(video) Un tânăr rămas paralizat în urma unui accident a condus din nou, însă de această dată cu puterea minţii
Germán Aldana Zúñiga, un tânăr născut în Honduras şi stabilit în Miami pentru studii, a fost paralizat de la brâu în jos după implicarea într-un accident rutier din 2013, când avea 16 ani, o tragedie care l-a lăsat fără capacitatea de a-și folosi membrele. Nouă ani mai târziu, s-a urcat din nou la volan datorită unui neuroimplant.
Un grup de medici şi ingineri americani au dezvoltat un sistem de control al mașinii pentru Zuniga folosind două cipuri: unul este încorporat în creierul său, al doilea este în mașină. Implantul transmite semnale electrice din creier către un calculator, care le interpretează și pune în funcţiune mecanismele corespunzătoare din mașină.
Cu ajutorul tehnologiei Aldana Zuniga a putut porni o maşină de NASCAR cu 850 de cai putere și l-a putut accelera cu puterea minţii. Iar prin intermediul unui tub special el suflă în casca la fel de special, controlând în acest mod procesul de frânare. Prin aceeași cască, ce analizează mişcările capului, se trimit comenzi pentru întoarcerea volanului într-o direcţie sau alta.
Un pilot profesionist a stat pe scaunul şoferului pentru orice eventualitate, pentru a prelua controlul, însă nu a fost nevoie.
Prin simulări și aproape un an de muncă s-a reușit să se realizeze sarcina de a permite gândirii lui Zuniga să afecteze treptat accelerația mașinii. Una dintre cheile pentru a permite minții să controleze mașina de curse a fost interfața creier-mașină (BMI, brain machine interface), iar una dintre primele sarcini la care au colaborat Zuniga și cercetătorii a fost utilizarea BMI pentru a controla o pereche de mănuși care au funcționat pentru a-l ajuta în funcțiile mâinii.
Imaginându-şi mișcând mâna într-un anumit fel, după asta software-ul transformă acea imagine în diferite comenzi. Așa că atunci când își imaginează că apucă într-un anumit mod, accelerația crește. Această acțiune este destul de similară cu modul în care motocicliștii apasă pe accelerație pentru a merge înainte și apoi își eliberează strânsoarea pentru a încetini.
„Este incredibil să conduci o mașină cu această viteză. Să stau în ea și să văd cum reacționează la ceea ce mă gândesc. Pur și simplu uimitor!”, a spus Zuniga.
În viitor, oamenii de știință intenționează să folosească sistemul pentru a controla scaunele cu rotile electrice, membrele robotizate, exoscheletele și dispozitivele medicale implantate.
Cmentariile sunt închise