(foto) Porsche face o introducere oficială a noii generaţii 911 printr-un interviu cu August Achleitner
„Modelul 911 nu este pur și simplu o mașină sport. Este baza de funcționare a întregii companii. A fost atunci. Este acum. Și va fi în viitor”. Astfel începe un scurt interviu în care ni se oferă o primă descriere oficială a noii generaţii a modelului 911.
Exista o anecdotă repetată din 1990:
„Se făcea că în acea vreme a fost organizat la Berlin un seminar tehnic pentru inginerii din industria automobilelor. În timpul unei pauze, doi participanți vorbeau despre modelul Porsche 911. Unul dintre ei, un inginer de frunte al unui producător important de automobile din sudul Germaniei, a spus: „Dacă ar fi trebuit să îmbunătățesc mașina, nu aș avea cea mai vagă idee ce să fac. Cred că ar fi incredibil de dificil”. Celălalt, un inginer-şef de la Porsche, l-a privit pe omologul său cu neîncredere și nu a mai spus nimic”.
Situaţia amuzantă de atunci încă îi mai provoacă un chicot în prezent lui August Achleitner, când se gândește la ce a auzit atunci la Berlin. August Achleitner este directorul liniei de modele 911 de aproximativ 20 de ani şi este descris ca fiind omul care păstrează graiul Porsche şi inima companiei – modelul 911.
Vezi şi: (foto) Noua generaţie Porsche 911 a fost deconspirată fără camuflaj într-un garaj
Anume August Achleitner aduce primele detalii despre noul model, care chiar dacă nu ne spun prea multe, ne pregătesc pentru ceea ce urmează să vedem în viitorul apropiat.
Următorul 911, generația 992, va continua tradiția mândră a Porsche
„Știm de unde suntem și unde vrem să mergem. Factorul decisiv este că modelul 911 generează un sentiment în timpul condusului pe care nicio altă mașină nu o poate împărtăși. Nu este o vorbă spusă într-un mod arogant, este într-adevăr doar natura lucrurilor: poziția specifică a scaunului, propulsorul boxer cu şase cilindri în spate, sunetul său inimitabil, feedback-ul perfect al sistemului de frânare, direcției și al apăsării pedalelor, împreună cu suspensia izbitoare, toată această forţă puternică şi dinamică, dar întotdeauna ușor de controlat, alături de un design unic leagă totul împreună, făcând această mașină simbolul a ceea ce înseamnă a fi un sportcar – de cincizeci și cinci de ani”.
Achleitner a fost întrebat de modul în care trebuie să se dezvolte în viitor modelul 911 pentru a continua să definească marca ca nucleul gravitațional al Porsche. Mega trendurile industriei automobilelor – inclusiv digitalizarea, electrificarea și conectivitatea – vor juca un rol, însă cum aceste tendințe ar trebui evaluate?
„Cu fiecare inovație, factorul decisiv pentru mine este dacă se potrivește caracterului lui 911. Nu trebuie neapărat să fim primii în această privință cu modelul 911. Ceea ce este crucial este mai degrabă ca fiecare inovație să fie oferită într-o manifestare tipică Porsche.
Aici, designerii, mai presus de toate, sunt chemați să lucrează prin magia lor. Modelul 996, de exemplu, a fost primul care a prezentat un sistem de navigație. Când mă uit la acest model astăzi, încă îl mai găsesc frumos și elegant, deși trebuie să admit că unele elemente îl fac un pic învechit în prezent. Mă doare pentru că mașina suferă pentru asta.
Prin urmare, este important să se proiecteze interfețe digitale între oameni și mașini care să menţină o relaţie bună un timp cât mai îndelungat. Orice altceva decât controversat. Chiar și în cazul în care publicul ar putea aștepta un factor WOW mai mare, pe termen lung o anumită rezervă estetică plătește dividende”.
Dar ambalajul vizual al noilor tehnologii este doar un aspect
„Chiar și atunci când vine vorba de sistemele individuale de asistență, trebuie să se potrivească cu un 911. La urma urmei, nimeni nu cumpără o mașină sport pentru că oferă un sistem adaptiv de control al vitezei de croazieră sau o funcție de asistență pentru menținerea benzii de rulare. Acestea sunt lucruri convenabile și utile, dar clientul trebuie să facă alegerea de a le folosi și, mai presus de toate, să le poată opri atunci când nu sunt dorite.
Un lucru deosebit de important pentru un astfel de om: bucuria de a conduce trebuie să fie în prim plan. De aceea un 911 va avea întotdeauna un volan. Dacă autovehiculele cu autopilot vor ajunge să fie rapide ca un Porsche 911, atunci modelul nostru va fi una dintre ultimele maşini care vor adopta tehnologia”.
În toate discuțiile despre condusul autonom, Achleitner a remarcat şi:
„Porsche și 911 sunt un bastion al stabilității în mijlocul hype-ului, care până acum a fost în primul rând doar din simple anunțuri și declarații. Modelul 911 nu se va schimba radical, dar totuși va evolua. A fost anul 1997 când epoca motoarelor răcite cu aer a ajuns la capăt și a început perioada motorului boxer cu șase cilindri răcit cu apă. A fost anul 2015 când ultimul motor natural aspirat din spatele Carrerei a fost complet înlocuit de un motor turbo. Noile modele au primit mereu și mai multe recenzii foarte bune comparativ cu predecesorii lor. Acest lucru ne încurajează să ne gândim și la inovații fundamentale în viitor”.
Tehnologia propulsiei electrice? De ce nu?
„Propulsia electrică este un lucru bun. Dacă acum doi ani nici nu doream să mă gândesc la asta, astăzi nu aș exclude categoric acest lucru. Doar pentru a exclude orice neînțelegere spun: Porsche 911, în caroserie 992 nu este o mașină sport electrică. Dar ar putea fi o opțiune undeva pe linie (!)
Am condus prototipul mașinii noastre electrice sport, Mission E, și a fost o experiență foarte convingătoare. Și performanța mașinilor de curse Porsche LMP cu sisteme de propulsie hibride este pur și simplu senzațională. Sunt sigur că nicio mașină cu motor cu ardere internă nu le-ar putea depăşi în cea mai apropiată curbă. Deși iubesc motorul boxer, în prezent îmi pot imagina şi un motor electric într-un 911. Deci, va exista un nou pas în ceea ce privește tehnologia de propulsie, dacă se potrivește cu Porsche și caracterul specific al modelului 911”, a conchis expertul Porsche
Secretul modelului Porsche 911 poate fi descris astfel: este cea mai sportivă și mai dinamică mașină din gama companiei, dar și bastionul său de stabilitate. Un punct de orientare pentru care Achleitner a găsit un principiu de dezvoltare foarte simplu a modelului, poate avea legătură cu scurta discuție de la Berlin din 1990.
Spre deosebire de omologul său, în acea zi el avea ideea: „Noul 911, oricare va fi el, de asemenea va fi cel mai bun 911 din toate timpurile”.
Vezi şi: Interviu cu expertul Uwe Michael, despre autopilot, tehnologii de viitor şi Porsche Mission E
Cmentariile sunt închise