Guvernul a spus NU revizuirii proiectului privind reducerea şi anularea scutirilor pentru unele maşini hibride. Cum şi-a motivat decizia

Proaspătul Guvern al Republicii Moldova îşi menţine poziţia şi spune un NU anulării unor prevederi din proiectul de lege care prevede modificarea plăţilor accizului de import a automobilelor cu sistem de propulsie hibrid, anterior toate, indiferent de tip, fiind scutite cu 50%.

Deputatul din Parlament, Liviu Vovc, a înaintat un amendament privind revizuirea proiectului care a fost votat deja în primă lectură de către Legislativ, însă Cabinetul de Miniştri l-a respins ieri în cadrul şedinţei sale ordinare.

Guvernul a examinat amendamentele înaintate de către un grup de deputaţi în Parlament la proiectul de lege pentru modificarea unor acte legislative nr.280 din 27 noiembrie 2019 (în continuare – proiect de lege), şi a comunicat următoarele, în particular la subiectul sus menţionat:

“Amendamentul LC nr.21 din 11 decembrie 2019 referitor la Art.I pct.57 din proiectul de lege, aferent completării articolului 124 alineatul (18) și excluderii prevederilor ce reglementează acordarea unui reduceri în mărime de 25% din valoarea accizei standard, precum și amendamentul LV nr.108 din 10 decembrie 2019 referitor la Art.I pct.57 din proiectul de lege ce vizează substituirea cifrei de “25%” cu “50%”, nu se susține.

Este de menționat că practica statelor Uniunii Europene demonstrează că acestea stimulează importul mijloacelor de transport cu motor electric și de tip plug-in hybrid, care sunt mai ecologice și elimină un nivel scăzut de emisii de dioxid de carbon (CO2). Totodată, măsura respectivă are drept scop, acordarea facilităților fiscale pentru mijloacele de transport, utilizarea cărora are un impact mai puțin dăunător asupra mediului ambiant.

Prin urmare, se propune acordarea scutirii de la plata accizei în mărime de 100% pentru mijloacele de transport cu motor electric, 50% pentru mijloacele de transport de tip plug-in hibrid (PHEV), cu motor electric ca motor pentru propulsie, care poate fi încărcat prin conectare la o sursă externă de energie electrică și 25% pentru mijloacele de transport de tip hibrid simplu. Astfel, la compararea a 3 categorii de autovehicule (același model) după gradul de emisie de dioxid de carbon (CO2) constatăm că, autovehiculul electric elimină 0 g de CO2 per km, autovehiculul plug-in hybrid – 29 g/km, autovehiculul hibrid simplu – 85 g/km, autovehiculul non-hibrid pe benzină – 139 g/km.

În partea ce ține de vehiculele de tip “micro hibrid” și “mild hybrid” menționăm că potrivit Regulamentului (CE) nr.715/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului, privind omologarea de tip a autovehiculelor în ceea ce priveşte emisiile provenind de la vehiculele uşoare pentru pasageri şi de la vehiculele uşoare comerciale (Euro 5 şi Euro 6) şi privind accesul la informaţiile referitoare la repararea şi întreţinerea vehiculelor, vehicul hibrid înseamnă un vehicul cu cel puţin doi convertori de energie diferiţi şi două sisteme de stocare de energie (amplasate la bord) diferite care asigură propulsia vehiculului. La aceasta, menționăm că atât “micro hibrid-ul”, cât și “mild hybrid-ul”, nu conține un motor electric predestinat pentru propulsarea mijlocului de transport.

Prin urmare, măsura dată reprezintă un instrument de stimulare a importurilor mijloacelor de transport cu un nivel scăzut de emisii de dioxid de carbon (CO2), mărimea facilității fiscale acordate fiind raportată la eficiența ecologică a acestora”.

În contextul celor spuse, aceasta pare a fi o “ultimă instanţă” şi proiectul de lege cu aceste modificări urmează totuşi a fi votat în lectură finală de către Parlament în cel mai scurt timp.

Vezi şi:

https://autoblog.md/constantin-mihalachi-unde-este-logica-dragi-guvernanti-de-ce-va-luati-de-hibride-cand-toata-lumea-le-promoveaza/

https://autoblog.md/ce-se-intampla-legea-nu-a-intrat-in-vigoare-dar-masinile-cu-tehnologie-mild-hybrid-nu-mai-pot-fi-vamuite-la-50/

https://autoblog.md/de-ras-si-de-plans-dupa-ce-a-taxat-mai-scump-hibridele-guvernul-cere-bani-de-la-europeni-pentru-a-lupta-cu-poluarea-atmosferica/

Cmentariile sunt închise