(video) Sportivitate luxoasă în formă de top. Acum 20 de ani a apărut Mercedes-Benz CL în caroserie C215

Cu douăzeci de ani în urmă, Mercedes-Benz a prezentat modelul CL în caroserie C215 la Salonul Auto de la Geneva, un predecesor al coupe-ului din clasa S a prezentului, maşină pe care am testat-o înainte de facelift şi după facelift. Fiind practic primul coupe de lux din acea vreme, oferea printre altele un şasiu activ Active Body Control (ABC) dezvoltat de producător pentru siguranţa activă. Până în 2006, an în care a fost scos din producţie, au fost construite 47.984 de exemplare.

Oferă un sentiment de conducere ca și cum a-ți pluti: așa era descris noul model Mercedes-Benz CL acum două decenii pentru că a introdus în premieră mondială un sistem de control activ al şasiului. Acesta rămâne şi astăzi, într-o formă evident mai avansată, printre cele mai importante inovații pentru siguranța activă create vreodată de marca din Stuttgart. ABC minimizează înclinarea și ruliul corpului maşinii, crește rezervele de siguranță și perpetuează libertatea de oboseală a conducătorului auto.

Sistemul a fost dezvoltat în anii 1990 în departamentul de cercetare al companiei și, datorită nivelului ridicat de eficacitate, a fost implementat direct într-un vehicul de serie. Pe atunci, inginerul Frank Knothe a fost responsabil pentru acest lucru, iar ulterior a devenit responsabil pentru producţia de Mercedes-Benz S-Class, SL și SLK.

Knothe își amintește: “Cu sistemul Active Body Control (ABC), am început un nou capitol de confort în legătură cu manevrabilitatea activă atunci când conduci o mașină. Dezvoltarea în serie a reprezentat o mare provocare datorită perioadei scurte de timp. Dar, având în vedere rezultatul, a fost mai mult decât s-a meritat”.

Mercedes-Benz CL C215 a fost prezentat în urmă cu 20 de ani la Salonul Auto de la Geneva în perioada 12-21 martie 1999. Vânzările au început în august 1999, iar un test drive internaţional pentru jurnalişti a avut loc între 27 septembrie și 8 octombrie 1999 în sudul Franței. Modelul CL 500 cu motor V8 (306 CP) a fost primul care a ajuns la dealeri în octombrie 1999. CL 600 (367 CP) cu un nou motor V12 a urmat în anul 2000.

Motorul V12 nou dezvoltat al lui CL 600 era echipat cu sistem de dezactivare automată a cilindrilor. Împreună cu alte măsuri, propunea un consum mai redus de combustibil în comparație cu modelul predecesor din seria C 140, cu aproximativ 20%. Sistemul era de asemenea disponibil opțional şi pentru CL 500.

În plus față de CL 500 și CL 600, au fost produse și două versiuni AMG de înaltă performanță: modelul CL 55 AMG (cu V8 cu 360 CP) a fost prezentat în toamna târzie a anului 1999, iar versiunea cu 12 cilindri CL 63 AMG (444 CP) a intrat pe piață în 2001.

Noul CL “se uita” la lume cu mai multe faruri, având în vedere că silueta sa extinsă și linia arcuită a acoperișului evidențiază dinamismul coupeului. În acest caz, designerii au reușit destul de bine: pe de o parte, corpul lui C215 este mai scurt cu 72 de milimetri, cu 55 de milimetri mai îngust și cu 54 de milimetri mai scund decât al predecesorului C140, iar ampatamentul este de asemenea redus cu 60 de milimetri. Greutatea vehiculului s-a micşorat cu tocmai 340 kilograme!

Toate acestea ridică caracterul sportiv al vehiculului într-un costum exclusiv adaptat. Pe de altă parte, CL, cu dimensiunile interioare la nivelul unui S-Class, îndeplinea cele mai înalte cerințe din punct de vedere al spațiului pentru pasageri.

Echipamentul coupeului de clasă lux corespunde poziției sale în topul de gamă a companiei Mercedes-Benz, fiind construit la uzina din Sindelfingen pe o linie proprie. Panoul de instrumente, scaunele și panourile laterale, precum și cotiera consolei centrale erau tapițate cu piele în dotare standard.

Lemnul pune accente suplimentare, iar începând cu primăvara anului 2001 au fost puse la dispoziție chiar inserţii designo stone pentru decorul interior. Acestea erau produse din granit natural Labrador blue pearl. Într-un proces protejat printr-o patentă, acestea erau tăiate în foi cu o grosime între 0.6 – 0.8 mm, după care modelate şi aplicate pe consola centrală, panourile uşilor, volan sau levierul cutiei de viteze. Mercedes-Benz a realizat astfel pentru prima dată acest echipament exclusiv într-un vehicul de serie.

Echipamentul tehnic al unui CL este, de asemenea, la un nivel ridicat. Pe lângă sistemul Active Body Control (ABC), coupeul care rulează şi astăzi pe străzi, inclusiv prin Chişinău, oferă ESP (program de stabilitate electronică), ASR (controlul derapajului la accelerație), ABS (sistem anti-blocare frâne) și BAS (asistență la frânare) ca dotări standard. Adăugați la aceasta noile faruri bi-xenon cu un sistem de curățare pentru elementele de fază lungă și scurtă sau sistemul PARKTRONIC.

Numeroasele airbag-uri protejează pasagerii, iar scaunele integrale pentru șofer și pasagerul din dreapta, cu funcție de intrare ușoară și o nouă balamală multi-articulată pentru alunecare ușoară a portierelor în și în afara caroseriei contribuie la confort. Un sistem electronic de monitorizare a presiunii în anvelope, un cruise control inteligent autonom DISTRONIC și alte soluții, cum ar fi sistemul KEYLESS-GO bazat pe carduri cu cip, erau disponibile la cerere.

Modelul în caroserie C215 a avut o carieră chiar şi pe marile circuite. În sezonul 2000 de Formula 1, un Mercedes-Benz CL 55 AMG modificat a fost utilizat drept Safety Car oficial. Astfel a apărut, din toamna anului 2000, modelul CL 55 AMG “F1 Limited Edition” în stilul Safety Car-ului menţionat.

Producţia maşinii a fost limitată la 55 de exemplare și avea echipamente extrem de exclusive. A fost primul vehicul legal din lume care era încetinit prin intermediul unui sistem de frânare cu discuri de frână ventilate intern, din ceramică armată cu fibre!

Interiorul oferea printre altele scaune sportive cu stabilitate laterală optimizată, un volan sport AMG, ornamente din fibră de carbon și o plăcuţă cu inscripția “F1 Limited Edition” şi cu numerotare secvențială pe consola centrală.

După aceasta, peste un an, Mercedes-Benz a lansat modelul sport CL 63 AMG cu 444 CP la Salonul Auto Internațional de la Frankfurt am Main (IAA) în perioada 13-23 septembrie 2001. Motorul său V12 de 6.258 de centimetri cubi genera şi un cuplu maxim de 620 Nm și permite accelerarea la niveluri de mașini mai scumpe.

Succesiunea de cifre “63” amintește de legendarul model Mercedes-Benz 300 SEL 6.3 (W 109).

În septembrie 2002, Mercedes-Benz a dezvăluit noua generație sau mai bine zis, în termeni moderni, facelift-ul seriei de modele C215. La exterior, coupeul se remarca datorită farurilor sale cu sticlă transparentă, barele de protecție revizuite și noile corpuri ale oglinzilor retrovizoare, care acum aveau iluminare surround.

Din punct de vedere tehnic, noul motor V12 de pe CL 600, cu un volum de 5.513 cm³ și un setup bi-turbo, a fost o senzație. Acesta genera 500 CP, cu 36% mai mult decât modelul CL 600 (cu motor de 5.786 cm³ şi 367 CP) construit între 2000 și 2002. Performanța lui CL 600 a fost de asemenea realizată de CL 55 AMG, care a fost oferit din toamna anului 2002. Cu toate acestea, motorul său V8 avea mai multe caracteristici sportive decât trenul de rulare cu V12.

Seria de modele C215 este rotunjită a ajuns la un apogeu în anul 2003 cu apariţia noului vârf de gamă CL 65 AMG, care propunea 612 CP dintr-un agregat de 5.980 cm³ volum. Pe atunci, acest coupe de înaltă performanță, împreună cu sedanul S 65 AMG, era una dintre cele mai puternice mașini din istoria AMG și Mercedes-AMG GmbH, divizie fondată în 1999.

CL 65 AMG poate accelera de pe loc şi până la 100 de km/h în doar 4.4 secunde, inclusiv datorită faptului că motorul său V12 cu sistem bi-turbo genează şi 1.000 Nm de cuplu (limitat electronic). Modelul de top mai avea din uzină o transmisie automată cu cinci trepte AMG SPEEDSHIFT cu padele de comutare în spatele volanului,  precum și sistem ABC cu o suspensie cu lonjeroane şi amortizoare tunate mai specific de către AMG.

Până în februarie 2006 au fost construite 47.984 de CL-uri în caroerie C215 – un alt capitol reușit în istoria sportivităţii luxoase a Mercedes-Benz. Cel mai bine vândut model a fost CL 500 – 32.224 de unități – mai mult de două treimi din producția totală.

Motto-ul pe care Mercedes-Benz l-a inclus în broșura oficială atunci când s-a lansat se referă la toate versiunile create vreodată: “Atunci când, după ce conduceți un coupe CL, simțiți din nou sub picioare pământul solid, este ca şi cum v-aţi trezi dintr-un vis frumos”.

Vezi şi: (video) 40 de ani de la startul producţiei lui Mercedes-Benz G-Class! Cum a apărut modelul şi ce a ajuns să fie

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/