(video) Premieră mondială: Noul Tesla CYBERTRUCK este un pickup electric semiblindat cu autonomie de peste 800 km

În această noapte (pentru noi), de fapt spre dimineaţă, Elon Musk a prezentat lumii prima intervenţie a companiei Tesla într-un segment extrem de popular de vehicule în SUA – cel al pickup-urilor!

Noul Tesla Cybertruck este primul pickup electric al mărcii şi după cum a spus şi Musk, arată a ceva cu totul diferit de ce se poate găsi în prezent pe piaţă. Creatorii nu au decis să copie arhitectura cunoscută de aproape un secol pe care o folosesc şi în prezent într-o formă modernizată liderii din segment, ci au mers pe altă cale. Impresionant!

Potrivit informaţiilor, Cybertruck nu are un cadru tradiţional, iar forma caroseriei sale este similară cu cea a unui avion de luptă Stealth. Toate panourile exterioare sunt plate şi astfel nu este cel mai frumos vehicul din lume, însă a fost făcut aşa dintr-un motiv întemeiat.

Întregul corp portant (numit de companie un exoschelet) este realizat din oțel inoxidabil Ultra-Hard 30X Cold-Rolled cu o durabilitate înaltă care nu se teme nici de lovituri de ciocan, şi nici chiar de focuri de armă (unele tipuri doar). Geamurile plate sunt, de asemenea, mult mai dure decât cele obișnuite. Potrivit lui Elon Musk, materialele folosite în construcţia pickup-ului sunt aceleaşi care sunt utilizate pentru crearea rachetelor spațiale din proiectul SpaceX.

Tesla Cybertruck măsoară 5.885 mm în lungime, 2.027 mm în lățime și 1.905 mm în înălțime. Bena are o uşă multifuncţională cu o rampă retractabilă în ea, iar pe deasupra este acoperită de o roletă glisantă acţionată electric. Lungimea benei este de practic doi metri (1.981 mm), volumul sub “jaluzea” este de 2.8 metri³, iar geamul din spatele cabinei poate fi coborât pentru acces direct la benă din habitaclu. Capacitatea de încărcare declarată este de 1.588 de kg.

În bena noului Tesla Cybertruck poate încăpea uşor un ATV, vehicul care apropo la fel va exista în gama de modele. În cadrul prezentării a fost arătat un ATV electric făcut în stilul pickup-ului, însă detalii despre el nu s-au oferit deocamdată. În plus, pe lângă benă, şi sub capotă în mod tradiţional s-a făcut un spaţiu de depozitare, iar alte câteva se găsesc în spatele portierelor.

Noul pickup electric a mai fost dotat cu o suspensie pneumatică adaptivă care poate schimba garda la sol a maşinii, iar datorită acesteia la bord există chiar şi un compresor de aer! În cea mai înaltă poziţie garda atinge tocmai 406 mm (ceea ce nu oferă nici un pickup cu ardere internă standard) şi asta se datorează în mare parte dedesubtului maşinii care este aproape perfect plat.

Unghiul de atac şi cel de degajare declarat este de 35 şi 28 de grade. Dezvoltatorii mai promit că pe asfalt maşina va avea o manevrabilitate excelentă, ca şi cum s-ar deplasa pe şine, respectiv cu un ruliu minim.

“Sub capotă” va avea trei motorizări, însă deocamdată nu au fost oferite detalii despre puterea agregatelor sau capacitatea bateriilor. În schimb aflăm următoarele: modelul de bază va avea tracţiune spate cu un singur electromotor, va putea accelera de pe loc şi până la 100 de km/h în mai puţin de 6.5 secunde şi va putea rula cu maxim 177 de km/h. Autonomia va putea depăşi 400 de km în dependenţă de stilul de condus, iar capacitatea de tractare îi va fi limitată doar la 3.4 tone.

A doua versiune numită Dual Motor, după cum v-aţi dat seama, are două motoare electrice, câte unul pe fiecare punte. Aceasta poate face sprintul 0-97 km/h în 4.5 secunde şi poate rula cu maxim 193 de km/h. Autonomia poate depăşi 480 de km, iar capacitatea de tractare îi este declarată de 4.5 tone.

Într-un final, modelul de top va avea trei motoare electrice, unul pe puntea din faţă şi două pe spate! Aceste vehicul va fi capabil să accelereze de pe loc şi până la 97 de km/h în 2.9 secunde, să meargă cu maxim 209 km/h, autonomia se va ridica la peste 800 de km şi va putea tracta în jur de 6.4 tone! Apropo, pentru acest pickup s-a declarat un timp de 10.8 secunde pentru parcurgerea unui sfert de milă.

Noul Tesla Cybertruck are un habitaclu destul de simplist, însă în care pot sta până la şase pasageri. Bordul este şi mai simplist, cu doar un volan, un ecran central şi nici un buton fizic. Până la producţia de serie multe lucruri încă s-ar putea schimba, inclusiv volanul cu unul tradiţional.

Se mai menţionează despre prezenţa unui sistem de pilotare automată asistată pe care îl au autoturismele Tesla în prezent standard, însă singura opţiune la momentul de faţă reprezintă un complex de sisteme pentru Full-Self Driving, care costă 7.000 de dolari. Şi apropo, bateriile sunt capabile să se încarce rapid cu o putere de peste 250 kW!

În stilul Tesla, precomenzile sunt deja deschise pentru un avans de doar 100 de dolari (rambursabil, adică suma pentru a prinde rândul şi ulterior către startul producţiei va putea fi configurată maşina în totalitate). Preţurile de start sunt de 39.900 de dolari, 49.900 de dolari şi 69.900 de dolari. Producţia va demara spre sfârşitul anului 2021 abia, iar a modelului cu trei motoare spre sfârşitul lui 2022!

Evenimentul de prezentare în reluare:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise