(foto) Premieră: Toyota Concept-i a evoluat într-o a doua generaţie! Se va transforma într-un model de serie?

Toyota Motor Corporation (Toyota) a anunțat astăzi “LQ” – un vehicul concept care folosește tehnologie avansată pentru a construi o legătură emoțională între mașină și șofer.

Fiind de fapt următoarea generație a modelului Toyota Concept-i, un vehicul conceptual expus pentru prima dată la expoziţia CES din 2017, noul LQ este echipat cu capacități de conducere automată și cu “Yui” – un asistent interactiv performant, bazat pe inteligență artificială, conceput să învețe de la șofer și să ofere o experiență personalizată de mobilitate.

În calitate de companie de mobilitate, Toyota consideră că atunci când oamenii sunt liberi să se deplaseze, orice este posibil. Această viziune este bazată pe înțelegerea faptului că mobilitatea depășește transportul fizic pentru a include nevoia umană de a fi mișcat și angajat emoțional.

LQ urmează această filozofie sub o temă de dezvoltare principală “Learn, Grow, Love”. Yui şi tehnologia de conducere automată a conceptului LQ, ambele dezvoltate în parteneriat cu Toyota Research Institute (TRI), se combină pentru a crea o experiență unică de mobilitate care construiește relația dintre vehicul și șofer, învățând și răspunzând preferințelor și nevoilor individuale. Numele exprimă speranța Toyota că această abordare va “indica” dezvoltarea viitoarelor vehicule care vor spori relația dintre mașină și șofer.

LQ va fi expus publicului la “Expo Future”, o expoziție specială a Salonului Auto de la Tokyo (24 octombrie – 4 noiembrie). În plus, Toyota a anunțat astăzi Toyota Yui Project Tours 2020 – un eveniment ce va cuprinde test drive-uri publice cu acest automobil, programat să se desfășoare din iunie până în septembrie 2020. Publicul va avea ocazia să se înregistreze pentru o șansă de a fi selectat pentru a experimenta LQ și Yui.

Spre deosebire de Concept-i, LQ are un design uşor revizuit, patru portiere care se deschid normal, iar lungimea i-a fost mărită cu doar 20 de mm (până la 4.530 mm). Lăţimea, înălţimea şi ampatamentul constituie 1.840 x 1.480 x 2.700 mm. Locuri pentru pasageri sunt în continuare patru. La bază are o unitate de propulsie electrică, detalii despre care nu se cunosc, în afară că poate asigura o autonomie de până la 300 de km. Greutatea maşinii este de 1.680 de kg.

Patru lucruri prin care impresionează noua Toyota LQ:

1. Yui Mobility Expert și AI Agent

LQ are un agent/asistent bazat pe inteligență artificială de bord numit Yui, care oferă o experiență de mobilitate personalizată bazată pe starea emoțională și vigilența șoferului. Pentru a asigura siguranța și confortul, inteligență artificială poate intra în contact cu șoferul utilizând comunicații vocale interactive, funcții în scaun concepute pentru a crește vigilența sau a reduce stresul, controla iluminarea în vehicul, aerul condiționat, aromele și alte interacțiuni om-mașină (HMI). De asemenea, Yui poate selecta și reda muzică în funcție de mediul de conducere și oferă informații în timp real despre subiecte de interes pentru șofer.

Pentru viitor, Toyota va continua să lucreze la extinderea suplimentară a implementării lui Yui prin integrarea cu alte produse, cum ar fi smartphone-urile.

2. Tehnologie concepută pentru a oferi siguranță, liniște sufletească și o experiență confortabilă de mobilitate

  • Conducere automată

LQ este echipat cu un sistem sofisticat de conducere automată de nivel 4!

  • Automated Valet Parking System (conceput în colaborare cu Panasonic Corporation)

Sistemul elimină necesitatea căutării locurilor de parcare, staţionând automat automobilul într-un spaţiu gol sau un loc de parcare delimitat, îmbunătățind accesibilitatea pentru persoanele cu limită de mobilitate, inclusiv persoanele în vârstă, persoanele cu dizabilități fizice, femeile însărcinate, clienții cu sugari și oricine are dificultăți în parcare. De asemenea, sistemul maximizează spațiul din parcare prin reducerea distanței dintre vehiculele adiacente la 20 de centimetri.

Parcarea automată utilizează un sistem pe vehicul care identifică poziția curentă a vehiculului folosind mai multe camere foto, sonar și radar, o hartă rutieră 2D, camere instalate în parcare și un centru de control. Senzorii vehiculelor și camerele de parcare monitorizează, de asemenea, alte vehicule și pietoni de pe ruta de conducere automată, oprind automat vehiculul atunci când este detectat un alt vehicul sau un pieton.

  • AR-HUD (conceput în colaborare cu Panasonic Corporation)

Acest tip de head-up display de pe LQ utilizează realitatea augmentată (AR) pentru a extinde aria de afișare a informațiilor a head-up display-ului obişnuit, sprijinind conducerea în siguranță prin reducerea mișcării ochilor șoferului.

Informații despre conducere, cum ar fi avertismentele de bandă, indicatoarele rutiere și ghidarea pe itinerarele navigaţiei pot fi afișate într-o manieră tridimensională și ușor de înțeles pe peisajul văzut pe parbriz. Sistemul ajută la păstrarea ochilor șoferului pe drum, datorită unui ecran de ecran mare (echivalent cu tocmai 230 de inci) care are o adâncime de 7 până la 41 de metri înaintea vehiculului!

  • Scaun cu funcții de alertă și relaxare – premieră mondială (concepute în colaborare cu Toyota Boshoku Corporation)

Sistemul avansat de scaune de pe Toyota LQ este format din mai multe vezicule gonflabile de aer încorporate în scaun, alături de un sistem de climatizare, care vor urmări ca şoferul să fie treaz sau relaxat în funcție de situația de conducere.

Când sistemul recunoaște că șoferul este obosit, acesta umflă veziculele de aer în spătarul scaunului pentru a-l sprijini pe conducător într-o poziție verticală și direcționează aer rece de la sistemul de ventilație. Când condițiile permit șoferului să se relaxeze, cum ar fi în modul de conducere automată, aceste perne de aer din spătarul scaunului se umflă treptat și se contractă pentru a încuraja respirația abdominală!

3. Alte echipamente și tehnologii avansate

  • Noi funcții HMI

LQ utilizează zonele tavanului și de pe podea ca platformă de comunicare intuitivă pentru a împărtăși informații între vehicul și pasageri. Iluminatul încorporat afișează diferite culori pentru a indica modul de conducere automat sau manual și luminează diferite locuri în care stau picioarele pentru a indica astfel cărui pasager i se adresează Yui.

LQ poate comunica, de asemenea, informații, cum ar fi condițiile suprafeței drumului, persoanelor din interiorul și din exteriorul vehiculului, utilizând Digital Micromirror Device (DMD) instalat în farurile sale. Sistemul poate activa un milion de oglinzi minuscule încorporate pentru a proiecta cifre complexe pe suprafaţa de drum care urmează în faţa maşinii!

  • Panou de bord Organic LED (premieră pentru Toyota)

O premieră pentru Toyota: panoul de bord și ceasurile de pe el sunt afișate folosind LED-uri organice (OLED). Designul avansat al panoului de instrumente se înfășoară în jurul șoferului asigurând în același timp vizibilitate ridicată.

  • Înveliș de purificare a aerului (concepute în colaborare cu Aisin Chemical Co., Ltd. şi Cataler Corporation)

Conceptul LQ este dotat cu un înveliș catalizator nou dezvoltat, care descompune ozonul în oxigen pe ventilatorul radiatorului, permițând ozonului de lângă suprafața solului, cel care cauzează smogul fotochimic, să fie descompus în timp ce vehiculul se deplasează. Toyota a măsurat efectul acestui înveliş şi s-a constatat că poate purifica aproximativ 60% de ozon conținut în 1.000 de litri de aer pe parcursul unei ore de mers.

Toyota se așteaptă ca această tehnologie să ajute la curățarea emisiilor dăunătoare, precum ozonul din aer în timpul mişcării și spune că o va folosi pe vehiculele comerciale ale viitorului!

4. Design

Cabina conceptului este proiectată cu o siluetă futuristă, orientată spre viitor, care pune Yui în centrul panoului de instrumente, cu linii care curg din interiorul vehiculului afară peste exteriorul său.

Interiorul minimalist este neted și elegant, cu elemente cheie precum deflectoare ale sistemului de climatizare ascunse în spatele registrelor invizibile. Consola centrală imprimată 3D este consolidată folosind tehnica de optimizare a topologiei, care oferă o rezistență optimă și susține un interior avansat al vehiculului cu mai puține structuri de suport vizibile pentru șofer.

Ușile exterioare dispun de sticlă care se conectează perfect cu interiorul vehiculului, creând un design integrat și elegant.

Iată ce alte maşini vor debuta public la Salonul Auto de la Tokyo:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise