(foto) Premieră: Noile Renault Clio şi Captur au devenit maşini hibride
În urma prezentării din 2019 a noului Clio și a noului Captur, Renault anunţă lansarea noilor variante hibride pentru cele două modele bestseller: Clio E-TECH cu 140 CP și Captur E-TECH Plug-in Hybrid cu 160 CP. Premiera publică are loc de astăzi în cadrul ediţiei a 98-a a Salonului Auto de la Bruxelles.
Groupe Renault își îmbunătățește strategia vehiculelor electrificate cu o tehnologie hibridă inovatoare aplicată pe două modele emblematice din gama sa: hibrid complet cu noul Clio E-TECH (HEV) şi un plug-in hybrid complet cu noul Captur E-TECH (PHEV). Această ofertă le permite mai multor persoane să experimenteze bucuria de a conduce un vehicul electrificat, limitând în același timp emisiile de CO2 și diminuând consumul de combustibil, chiar și pentru călătorii lungi.
Groupe Renault este un pionier și expert în mobilitatea electrică – piatra de temelie a angajamentului actual și viitor al Grupului auto pentru mobilitatea durabilă pentru toți. De mai bine de 10 ani, concernul a acumulat experienţă în vehicule electrice, care se traduce în dezvoltarea de motoare hibride mai dinamice și mai eficiente.
Inginerii Renault au conceput o soluție inovatoare pentru o gamă hibridă relevantă, originală și exclusivă – cu peste 150 de brevete – și bazată pe o arhitectură hibridă de tip “series-parallel” pentru a asigura cea mai mare gamă de combinații și cele mai mici emisii de CO2. Gama de maşini hibride, de asemenea, se bazează pe cunoștințele extinse ale echipei Renault de Formula 1. Aceste automobile de serie împărtășesc și beneficiază de tehnologia dezvoltată inițial pentru cursele F1.
Respectiv, motorizările E-TECH pot garanta: pornire de fiecare dată în regim electric, o manevrabilitate bună în toate circumstanţele, eficiență excelentă a consumului de combustibil datorită cutiei de viteze multi-modale inteligente, frânării regenerative eficiente și reîncărcării bateriei de mare capacitate.
Noul Clio E-TECH materializează aceste avantaje cu 80% din timpul petrecut pe drumurile urbane în modul all-electric, pentru o economie de combustibil de până la 40%, comparativ cu o maşină cu un motor cu ardere internă în ciclul urban. Noul Captur E-TECH plug-in poate rula doar cu energie electrică 50 kilometri cu o viteză de top de 135 km/h în utilizarea mixtă (WLTP) sau 65 kilometri în uz urban (WLTP City).
Arhitectura Renault E-TECH se bazează pe fundamente similare care stau la baza monoposturilor sale de F1: un motor cu combustie combinat cu două motoare electrice și o baterie centrală. Această arhitectură este asociată cu o cutie de viteze multi-mode. Transmisia fără ambreiaj permite un start electric de 100% și reduce în mod semnificativ decalajele de accelerare în timpul schimbărilor de viteze, ceea ce îmbunătățește confortul și performanța de condus în timp ce maşina accelerează.
Pe maşinile cu motorizare E-TECH plug-in, modul SPORT din setările sistemului multi-SENSE permite energiilor termice și electrice să fie utilizate simultan, oferind astfel mai multă plăcere de conducere și eficiență atunci când se accelerează. Când se pune presiune considerabilă pe accelerație, cele două motoare electrice oferă energie suplimentară combinată motorului cu ardere internă. O astfel de practică vine direct din Formula 1, unde piloţii pot pune mașina într-un mod specific pentru a obține puterea maximă disponibilă, în special în timpul rundelor de calificare.
Motorizarea hibridă Renault E-TECH și E-TECH plug-in a fost dezvoltată și brevetată de către Renault Engineering. Aceasta este moștenită de la vehiculul conceptual numit EOLAB, dezvăluit la Paris Motor Show în 2014, care a beneficiat din experienţa pe termen lung a brandului.
Unitatea de propulsie utilizează părţi componente proiectate în cadrul Alianței, cum ar fi noul său motor natural aspirat de 1.6 litri pe benzină, care a fost reprelucrat special pentru ocazie. Acesta este susţinut de două motoare electrice, unul dintre care este de tip HSG (demaror-generator de înaltă tensiune), dar şi de o cutie de viteze multi-mode inovatoare şi fără ambreiaj. Asocierea optimizată a ambelor motoare electrice și a cutiei de viteze fac schimburile de trepte foarte netede.
Capacitatea bateriei de pe cele două maşini este diferită: Clio E-TECH are una sub podeaua portbagajului de 1.2 kWh (230 V), care asigură reduceri semnificative ale consumului de carburant și ale emisiilor de CO2, până la 80% din timpul de conducere urbană fiind 100% în modul electric; Captur E-TECH Plug-in are una de 9.8 kWh (400 V) care îi permite să înregistreze o autonomie de până la 65 de km prin oraşe.
Combinația a două motoare electrice, o cutie de viteze inteligentă multi-mode și un motor cu combustie internă oferă o mare varietate de moduri de rulare:
- Un start electric de 100%: faptul că cutia de viteze este fără ambreiaj înseamnă că motorul cu ardere nu este utilizat la pornirea mașinii şi prin urmare, vehiculele hibride E-TECH sunt lansate sistematic de către motorul electric primar. O soluție destul de elegantă şi eficientă, deoarece oferă din start cuplul maxim pentru o pornire de pe loc destul de rapidă.
- Adaptare automată la situațiile de conducere: tehnologia Groupe Renault se bazează pe o arhitectură “series-parallel” care îi permite să combine avantajele diferitelor tipuri de hibridizări posibile (în serie, paralele și serie-paralele). Motoarele pot funcționa independent sau împreună prin direcționarea puterii lor la roți. Creierul unităţii de propulsie gestionează motoarele individuale și aprovizionarea lor în funcție de cerințele de accelerare și de putere, precum și oportunitățile de regenerare a bateriei. Acest management se efectuează în conformitate cu 15 combinații de operare între diferite motoare și treptele angajate ale cutiei de viteze. Când sunt în uz, schimbarea de la un mod la altul este abia sesizată și nu necesită nici o intervenţie a şoferului. Sistemul E-TECH alege automat modul cel mai adecvat pentru situația de conducere în scopul de a optimiza emisiile și consumul de combustibil, garantând în același timp o deplasare receptivă și plăcută.
- Regenerarea bateriei în timp ce maşina încetinește: atunci când conducătorul auto ridică piciorul de pe pedala de accelerație și levierul cutiei de viteze este în “Drive”, motorul electric primar îndeplineşte funcţia de generator care recuperează energia cinetică produsă în timpul decelerării și o transformă în energie electrică care este trimisă înapoi în baterie. Pentru a recupera mai multă energie, levierul cutiei de viteze poate fi pus în modul de “Brake” (B), dar în acest caz mașina încetinește mult mai repede.
- Frânarea regenerativă: atunci când conducătorul auto apasă pedala de frână, procesul de frânare este declanșat electric, cu o putere de frânare hidraulică suplimentară provenind de la plăcuțele de frână, dacă este necesar. Aici, de asemenea, motorul electric oferă frânare suplimentară, recuperând în paralel excesul de energie și întorcând-o în baterie atât de mult cât capacitatea sa de stocare va permite.
Caracteristicile maşinilor nu au fost dezvăluite complet. Aflăm că noul Clio E-TECH va pune la dispoziţie 140 de CP în total, prin intermediul cărora va putea accelera de la 80 la 120 de km/h în 6.9 secunde. Sistemul de frânare regenerativă de la bord, la fel ca şi cel al unui vehicul electric, este combinat cu capacitatea ridicată a bateriei și eficiența sistemului E-TECH pentru a ajuta la optimizarea energiei.
De fapt, 80% din timpul petrecut pe drumurile urbane cu o astfel de maşină va fi în modul all-electric, pentru un consum de benzină redus cu până la 40% în comparație cu un motor cu ardere internă în ciclul urban. În modul all-electric, autonomia fiind deocamdată un secret, însă cel mai probabil mică, noul Clio poate rula cu o viteză maximă de 70-75 km/h.
Toate componentele hibride reprezintă o greutate suplimentară de cel mult 10 kilograme în comparație cu cea a unui motor dCi 115. În ciclu mixt, noul Clio E-TECH produce mai puţin de 100 de grame de CO2/km (valori WLTP).
Exteriorul unei astfel de maşini are o bară de protecție posterioară ușor de recunoscut și o insignă E-TECH situată pe partea frontală a portierelor posterioare, precum și pe uşa portbagajului. Un pachet Hybrid Blue este de asemenea disponibil pentru a personaliza atât exteriorul, cât și interiorul modelului.
În interiorul mașinii, Smart Cockpit-ul include un ecran TFT de 7 inci care îndeplineşte rolul unui panou de instrumente, alături de un alt ecran de 7 inci orizontal sau opţional de 9.3 inci (vertical) pe care rulează sistemul multimedia Renault EASY LINK. Ambele ecrane prezintă pe acest model o gamă de imagini și animații specifice unităţii de propulsie pe care o are: de exemplu, pot indica nivelul bateriei în timpul încărcării sau când motorul electric este în uz.
În plus, levierul unic al cutiei de viteze vine cu o insignă E-TECH. Iar butonul Stop-and-Start localizat sub ecranul media a fost înlocuit cu un buton “EV” specific prin care mașina poate fi inclusă direct în modul electric (acest lucru necesită încărcarea suficientă a bateriei).
Noul Captur E-TECH Plug-in va oferi 160 de CP, până la 65 de km autonomie pur electrică şi o viteză maximă de rulare de 135 de km/h în acest mod. Noul Captur va oferi astfel o versatilitate fără precedent: poate rula fără a utiliza combustibil pe parcursul unei săptămâni de călătorii obişnuite. În ciclu mixt, modelul este aşteptat să consume doar 1.5 l/100 km şi să emită doar 32 g de CO2/km (WLTP).
Spre deosebire de Clio, crossoverul este echipat cu un nou mod al sistemului MULTI-SENSE – PURE. Acesta este disponibil pe setările ecranului sau printr-un buton dedicat. Acest mod forțează tranziția, în cazul în care bateria are suficientă energie, la modul de conducere complet electric. De asemenea, are o caracteristică specială disponibilă în modul SPORT: în condiții foarte specifice, în cazul în care bateria are suficientă energie şi dacă pedale de accelerație e apăsată complet, cele trei motoare pot lucra împreună datorită arhitecturii serie-paralele, ceea ce este foarte util mai ales în cadrul depăşirilor.
O altă caracteristică denumită “E-Save”, disponibilă în MULTI-SENSE, limitează utilizarea motorului electric și extrage puterea de la motorul cu ardere internă, economisind astfel energia bateriei (cel puțin 40%) pentru a putea conduce ulterior fără emisii ori de câte ori se doreşte, de exemplu prin centrul oraşelor unde există restricţii.
Captur PHEV la fel are insigne specifice în aceleaşi locuri unde le are Clio HEV. Buşonul rezervorului de combustibil se află pe partea stângă, iar portul de reîncărcare paralel pe partea dreaptă, afişând procesul în câteva culori: albastru (încărcare), verde (încărcat), portocaliu (în așteptare), roșu (nu se încarcă).
În interior, scaunele rămân neschimbate, cele din faţă fiind la fel capabile fie mişcate longitudinal într-un interval de 16 cm. Un spațiu sub podeaua falsă din portbagaj permite stocarea cablurilor de încărcare fără a lua din volumul de încărcare. Smart Cockpit-ul include aceleaşi schimbări ca şi cele anunţate pentru Clio-ul hibrid.
După cele două modele hibride, Renault a promis că va fi lansată în curând şi o variantă plug-in hybrid pentru Megane! Iar până în 2022, Groupe Renault planifică să aibă în gamă opt electromobile şi 12 modele electrificate.
Mai multe detalii, dar şi preţurile noilor modele hibride urmează a fi anunţate pe parcursul acestui an.
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise