(video) Noul supercar Lamborghini, primul HPEV al mărcii – iată ce îl va pune în mişcare
Compania Lamborghini anunţă primele detalii despre primul său automobil HPEV (High Performance Electrified Vehicle), cu numele de cod LB744, care își va face debutul în scurt timp în 2023, an în care producătorul auto italian marchează şase decenii de la fondare.
Caracteristici cheie:
- Cu LB744, Lamborghini a stabilit un nou punct de referință în ceea ce privește performanța și plăcerea de a conduce: o arhitectură complet nouă cu un nou sistem de propulsie care oferă peste 1.000 de CP în total, combinând puterea unui V12 natural aspirat (6.5 litri) despre care se spune că este nou, trei motoare electrice (dintre care unul e integrat în cutia de viteze) și însăşi noua cutie de viteze cu opt trepte şi dublu ambreiaj, care își face debutul pe un Lamborghini cu 12 cilindri.
- Cutia de viteze împreună cu electromotorul este montată transversal și plasată pentru prima dată în spatele motorului cu ardere internă. Iar în ceea ce a fost tunelul de transmisie, încă de pe vremea vechiului Countach, există o baterie litiu-ion care alimentează motoarele electrice.
- Lamborghini spune că motoarele electrice stimulează alimentarea cu energie la turații mici și pot transforma, de asemenea, noul LB744 într-o mașină pur electrică, reducând emisiile totale de CO2 cu 30% în comparație cu Aventador Ultimae! Respectiv, noul supercar marca Lamborghini este un super plug-in hybrid.
- Noul motor pe benzină L545 are o capacitate de 6.5 litri și este cel mai ușor, dar și mai puternic motor cu 12 cilindri realizat vreodată de Lamborghini. În total cântărește doar 218 kilograme: cu 17 kilograme mai puțin decât motorul folosit pe Aventador. LB744 mai este întors la 180 de grade în comparație cu aspectul de pe Aventador.
- Acest superquadro V12 generează 825 CP la 9.250 rpm datorită sistemului de distribuție reproiectat care suportă o gamă maximă de turații de 9.500 rpm. Puterea specifică este de 128 CP per litru, cea mai mare putere din istoria motoarelor Lamborghini cu 12 cilindri, în timp ce cuplul maxim este de 725 Nm la 6.750 rpm.
- Conductele de admisie a aerului la cilindri au fost reproiectate pentru a crește alimentarea cu aer și pentru a garanta un flux optim de aer în camera de ardere. Procesul de ardere a fost, de asemenea, optimizat datorită reglementării ionizării în camera cu două unități de control: o soluție deja utilizată pe Aventador și acum transferată la noul model. Noul sistem de ardere se caracterizează, de asemenea, printr-un raport de compresie crescut (12,6:1 față de 11,8:1 pentru Aventador Ultimae).
- Dinamica fluidelor de evacuare a fost, de asemenea, îmbunătățită pentru a reduce contra-presiunea la turații mari și pentru a crește puterea specifică de ieșire.
- Încă de la început, mașinile Lamborghini au fost renumite pentru sunetul lor unic emoțional și inconfundabil. O atenție deosebită a fost acordată “coloanei sonore” a noului L545 pentru a sublinia tonul motorului, deja melodios la turații mici și apoi ridicându-se la un crescendo natural armonios.
- LB744 păstrează una dintre cele mai puternice tradiții Lamborghini: tracțiunea integrală. Pe lângă motorul cu ardere internă care oferă putere roților din spate, o pereche de motoare electrice își fac acum debutul pe puntea din față, fiecare furnizând tracțiune uneia dintre roțile frontale. Există, de asemenea, un al treilea motor electric poziționat deasupra cutiei de viteze cu dublu ambreiaj cu opt trepte, care poate furniza energie roților din spate, în funcție de modul de conducere selectat și de condiții.
- Cuplul combinat de la motorul cu ardere internă și de la cele trei motoare electrice oferă niveluri de performanță unice chiar și în domeniul mașinilor super sport: 725 Nm produși doar de V12 și 350 Nm de la fiecare dintre motoarele electrice din față. În total, unitatea de propulsie plug-in hybrid va avea să ofere o putere combinată de 1.015 CP!
- Cele două motoare electrice frontale sunt cu flux axial şi răcite cu ulei, oferind un raport excepțional greutate-putere: 18.5 kg pentru fiecare agregat cu 110 kW.
- Pe lângă faptul că oferă putere roților din față, acestea au și o funcție de vectorizare a cuplului, optimizând dinamica de condus și recuperând energia produsă la frânare.
- Atunci când este în modul electric, LB744 oferă predominant doar tracţiune faţă pentru a optimiza consumul de energie, în timp ce puntea posterioară este activată la cerere atunci când este necesar.
- Lamborghini LB744 este echipat cu o baterie litiu-ion de mare putere, specifică (4500 W/kg) situată în tunelul central, menținând centrul de greutate cât mai jos posibil și asigurând o distribuție optimă a greutății. Bateria este protejată de un strat structural inferior și este conectată la motoarele electrice din față, la motorul electric din spate și la o unitate de reîncărcare integrată.
- Bateria are o lungime de 1.550 mm, o înălțime de 301 mm și o lățime de 240 mm, conținând celule-pungi cu o capacitate totală de 3.8 kWh.
- Dacă este descărcată, poate fi încărcată prin trei metode: de la priza de casă sau un wallbox de până la 7 kW (complet în doar 30 de minute), prin frânare regenerativă de la roţile frontale sau în timpul mersului folosind energia motorului V12 (în doar şase minute).
- Autonomia electrică nu se anunţă pentru moment, însă reieşind din capacitatea bateriei este una infimă, de doar câţiva kilometri (vreo 10).
- Adoptarea unei noi platforme a permis decizii tehnice inovatoare care implică cutia de viteze: centrul nervos al unității plug-in hibride. Pentru a-și atinge obiectivele, Lamborghini a dezvoltat o nouă unitate compactă de transmisie care este capabilă să răspundă nevoilor. Cutia de viteze a fost dezvoltată și proiectată de Lamborghini în întregime in-house, iar după LB744 va continua să echipeze următoarea generație de mașini super sport a mărcii!
- Departamentul de cercetare și dezvoltare Lamborghini a dezvoltat un dublu ambreiaj umed ca fiind cea mai eficientă și orientată spre performanță soluție, cea mai capabilă să gestioneze cuplul de 725 Nm de la motorul cu ardere internă.
- Noua cutie de viteze cu opt trepte este poziționată transversal în spatele motorului longitudinal V12, pentru a lăsa spațiu în tunel pentru bateria litiu-ion care alimentează motoarele electrice. Este o soluție tehnică unică în lumea mașinilor de înaltă performanță și plasează Lamborghini încă o dată în avangarda ingineriei auto. Poziţionarea sa permite o dimensiune optimă a ampatamentului şi susține distribuția eficientă a greutății pentru cea mai bună dinamică de condus.
- În istoria de 60 de ani a Lamborghini, doar alte două mașini V12 au fost echipate cu o cutie de viteze spate transversală: revoluționarul Miura lansat în 1966, care a adoptat și un aspect transversal al motorului montat central; și Essenza SCV12, un hypercar axat pe circuite, cu motor longitudinal și cutie de viteze transversală portantă.
- Structura internă a noii cutii de viteze are doi arbori diferiți, spre deosebire de cei trei obișnuiți. Unul gestionează treptele de viteză pare, iar celălalt pe cele impare, dar ambele angajează același rotor. Acest aspect ajută la menținerea greutății totale, economisind în același timp spațiu.
- O caracteristică particulară este “downshifting-ul continuu“, care coboară mai multe trepte de viteză sub frânare pur și simplu ținând apăsată paleta stângă, oferind șoferului senzația de control total.
- Lăsând la o parte componentele electrice, noua cutie de viteze DCT este mai ușoară și mai rapidă în ceea ce privește viteza de schimbare în comparație cu unitatea cu dublu ambreiaj cu șapte trepte care este utilizată în gama Huracán.
- Dispunerea transversală a permis, de asemenea, un interior mai spațios al cabinei, creând mai mult spațiu în spatele șoferului și pasagerului pentru a îmbunătăți confortul.
- Cutia de viteze cu dublu ambreiaj este extrem de compactă; doar 560 mm lungime, 750 mm lățime și 580 mm înălţime.
- Greutatea totală îi este de doar 193 kg, împreună cu componentă fundamentală pentru arhitectura hibridă a mașinii: motorul electric de 110 kW și maximum 150 Nm. Situat deasupra cutiei de viteze, acest motor electric mai poate dubla funcţia unui demaror-generator.
- În modul full electric de conducere, acesta poate oferi, de asemenea, putere roților din spate care, pe lângă motoarele electrice frontale, permite tracțiunea integrală cu emisii zero.
- Modul în care funcționează sistemul depinde de modul de conducere utilizat, datorită unui mecanism de decuplare cu un sincronizator dedicat care permite conectarea la cutia de viteze cu dublu ambreiaj. Atunci când furnizează o putere suplimentară motorului V12, motorul electric este în poziția P3, separat de cutia de viteze; în timp ce maşina se deplasează se mută în poziția P2 pentru a reîncărca bateria la viteze mici; iar atunci când maşina este parcată serveşte drept demaror.
- În poziția P3, LB744 poate deveni o mașină electrică cu tracțiune integrală, în funcție de modul de tracțiune selectat, continuând tradiția tracțiunii integrale Lamborghini chiar și cu emisii zero.
- Treapta de marșarier este asigurată de cele două motoare electrice frontale, deși dacă este nevoie de un impuls suplimentar, motorul electric din spate poate, de asemenea, să intre în joc, ceea ce activează puntea spate și roțile. Ca urmare, noul LB744 poate conduce toate cele patru roți în modul cu emisii zero, chiar și atunci când are loc mişcarea în marşarier în condiții de aderență scăzută.
Aşteptăm noi detalii şi data debutului maşiinii a cărei denumire este deocamdată un mister. Conform unei invitaţii private, maşina va fi prezentată în seara zilei de 29 martie.
Vezi şi:
Cmentariile sunt închise