(foto) TOYOTA GAZOO Racing prezintă edițiile speciale GR Yaris inspirate de campionii săi mondiali de raliuri

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Toyota a dezvăluit cele două ediții exclusive promise ale noului GR Yaris facelift, dezvoltate cu contribuția personală a piloților campioni TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team (TGR-WRT), Sébastien Ogier și Kalle Rovanperä. Noile modele și-au făcut debutul în prima zi a Rallye-Monte Carlo, evenimentul de deschidere al Campionatului Mondial de Raliuri (WRC) FIA 2024.

Mașinile au fost dezvoltate din niște concepte care au fost prezentate la Tokyo Auto Salon din 2023, sub supravegherea lui Ogier, care a câștigat două dintre cele opt titluri de pilot WRC cu TGR-WRT, în 2020 și 2021, și Rovanperä, câștigătorul în 2022 și 2023.

Creația lor a fost inspirată de dorința președintelui Toyota Motor Corporation, Akio Toyoda, alias Morizo, de a-și exprima respectul și recunoștința față de piloții „care ne perfecționează și cresc mașinile în raliuri” și față de echipe, organizatorii raliurilor și fanii sportului.

Caracteristici cheie:

  • În fiecare mașină, modurile standard Gravel și Track au fost înlocuite cu setări reprogramate pentru a reflecta preferințele personale ale fiecărui șofer pentru manevrabilitate și performanță. În plus, fiecare dintre versiunile speciale are noi caracteristici distinctive de stil exterior și interior.
  • Ambele modele sunt propulsate de cea mai recentă dezvoltare a motorului turbo în trei cilindri și de 1.6 litri volum (280 CP/390 Nm). Pentru piața japoneză produce 304 CP și 400 Nm. Cutia de viteze este una manuală inteligentă cu șase trepte (6iMT).
  • La ambele ediții speciale, panoul de bord digital a fost revizuit pentru a include noile moduri, împreună cu modul obișnuit de control AWD – Normal.
  • Ogier Edition se deosebește prin:
    • Două noi moduri de control AWD: Morizo ​​și Seb.
      • Modul Morizo ​​a fost dezvoltat Akio Toyoda prin experiențele sale de condus în raliu. Este calibrat pentru a oferi timpi de cursă consecvenți la accelerare, accelerare parțială și frânare.
      • Modul Seb, dezvoltat de Ogier, folosește diferențialele cu alunecare limitată Torsen și tracțiunea integrală pentru a distribui cuplul pe puntea din spate, astfel încât spatele mașinii să poată fi întors cu relativă ușurință. Acest lucru dă șoferului sentimentul că este pe deplin conectat cu mașina și îl va ajuta să obțină timpi mai rapizi prin controlul caroseriei la viteză mare.
    • Finisaj special de vopsea Matt Stealth Grey, drapelul francez pe grila radiatorului și jantele din aliaj 18x8J BBS. Pe aripile frontale sunt adăugate autocolante comemorative WRC.
    • O aripă din fibră de carbon cu design nou și etriere de frână vopsite în albastru.
    • Autocolante TOYOTA GAZOO Racing pe portierele și un logo Ogier Edition pe hayon.
    • În interior există o plăcuță de comemorare a victoriei în WRC pe planșa de bord și cusături contrastante în culorile drapelului francez pe volan. Cusături gri sunt folosite pentru levierul cutiei de viteze, maneta frânei de mână și pentru tapițeria scaunelor.
  • Rovanperä Edition se deosebește prin:
    • Modul Donut unic, creat special pentru cel mai tânăr campion al WRC, care este foarte priceput în drifting și în derapaje pe loc. Noul mod permite conducerea ușoară și ”gogoși” cu un flux constant și puternic de cuplu către roțile posterioare.
    • Oferă și modul Kalle. Folosește un diferențial posterior cu viteză constantă și alte două diferențiale cu alunecare limitată Torsen pe ambele punți pentru a produce caracteristici de manevrabilitate liniare, astfel încât capătul din spate al mașinii să poată fi rotit puternic în afară atunci când intră într-o curbă, iar partea frontală să fie trasă înainte la apăsarea acceleratorului, la ieșirea din curbă.
    • Are un finisaj exclusiv de vopsea în trei tonuri, aplicat ca o serie de motive de către designerul căștii de curse a lui Rovanperä.
    • Pe aripile frontale sunt adăugate autocolante în cinstea victoriilor din WRC, iar pe portiere și bara de protecție posterioare există autocolante TOYOTA GAZOO Racing. O insignă Rovanperä Edition există pe hayon.
    • Pe lângă aliajele BBS 18x8J, mașina este echipată cu o aripă variabilă din fibră de carbon, folosită și de GRMN Yaris.
    • În cabină, ornamentele și cusăturile tapițeriei se potrivesc din nou cu culorile drapelului finlandez. O placă specială comemorează victoria TGR în WRC.

Edițiile Ogier și Rovanperä vor fi construite în număr strict limitat. Detaliile privind comenzile și vânzările pe piețele europene vor fi anunțate la o dată ulterioară de către distribuitorii naționali. În Japonia vor fi disponibile câte 100 de fiecare, iar proprietarii vor fi aleși prin loterie.

Cmentariile sunt închise