(video) S-Class-ul de altă dată: S-au împlinit 40 de ani de la premiera modelului W126
Era un pionier al designului modern și un lider al tehnologiei cu airbag-uri, cu aerodinamică optimizată și greutate redusă: aceasta a fost seria W126 a modelului Mercedes-Benz S-Class sau pentru asta a ţinut să fie parte. O nouă generaţie a automobilului german a fost prezentată acum 40 de ani, în septembrie 1979, la Salonul Auto de la Frankfurt.
Astăzi, sedanurile de lux și coupeurile din această serie, construite din 1981 încoace, sunt cele mai populare modele clasice tinere ale mărcii. Cu această ocazie se anunţă şi, că un singur vehicul selectat este disponibil în prezent la ALL TIME STARS, dealerul auto Mercedes-Benz Classic.
Premiera – În septembrie 1979, Mercedes-Benz și-a prezentat noua generație a sedanului său de clasă lux la IAA din Frankfurt – S-Class (seria 126). Gama a cuprins inițial șapte modele şi exista opţiunea de patru motoare (de la cel de 2.8 litri cu 6 cilindri şi carburator (156 CP) până la motorul de V8 pe benzină de 5.0 litri, din aliaj ușor şi cu sistem de injecţie (240 CP).
De asemenea s-a propus şi în două variante de caroserie: pe lângă cea normală exista și o versiune cu ampatament alungit, așa cum se oferea şi anterior. La 140 de milimetri disponibili, creșterea ampatamentului a fost mai accentuată decât înainte (3.075 milimetri în loc de 2.935) și, ca de obicei, a îmbunătățit exclusiv camera pentru pasagerii din spate și lățimea de acces a ușilor posterioare.
Tânăr la inimă – Când a apărut pentru prima oară, seria 126 a fost simțită inițial de unii ca fiind prozaică și neînsuflețită. Cu toate acestea, într-un timp scurt, designul a fost recunoscut ca fiind de ultimă generație. Acest lucru a oferit seriei un impuls și a ajutat-o să-și atingă statutul actual de clasic tânăr popular și atemporal. În prezent, oferit la ALL TIME STARS este un 280 SE din 1982 cu un kilometraj excepțional de scăzut: are doar 36.000 de kilometri pe ceas, o adevărată maşină de colecţie.
Echipamentul este generos extins, chiar până la scaunele din piele maro. Această clasă S a fost utilizată în principal pe insula portugheză Madeira. Vehiculul este completat cu un folder de bord care conține fișa de service și manualul de utilizare, precum și setul complet de scule. Înainte de a fi predat persoanei interesate, acest 280 SE va primi un control tehnic complet, o nouă certificare și un test de emisii de eșapament – precum și o garanție ALL TIME STARS de doisprezece luni.
Eleganţă atemporală – Așa să spunem, caracteristicile caracteristice ale noii clase S pot fi găsite sub talia sa. Pentru prima oară, un autoturism Mercedes-Benz nu avea bare de protecție convenționale, ci bare de protecție de dimensiuni generoase, acoperite cu plastic, care fuseseră integrate perfect în șorțurile din față și din spate. O legătură vizuală între șorțurile față și spate a fost asigurată de panouri laterale de protecție amplasate între arcurile roților la nivelul barelor de protecție.
Motoare – Cele două motoare cu opt cilindri utilizate în seria 116 predecesoare au fost înlocuite cu două unități reproiectate, cu volum crescut și cartere din aliaj ușor. Motorul de 5.0 litri, care a înlocuit motorul din fontă gri de 4.5 litri, și-a făcut deja debutul pe modelul 450 SLC 5.0 (C 107), în timp ce motorul din aliaj ușor de 3.8 litri a fost dezvoltat pe baza V8-ului de 3.5 litri care avea la fel un bloc din fontă gri.
Combinând o putere mai mare cu o greutate mai mică, noile motoare V8 au oferit performanțe îmbunătățite și o economie de combustibil mai bună. Versiunile cu carburator și injecție ale motoarelor de 2.8 litri cu șase cilindri au rămas neschimbate în serie.
O versiune diesel pentru W126 a fost din nou disponibilă pentru export în SUA. Şi, ca și predecesorul său, modelul 300 SD propunea un motor turbo diesel cu volum de 3.0 litri şi cu cinci cilindri, a cărui putere a fost mărită cu 10 CP până la 125 de CP.
O eficiență mai bună – Pe tot parcursul dezvoltării noii serii, metodele de reducere a consumului de energie în paralel cu creșterea confortului și siguranței la volan au fost în prim plan. Utilizarea materialelor de reducere a greutății și a aerodinamicii optimizate au ajutat noua clasă S să obțină o reducere de zece la sută a consumului de combustibil în comparație cu predecesorii săi.
Rezistenţă aerodinamică mai mică – Din anii ’70 încoace, în timpul primei mari crize petroliere, problema aerodinamicii a căpătat o importanță considerabilă. Seria 126 a fost primul vehicul de serie al Mercedes-Benz care a fost dezvoltat și proiectat în mod constant având în vedere aerodinamica. Rezultatul a fost că, cu un coeficient aerodinamic (Cd) de 0.36 la sfârșitul anilor 1970, a ocupat deja o poziție de lider în segmentul său, conform standardelor internaționale. Maşinile din seria W116 aveau acest indicator la 0.41 Cd.
Sisteme de reținere – În 1981, airbag-ul șoferului şi-a sărbătorit premiera mondială anume pe Mercedes-Benz W126! Inițial, a fost disponibil ca o dotare opţională suplimentară și a oferit o protecție considerabil mai bună împotriva vătămărilor în cazul unei coliziuni frontale, împreună cu centura de siguranță. Din același an, Mercedes-Benz a oferit, de asemenea, opțiunea de pretensionare a centurii de siguranță pentru pasagerul din față. Acest sistem a redus efectiv slăbirea din centura de siguranță, astfel încât a ținut persoana mai ferm pe scaun în cazul unei coliziuni iminente. În 1988, seria W126 a cunoscut și premiera mondială a airbag-ului pentru pasageri atunci când modelul a fost modernizat.
Siguranță în impact – Caroseria modelului a fost concepută pentru a reflecta cele mai recente cercetări şi inovații în materie de siguranță. Datorită noilor principii de proiectare, celula pasagerului a reușit să reziste unui accident frontal fără deteriorare, viteza de coliziune fiind de 55 de km/h, deși cântărea mai puțin decât seria 116. Sedanurile W126 au fost primele vehicule de serie din lume care au îndeplinit criteriile pentru coliziunile frontale asimetrice.
Detalii pentru siguranță îmbunătățită – Au existat numeroase alte caracteristici de siguranță. De exemplu, modelul putea fi dotat cu o coloană de direcție reglabilă electric (opţiune din 1985), diferențial automat cu alunecare limitată pentru modelele cu motoare cu șase cilindri și sistem de control a tracţiunii (ASR) pentru modelele cu V8-uri (la fel dotări opţionale din 1985).
Facelift-ul – La patru ani de la lansarea conceptului de economisire a energiei a fost lansat un model actualizat considerabil, astfel încât în septembrie 1985 și din nou la Salonul Auto de la Frankfurt, Mercedes-Benz a prezentat un automobil complet revizuit al seriei 126. Aspectul vizual a fost revizuit discret, în primul rând în ceea ce privește barele de protecție și panourile laterale de protecție, dar și roțile, a căror dimensiuni de jante au fost mărite de la 14 la 15 inci. Acest lucru a inclus, de asemenea, un aspect îmbunătățit de siguranță, deoarece discuri de frână mai mari puteau fi acum adaptate.
Totuși, accentul s-a concentrat pe restructurarea opțiunilor de motorizare, în cursul căruia S-Class a primit două motoare nou-proiectate cu șase cilindri, care au fost introduse pe modelele din seria 124 nouă luni mai devreme. O nouă completare a gamei a fost făcută cu un motor V8 de 4.2 litri care a fost creat prin eliminarea motorului de 3.8 litri.
Motorul de 5.0 litri a fost, de asemenea, modificat și echipat cu un sistem de aprindere electronică și un sistem de injecție mecanică controlată electronic Bosch “KE-Jetronic”, lucruri care au contribuit la generarea a 245 de CP. Modelul de export cu agregat diesel a fost înlocuit cu noul 300 SDL cu 150 CP.
Controlul emisiilor – În timpul existenţei modelelor facelift pe piaţă, disponibil la cerere a fost şi un sistem de control al emisiilor cu convertor catalitic în trei etape pentru toate variantele din gama revizuită, cu excepția versiunilor ECE ale modelelor cu motor de 5.6 litri. Din uzină, toate maşinile erau furnizate standard cu posibilitate de adaptare, fără convertor catalitic și senzor lambda, dar cu sistem multifuncţional de preparare și aprindere a amestecului aer-carburant.
Montarea unui convertor catalitic într-un vehicul putea fi efectuată cu ușurință în orice moment. Acest aranjament a oferit clientului cea mai mare flexibilitate posibilă în determinarea timpului de conversie – ținând cont de faptul că, în anii ’80, acesta a fost un avantaj considerabil, întrucât furnizarea de combustibil fără plumb nu era încă garantată peste tot.
Din septembrie 1986, convertorul catalitic controlat a devenit parte a echipamentului standard pentru toate modelele de autoturisme Mercedes-Benz cu motoare pe benzină. Adaptarea vehiculelor mai vechi cu el a continuat să fie disponibilă la cerere până în august 1989, cu o reducere de preț corespunzătoare.
Motor cu capacitate de 5.6 litri – Cea mai spectaculoasă inovație din gama de motoare a fost unitatea de 5.6 litri cu opt cilindri, dezvoltată din V8-ul de 5.0 litri prin extinderea cursei pistonului în cilindri, fapt care a dus la generarea a 272 CP. La cerere, a existat chiar și o versiune cu compresie mai mare ce livra tocmai 300 de CP, dar care nu era disponibilă cu un sistem de control al emisiilor. Chiar și fără convertor catalitic, această versiune ECE a respectat limitele de emisii stabilite de Comisia Economică Europeană (ECE). La momentul lansării lor, modelul 560 SEL echipat cu această variantă a motorului și coupeul 560 SEC au fost cele mai puternice mașini de serie marca Mercedes-Benz, dedicate pentru transportul pasagerilor, construite până atunci!
Succes în producție – Până în 1991, în total 818.036 de sedanuri au părăsit liniile de producţie ale uzinei din Sindelfingen într-o perioadă de 12 ani. Din 1981 până în 1991 au fost construite şi 74.060 de maşini coupe SEC (C 126). Aceste cifre au făcut din seria 126 cea mai reușită de clasă lux din istoria companiei.
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise