Volvo Cars va înființa o a treia fabrică de producție în Europa. Se va afla la nici 1000 de km de Chişinău

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Volvo Cars anunță astăzi că va înființa o a treia fabrică de producție în Europa, poziționând compania bine pentru a satisface cererea continuă a clienților săi pentru mașini electrice și pentru a capta potențialul de creștere viitor. Aceasta se va afla la o distanţă de aproximativ 850 de km de Chişinău sau puţin peste 600 de km faţă de Briceni.

Noua fabrică de ultimă generație va fi neutră din punct de vedere climatic și va construi numai mașini electrice, susținând ambiția companiei de a deveni complet electrică până în 2030, neutră din punct de vedere climatic până în 2040 și de a continua să își extindă capacitatea de producție globală pentru a se potrivi ambițiilor sale de creștere.

Alegând Slovacia ca locație pentru noua sa fabrică, Volvo Cars creează un triunghi european de producție care acoperă cea mai mare regiune de vânzări – completând fabrica din Gent (Belgia) din vestul Europei și cea din Torslanda (Suedia) din nordul Europei.

Noua facilitate reprezintă o investiție de aproximativ 1.2 miliarde de euro şi se preconizează că aproximativ 20% din sumă va fi sprijin guvernamental. Fabrica va fi situată aproape de Košice (Cașovia), al doilea oraş ca mărime după capitala Bratislava, aflat în partea de est a Slovaciei, aproape de frontiera cu Ungaria şi Ucraina, unde va beneficia de un lanț de aprovizionare auto bine stabilit, devenind a cincea fabrică auto din țară (pe lângă cea a VW, PSA, KIA şi Jaguar Land Rover)!

Volvo Cars are ambiția de a se îndrepta către vânzări anuale de 1.2 milioane de mașini până la jumătatea deceniului actual, performanță pe care își propune să o îndeplinească cu o amprentă globală de producție care acoperă Europa, SUA și Asia.

„Apreciez că Volvo Cars a decis să-și construiască noua fabrică în Slovacia. Noua fabrică Volvo Cars este importantă pentru noi, deoarece va îmbunătăți situația socială și economică din regiune și va produce numai mașini electrice, ceea ce oferă industriei auto slovace o perspectivă competitivă în noua eră ecologică.”

Eduard Heger, prim-ministrul Republicii Slovace

„Personal, sunt foarte mulțumit că Slovacia a reușit în competiția pentru această mega investiție, care va aduce dezvoltare și multe locuri de muncă în partea de est a ţării, cu multe oportunități de angajare directe și indirecte.”

Richard Sulik, ministrul slovac al Economiei

Construcția fabricii din Košice este planificată să înceapă în 2023, cu echipamente și linii de producție instalate în cursul anului 2024. Producția de serie a mașinilor Volvo pur electrice de următoarea generație este programată să înceapă abia în 2026.

În conformitate cu ambiția Volvo Cars de a avea operațiunile de producție neutre din punct de vedere climatic până în 2025, fabrica va folosi doar energie verde. De asemenea, va fi proiectată pentru a fi lider în producția sustenabilă și eficientă de mașini electrice premium, cu un aspect optimizat și flux logistic, în timp ce Volvo Cars urmărește cele mai înalte standarde globale în materie de eficiență energetică și de mediu.

În ceea ce privește locația, Košice oferă legături logistice și de transport bune cu restul Europei și acces la o bază bună de furnizori. Stimulentele oferite de guvernul slovac au fost, de asemenea, un factor cheie în decizia de a amplasa fabrica în Košice.

Capacitatea noii platforme va fi de până la 250.000 de mașini pe an și este de așteptat să ofere câteva mii de noi locuri de muncă în regiune. De asemenea, va fi construită astfel încât să poată fi extinsă în viitor dacă va fi necesar.

Înființarea fabricii din Košice reprezintă primul nou loc de producție european pentru Volvo Cars de aproape 60 de ani. Fabrica Torslanda a fost deschisă în 1964, iar fabrica din Gent a urmat un an mai târziu. Împreună pot produce 600.000 de mașini pe an.

Vezi în reluare anunţul făcut cu participarea guvernului republicii slovace.

Cmentariile sunt închise