(video) Premieră la Pebble Beach: Drako GTE este o maşină dezvoltată în circa 10 ani şi care produce 8880 Nm de cuplu
Un nou jucător, din câte se pare serios, a apărut pe piaţa electromobilelor. Drako Motors din Silicon Valley a fost creată de antreprenorii şi inginerii Dean Drako şi Shiv Sikand. Aceştia şi-au pus scopul de a crea un super automobil care să aibă o manipulare de neegalat, una care ar umbri canoanele obişnuite ale industriei.
Dezvoltarea unei astfel de maşini a durat aproape un deceniu, iar rezultatul – numit Drako GTE – a fost prezentat în acest weekend la Concursul de Eleganţă de la Pebble Beach.
Dacă formele și proporțiile noului Drako GTE vă reamintesc de sedanul Fisker Karma atunci nu greşiţi deloc. La baza electromobilului stă cu adevarat creaţia de altă dată a lui Henrik Fisker, în particular vorbind despre şasiul cu suspensii independente şi carcasa caroseriei. În rest, totul este nou şi făcut cu forţe proprii de către Drako Motors. Chiar şi panourile exterioare ale caroseriei au fost proiectate individual şi realizate parţial din fibră de carbon.
Dezvoltatorii au ţinut să prezite GTE Drako ca fiind cea mai puternică maşină din clasa Gran Turismo. La urma urmei se motivează acest lucru prin prezenţa a patru motoare electrice sincron pe magneți permanenți, care generează în total 1.200 CP. Fiecare agregat răspunde de rotaţia unei roţi printr-un reductor (cutie de viteze) individual, iar cuplul cumulativ se ridică la 8.880 de Nm!
Cu toate acestea, creatorii au decis să nu folosească vreun diferenţial sau vreo unitate de antrenare individuală a fiecărei roţi, fapt care a permis implementarea şi realizarea unui control al vectorului de tracţiune la un nou nivel. Prin această soluţie nu doar se poate reduce cuplul la un nivel dorit, ci şi se poate conecta un regim de recuperare a energiei pe fiecare roată în parte.
Sistemul de control de firmă – Drako DriveOS – controlează inclusiv distribuția tracţiunii pe roți de 1.000 ori pe secundă. Conform informaţiilor oficiale, setarea sistemului s-a efectuat pe circuitul german Nurburgring, iar de manipulare răspunde un Quattro Manettino prin care conducătorul auto poate alege nu numai modul de rulare, ci şi gradul de implicare al ESP-ului, nivelul de recuperare a energiei sau a tracţiunii pe puntea din faţă.
Bateria automobilului cu o capacitate de 90 kWh poate alimenta cele patru motoare electrice cu o putere neîntreruptă de 900 kW. Intensitatea curentului poate atinge 2.200 de amperi. Pentru a atinge acești parametri a fost necesar să se dezvolte un sistem de răcire cu lichid, care înconjoară fiecare celulă a bateriei şi mai beneficiază de suport din partea a trei radiatoare montate în faţa maşinii. Încărcătorul de la bord are o putere de 15 kW, însă se suportă şi încărcarea cu un încărcător extern DC cu o capacitate de până la 150 kW.
Alte caracteristici includ o suspensie cu componente de la Öhlins și de mecanisme de frânare carbo-ceramice Brembo cu câte şase pistoane în fiecare etrieri. Se anunţă şi o versiune Track Edition care se deosebește printr-o configurație diferită a suspensiei şi anvelopelor (vezi detalii în galeria foto).
Singura caracteristică dinamică anunţată deocamdată este viteza maximă – 332 km/h.
Drako Motors declară că mașina este pe deplin gata pentru producție, iar în noiembrie va demara o campanie de test drive-uri pentru potențialii cumpărători. Pentru acest sedan cu patru locuri se vor cere minim 1.25 milioane de dolari. Producţia este limitată la 25 de exemplare. Livrările vor demara din 2020.
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise