3.400 rpm şi 380 Nm de la 1.400 rpm).
Cutia de viteze poate fi automată în patru trepte sau manuală în cinci, în ultimul caz livrând puterea printr-o cutie de transfer sistemului de tracţiune integrală part-time.
Pe unele pieţe, în calitate de opţiuni, sunt disponibile şi diferenţiale blocabile pe ambele punţi.
Conform stării din 13 aprilie, peste 415.000 de refugiați din Ucraina au intrat în Republica Moldova de la începutul crizei. Majoritatea au plecat în țări europene, iar aproximativ 96.000 de ucraineni sunt încă găzduiți cu generozitate în ţara noastră.
Poliția de Frontieră a mobilizat de atunci aproximativ 1.500 de angajați, care zilnic asigură securitatea frontierei de stat, dar și participă la gestionarea eficientă a fluxurilor masive de refugiați.
Cmentariile sunt închise