(video) De aproape un an, niciun accident rutier în intersecţia Dacia – Băcioii Noi. Cum funcţionează noile semafoare

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Direcția generală mobilitate urbană vine cu precizări despre situația din intersecția semaforizată bd. Dacia – str. Băcioii Noi și despre modul de funcționare a semafoarelor inteligente.

Analiza datelor colectate în urma monitorizării continue a fluxurilor de transport indică o dinamică pozitivă de optimizare integrală a capacității de circulație în intersecție. Mai mult, de la instalarea noilor semafoare în nodul rutier, în luna martie a lui 2022, timp în care au fost active în regim de testare, nu s-a înregistrat niciun accident rutier în intersecția dată, comparativ cu un an mai devreme, când trei dintre accidente documentate au fost cu urmări fatale!

Astfel, scopul primar de a evita accidentele cu urmări grave, care se produceau periodic în intersecție, a fost atins, prin descurajarea manevrelor periculoase ale șoferilor!

Conform autorităților, faptul că în urma implementării soluției se atestă o ușoară redistribuire inerțială a fluxurilor pe grupuri de benzi, nu este altceva decât rezultatul inadaptării participanților la trafic, abuzului și neutilizării benzilor conform noilor reglementări, ceea ce creează o percepție eronată de sporire a întârzierilor/ambuteiajelor.

Cum funcționează semafoarele inteligente din nodul rutier bd. Dacia – str. Băcioii noi? Explicația producătorului:

Inteligența sistemului semaforic este compusă din două elemente principale: unitatea electronică de comandă și control, dar și senzori sub formă de camere video pentru achiziționarea semnalului de pe fiecare ax al intersecției. Sistemul scanează în permanență fluxurile de vehicule și transmite informația către semafor, care acordă consecutiv culoarea verde vehiculelor pe axele prioritare, axele secundare, precum și pietonilor, totul în doar câteva secunde.

Însă, cel mai important lucru este flexibilitatea oferita și potențialul de a fluidiza mai bine traficul. Spre exemplu, în cazul unui flux mai mare de vehicule ce sunt în așteptare pe artera principală (bd. Dacia), sistemul poate extinde durata timpului verde, pentru a acomoda sporirea capacității de trecere în intersecție. În același timp, în cazul creșterii cozilor de vehicule pe axele secundare (str. Băcioii noi) poate acorda mai repede verde mașinilor care se află în așteptare.

Datorită acestui fapt, au fost atinse două obiective cruciale în funcționarea intersecției și anume:

  • excluderea principalului hazard de accidente – manevra la stânga de pe axele secundare, care a devenit una protejată.
  • reducerea întârzierilor globale în nod, prin adaptarea timpilor de semaforizare în funcție de fluctuațiile traficului în timp, pe fiecare braț.

Astfel spuse, sistemul implementat duce evidența fluxurilor pe fiecare grup de benzi aferent fiecărui braț al intersecției, pentru a optimiza durata timpilor de semaforizare cu granularitate sporită, în contrast cu planul fix de semaforizare care a existat anterior.

La fel, implementarea noului sistem permite contorizarea și dinamica în timp a fluxurilor de trafic, precum și identificarea tipului de vehicul din componența fluxului de trafic pe fiecare acces (autoturism, autobuz, camion, autotren, etc. ), care servesc la planificarea și dezvoltarea sistemelor de transport de perspectivă din or. Chișinău. Și aici există potențial de implementare a sistemului de acordare a priorității vehiculelor de rută în regim automat, fără intervenția operatorului, precum și verificarea respectării graficelor de circulație. Această soluție de semaforizare mai este denumită și funcționare în regim adaptiv sau sistem cu dirijare dinamică locală.

Totodată, sistemul oferă posibilitatea de a fi integrat într-un sistem unic de comandă și control, care constă în posibilitatea de ajustare a timpilor de semaforizare din intersecții în funcție de valorile de trafic înregistrate de senzori, care preiau şi transmit informații către centrul de control al traficului, prin intermediul rețelei de comunicații. La nivelul acestui centru, un soft specializat analizează datele culese şi stabilește timpii de semaforizare în funcție de aceste informații – numărul de mașini care se apropie de intersecție, viteza cu care acestea rulează, direcția de mers, etc.

Sistemul analizează toate variabilele şi adaptează „timpul de verde” pentru a asigura un flux continuu al vehiculelor şi pentru a preveni eventualele ambuteiaje pe direcțiile prioritare de circulație, în funcție de perioada zilei. Mai mult, prin intermediul camerelor video, care servesc drept senzori, se poate efectua monitorizarea situației rutiere atât în timp real, cât și sub formă de înregistrare video, pentru elucidarea circumstanțelor unor potențiale incidente rutiere.

Cmentariile sunt închise