Interviu cu Chiril Gaburici: Cât îl costă 100 de km parcurşi cu Tesla şi în ce ar recomanda să fie făcute investiţii

Un interviu realizat cu ministrul degrevat al Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici, scoate la iveală pasiunea sa pentru maşinile electrice şi ideile sale de afaceri care ar dezvolta ţara în cazul în care ar trebui să recomande cuiva sectoarele în care să investească.

Printre altele, a povestit şi despre automobilul său, care pentru mulţi nu este un secret că e o Tesla Model S.

FOTO: pavelzingan.md

Fiind un fan al mașinilor electrice şi conducând un automobil de marcă Tesla după cum am menţionat, Chiril Gaburici a fost întrebat ce crede despre previziunile dealerilor de automobile din Moldova, că în doi sau trei ani modelele cu propulsie electrice le vor marginaliza pe cele cu motoare diesel sau pe benzină.

“Totul va depinde de viteza de dezvoltare a infrastructurii, a staţiilor de alimentare pentru vehiculele electrice, în primul rând la Chișinău. Totuși, luând în considerare autonomia reală care este mai mică decât cea declarată pentru astfel de vehicule, un electromobil poate fi numit o maşină de oraş. La momentul de faţă există 130-150 vehicule electrice în Chişinău.

O paralelă şi un exemplu aici. În Georgia, de exemplu, în 2013 au existat 90 de autoturisme electrice, iar după ce reţeaua de staţii a fost extinsă la 45 de unităţi doar în Tbilisi, numărul de vehicule a depăşit deja cifra de 1.000 dacă nu mă înşel”.

Vezi şi: (update) Decizie oficială! Până în primăvara anului 2019 apar circa 14 staţii de încărcare a maşinilor electrice

La fel, în context, a fost întrebat de ce electromobilele devin populare, tot mai discutate, şi de ce tot mai mulţi producători îşi pun miza pe astfel de maşini. De asemenea, cum se conduce o Tesla şi cum se comportă un automobil electric pe timp de iarnă? Gaburici a răspuns:

“Vehiculele electrice sunt un viitor incontestabil. Am calculat consumul de electricitate la 100 de km parcurşi cu electromobilul meu şi cheltui doar 17 lei! Este un beneficiu pentru mine ca proprietar şi este unul mult mai mare dacă o asemenea maşină este folosită prin oraşe. Se contribuie atât la reducerea emisiilor, cât şi a zgomotelor produse. Noi, mai mereu nu observăm zgomotul produs de la roţi când are loc deplasarea pe drumuri, dar imaginați-vă dacă într-un oraş ar fi întotdeauna linişte ca în dimineața zilei de 1 ianuarie de exemplu.

Apropo, despre exploatarea pe timp de iarnă. M-am deplasat cu Tesla de câteva ori şi pe timp de iarnă. Nici o problemă la capitol propulsie. Însă, din cauza gărzii la sol mici, nu este recomandată drept o maşină pentru uz pe drumuri în condiţii de iarnă”.

Vezi şi: Tesla a înregistrat pierderi de 2.85 miliarde de dolari în doar doi ani. Câte maşini a vândut în 2018

Vezi primul nostru test drive cu o maşină Tesla: (video) Test Drive: Tesla Model X P90D

De asemenea, Chiril Gaburici a fost întrebat despre calitatea proastă a drumurilor, inclusiv a gropilor care apar după topirea zăpezii, cine este vinovat şi ce trebuie de făcut?

“Să fim obiectivi. Structura rutieră a Republicii Moldova nu a fost în declin doar în ultimii ani. Gropi pe drumuri există şi din anii 90 și din primul deceniu al anilor 2000. Problema nu s-a născut azi. Lungimea cumulată a drumurilor publice din Moldova este de aproximativ 11.000 kilometri. În 2018, prin programul “Drumuri bune pentru Moldova” au fost reparate circa 1.600 de km de drumuri, aproape 15%. Alţi 2.600 kilometri sunt planificaţi pentru reabilitare în acest an.

Ce ţine de calitatea drumurilor după prima iarnă, pentru a răspunde la această întrebare nu cu emoții, ci de facto, a fost inițiată o inspecție specială de estimare a calității drumurilor formată din 10 echipe de specialiști care deja lucrează în acest sens. În acest an nu vom aștepta vara pentru a începe lucrul. În același timp, voi solicita în mod expres un eșantion separat de rapoarte privind starea drumurilor reabilitate anul trecut. În conformitate cu informațiile pe care le deţin eu, doar un singur segment de drum din raionul Criuleni are nevoie de reparaţii pentru că s-a făcut cu încălcarea tehnologiilor.

Aș dori să menționez că toate aceste drumuri reparate în 2018 au fost date în exploatare la sfârșitul anului trecut. Conform condiţiilor contractelor, antreprenorii care au făcut lucrările suportă întreaga responsabilitate pentru primul an de exploatare. În plus, 10% din plata pentru munca lor este blocată ca o garanție a posibilelor reparații. Să nu ne grăbim în declaraţii și să așteptăm deci rezultatele inspecției. Vor fi făcute publice”.

Vezi şi: Atenție, șoferi! Gropile v-au stricat mașina? Nu ezitați să dați statul în judecată!

Într-un final, însă nefiind ultima întrebare, Chiril Gaburici a fost rugat să recomande unui potențial investitor străin sau local, (imaginar) în calitate de şef al unei companii de consultanță, în ce ar merita să investească. Pe lângă agricultură high-tech, tehnologii agricole, agroturism sau panouri solare, în opinia sa, ar fi interesant pentru cineva şi i-ar aduce în viitor profit dacă se va ocupa de vânzarea maşinilor electrice de la cât mai multe branduri posibile.

Poţi citi interviul complet, în limba rusă, AICI.

Vezi şi: (video) A fost lansată Platforma sistemului informațional privind starea drumurilor publice din Moldova

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/