(foto) Primul autobuz electric Made in Moldova este neaşteptat de asemănător cu unul Made in Belarus
Să vezi şi să nu crezi! Astăzi, 22 august 2023, pe mai multe canale oficiale guvernamentale a fost distribuit un comunicat de presă în care se anunţă despre primul autobuz electric produs (doar Ministerul Energiei a scris în titlu mai realistul cuvânt “asamblat”) în Republica Moldova.
Ataşăm comunicatele Guvernului, Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării şi Ministerului Energiei
Se menţionează cu glas tare că Republica Moldova este din acest an țară producătoare de autobuze electrice, după ce compania Informbusiness din Chișinău a obținut un număr de înmatriculare în sistemul internațional, un cod VIN specific, valabil pentru toți potențialii producători.
Autobuzul electric cu încărcare dinamică, asamblat la Chișinău conform Ministerului Energiei (deşi în comunicatul Guvernului scrie că evenimentul de prezentare a avut loc în comuna Măgdăcești), se află încă în teste, dar antreprenorii speră să-l producă în serie în câteva luni.
Ni se spune oficial că doar caroseria este importată, însă restul echipamentelor sunt produse local (cum va fi omologat modelul final şi ce sisteme de securitate are la bord deocamdată nu se cunoaşte). Autobuzul are o autonomie de până la 70 de km şi se poate încărca în staţii speciale sau de la aceeași reţea pe care o folosesc troleibuzele.
În anul curent, întreprinderea va livra primele 25 de autobuze electrice cu mers autonom în municipiul Bălți. De asemenea, compania va exporta în Ucraina, România și în alte țări, unde există cerere pentru asemenea mijloace de transport. Pe termen lung, fondatorul companiei își propune să construiască o uzină de asamblare a autobuzelor electrice în satul Trușeni.
Cu această declaraţie pompoasă în minte am efectuat o căutare după imagine pe Google şi am descoperit că primul autobuz electric despre care se declară că e Made in Moldova este neaşteptat de asemănător cu… unul Made in Belarus!
Este vorba despre cel mai nou MAZ-203, lansat în producţie în martie 2022, care există şi în format de troleibuz, ambele vehicule fiind utilizate deja pe larg atât în patrie, cât şi în Federaţia Rusă, două ţări care se află sub sancţiuni economice…
Lăsăm aici şi un astfel de apropo. Activistul Mihail Bagas, care a activat anterior în municipalitate, scrie că pentru o perioadă lungă de timp, troleibuzele bieloruse care se importau goale şi erau asamblate la Chişinău au la capitolul tehnic produse ale firmei sus menţionate, însă de câţiva ani RTEC a renunţat la serviciile sale dintr-un anumit motiv.
„Problema este că, dacă cineva s-ar fi gândit înainte cu capul, la calitatea, prețul și întreținerea acestor troleibuze, le-ar fi abandonat cu mult timp în urmă”, a mai adăugat Bagas, fără a intra în detalii.
Наверное уже многие прочитали новость по всем информационным агентствам, о космическом прорыве молдавского автомобиле…
Publicată de Mihail Bagas pe Marţi, 22 august 2023
Cmentariile sunt închise