(video) Investigație cu iz de scandal: Angajații companiei Tesla au acces la imaginile înregistrate de camere maşinilor
Tesla a declarat că ale sale camere, instalate pe maşinile electrice pe care le produce, nu pot fi un instrument prin care să se intervină în viaţa intimă a proprietarului. Totuși, o investigație a celor de la Reuters (o poţi citi aici complet în engleză) arată că angajații companiei au acces liber la înregistrări și chiar distribuie videoclipuri prin chaturi din care fac parte!
Tesla echipează vehiculele electrice cu un sistem de vedere la 360 de grade. Camerele ajută la parcare, asigură munca asistenților electronici, dar şi a sistemului de condus automatizat opţional. Dar, de asemenea, înregistrează și salvează videoclipuri în timpul condusului sau atunci când maşina stă parcată. O mulţime de clipuri există deja publicate pe acelaşi YouTube cu diverse situaţii surprinse în trafic/parcări.
Ultima funcție, cea de înregistrare video, este necesară inclusiv pentru a analiza un accident, ori pentru a afla ce s-a întâmplat în absența proprietarului. Deşi în unele situaţii autoritățile unor state pot cere de la Tesla date legate de telemetrie, pentru a stabili dacă şoferul e vinovat de producerea unui accident, ori până la urmă existase o defecțiune în sistemul electronic al maşinii, producătorul american nu a oferit niciodată niciun fel de material video, căci conform declarațiilor sale oficiale sunt disponibile numai proprietarului și sunt complet anonime.
Reuters a contactat peste 300 de foști angajați Tesla care au lucrat la companie în ultimii nouă ani și au fost implicați în dezvoltarea sistemului său de conducere autonomă. Cel puţin 10 au fost de acord să răspundă la întrebări sub condiția anonimatului. După cum au recunoscut, aceștia aveau acces la informații obținute prin camere. A devenit cunoscut faptul că din 2019 unii dintre ei au vizionat videoclipuri înregistrate de mașinile clienților și chiar au distribuit cele mai interesante situaţii în chat-urile generale.
Potrivit declarației oficiale a Tesla, înregistrările camerelor, chiar dacă se întâmplă să ajungă pe mâini greșite, sunt anonime și nu pot fi legate de o anumită persoană sau mașină. Cu toate acestea, angajații intervievați de Reuters au negat acest lucru. Programul de calculator de la locul de muncă, pe care îl folosesc, poate arăta ora și locul unde a fost realizată înregistrarea. Prin acest mod poate fi “legată” de proprietar.
Această practică încalcă în mod clar dreptul la viață privată. Reacția autorităților de reglementare după această investigație nu a urmat încă.
Tesla are sute de angajați care au acces liber şi oficial la imaginile de pe camere. Acestea sunt folosite pentru a marca date. Specialiştii urmăresc mii de videoclipuri și marchează obiecte în ele, după care sunt folosite pentru a antrena viziunea artificială a maşinilor.
Cmentariile sunt închise