(video) IAA Mobility 2023: Premieră – Noul AVATR 12 e un concurent electric pentru Porsche Panamera
Tânărul brand chinez AVATR, creat cu efort comun de giganții Changan și CATL, și-a prezentat al doilea model. Şi premiera mondială nu a avut loc în China, ci în Europa, în cadrul IAA Mobility 2023 din München, care încă are loc în aceste zile.
De ce s-a ales această platformă? În primul rând, studioul european de design al AVATR este situat chiar în München, iar în al doilea rând, acesta este un indiciu clar de ambiții de export. Cum va atrage tânărul startup chinez cumpărători europeni?
Caracteristici cheie:
- Suntem deja familiarizați cu primul născut numit AVATR 011/11 – un crossover cu o caroserie fastback şi cu patru portiere. Noul model AVATR 12 este, de asemenea, proiectat cu o abordare non-standard.
- Maşina este numită un Gran Coupe, însă pe bună dreptate este un fastback, adică un sedan cu spatele înclinat şi fără lunetă (imagini din spate sunt transmise video pe oglinda interioară).
- Hayonul mic include un eleron retractabil şi acoperă un portbagaj de 350 de litri.
- Spătarul banchetei din spate cu trei locuri poate fi rabatat.
- În ceea ce privește dimensiunile, este un coleg de clasă cu Porsche Panamera sau BMW Seria 8 Gran Coupe: 5.020 x 1.999 x 1.450 mm. Ampatamentul măsoară 3.020 mm.
- Jantele pot fi de 20 sau 21 inchi.
- Portierele sunt fără cadru la geamuri.
- La baza parbrizului este încorporat un soi de ecran (Halo Screen): este format din 10.500 de celule și poate fi setate să arate mesaje de salut, imagini sau alte inscripții.
- Sub capota frontală există o nişă de 46 de litri.
- Parbrizul se extinde până la elementul acoperişului care face o legătură cu montanții B centrali. Secţiunile sale superioare pot fi umbrite prin apăsarea unui buton (este numit primul parbriz inteligent din lume, având capabilități adaptive de detectare a luminii).
- Pasagerii din spate au separat un panou inteligent din sticlă separat (răspunde dinamic la lumină).
- Suprafaţa totală a acoperişului din sticlă este de 2.57 m2.
- În loc de oglinzi retrovizoare tradiționale are montate camere ce transmit imagini pe mici ecrane suplimentare din bord. Au funcții anti-orbire și pentru dezghețare, precum și capacități îmbunătățite de vedere pe timp de noapte prin tehnologia anti-orbire HDR.
- Designul planşei de bord este într-o oarecare măsură original.
- Centura de deasupra panoului frontal este ocupată de un ecran lung şi îngust de 35.4 inchi, cu rezoluţie 4K, care afișează grupul de instrumente, navigația și alte date auxiliare. Ecranul tactil central are o diagonală de 15.6 inchi şi pe el rulează HarmonyOS 4.0 de la Huawei.
- Volanul este turtit în zona superioară şi inferioară.
- Câteva shortcut-uri există sub monitorul central, iar controlul climatizării se face pe el.
- Controlul modurilor cutiei de viteze este alocat manetei din dreapta volanului.
- Pentru finisare se foloseşte piele Nappa și furnir de lemn autentic, există trei opțiuni de design general la alegere (Luxury, Elite și Sports).
- Mai are iluminare ambientală conturată (64 de culori), sistem audio Hi-Fi cu 27 de difuzoare (setup 7.1.4, 1.200W putere) şi un sistem de parfumare cu trei cartușe/arome diferite.
- Atât scaunul şoferului, cât şi al pasagerului din dreapta (de tip Double Zero-Gravity, premieră mondială într-un sedan; se înclină la atingerea unui buton și se sincronizează cu diferite moduri), au suporturi pentru gambe.
- Fiecare ușă are un spațiu de depozitare ascuns rabatabil, menținând ordinea și claritatea.
- Consola centrală încorporează un încărcător adaptiv pentru telefon și un suport pentru pahare.
- Platforma CHN a modelelor 11 și 12 este unificată, dar în timp ce crossoverul are o suspensie cu arcuri tradiţionale, noul sedan coupe are una pneumatică.
- Versiunea de bază propune tracţiune spate printr-un motor electric cu 313 CP/370 Nm.
- Versiunea cu AWD şi o greutate de 2.3 tone are în plus un motor frontal cu 265 CP/280 Nm pentru un total de 578 CP și 650 Nm.
- Ambele versiuni au o baterie litiu-ion de la CATL cu o capacitate de 94.5 kWh. Autonomia promisă este de maximum 700 km.
- Viteza maximă pentru ambele versiuni este limitată la 200 km/h, dar timpii de acceleraţie nu s-au comunicat.
- AVATR 12 mai este echipat cu un sistem de pilotare automată bazat pe LiDAR-uri şi o mulţime de senzori, echipamente care pun la dispoziție majoritatea sistemelor de asistenţă actuale de pe piaţă.
- Dispune de sistemul avansat de conducere inteligentă de la Huawei, ADS 2.0, care reduce dependența de hărți de înaltă precizie și oferă o experiență de condus excepțional de inteligentă în scenarii precum autostradă, zone urbane și parcare.
Maşina va apărea din start pe piața chineză în al patrulea trimestru al acestui an, iar exporturile sunt programate să înceapă în 2024. Vreun preţ nu s-a anunţat deocamdată. Tot la anul compania intenționează să lanseze două produse noi.
Amintim că AVATR a fost fondat inițial ca un proiect comun între Changan New Energy și NIO în 2018, însă NIO a părăsit proiectul mai târziu. Drept urmare noul partener a devenit cel mare producător autohton de baterii, CATL. În prezent, Changan deține peste 40% din acțiuni, în timp ce CATL deține peste 17%. Restul aparțin diferitelor fonduri de investiții. Deși Huawei nu este acționar, îndeplinește funcția de furnizor principal de motoare electrice, creiere electronice și alte piese.
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise