(video) TAS 2024: Premieră mondială – noul Toyota GR Yaris facelift

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Toyota folosește Tokyo Auto Salon 2024 pentru a introduce în premieră mondială modelul actualizat GR Yaris. Modificările sunt numeroase, iar automobilul va ajunge în vânzare inclusiv în Europa, din vara anului curent.

GR Yaris a primit atât de multe cuvinte de laude și entuziasm de la momentul lansării, că Toyota ar fi putut considera terminată munca asupra modelului, însă a fost de fapt doar începutul poveștii.

Din 2020 și până în prezent au fost vândute peste 18.000 de mașini doar în Europa, cu o rată de satisfacție a clienților de 99%. Majoritatea au fost în versiunea Circuit, de aceea s-a luat decizia de concentrare pe această specificație acum.

Caracteristici cheie:

  • La momentul lansării, motorul turbo al lui GR Yaris a avut onoarea de a fi cel mai puternic motor de producție cu trei cilindri din lume (1.6 litri). Acum oferă și mai mult: puterea a fost crescută cu 19 CP, iar șoferul poate utiliza încă 30 Nm de cuplu suplimentar, ceea ce înseamnă 280 CP și 390 Nm în loc de 261 CP și 360 Nm. Dar modelul în specificație japoneză este chiar mai potent: 304 CP și 400 Nm în loc de 272 CP și 370 Nm!
    • Acest nou standard în performanță reafirmă suprematia mașinii în clasa sa, crescând avantajul său față de competiție și oferind o senzație autentică de mașină de curse care confirmă cum Toyota și-a realizat ambiția de a construi o mașină de raliu pentru drumuri publice.
    • În același timp, pe măsură ce puterea motorului a fost mărită, s-au luat măsuri pentru a asigura durabilitatea. Din nou, circuitul de curse și etapele de raliu au fost terenul de testare. Detaliile includ: un sistem de distribuție ranforsat, un nou material pentru supapele de evacuare și o creștere a presiunii de injecție a combustibilului prin tehnologia D-4ST (de la 1.6 la 1.8 bar).
    • De asemenea, au fost montate pistoane noi mai ușoare, cu inele rezistente la uzură, dar și un nou senzor de presiune de alimentare.
  • Modelul nou actualizat va fi oferit într-o singură specificație – Circuit – care include un pachet de performanță în termeni de răcire. Acesta dotează mașina cu un nou sub-radiator pentru a îmbunătăți fiabilitatea în conducerea la maximă accelerație, modificări ale admisiei de aer și un intercooler spray.
  • Introducerea unei noi transmisii automate cu opt trepte GAZOO Racing Direct (realizată în colaborare cu Aisin) este una dintre cele mai semnificative modificări, fiind oferită ca opțiune în locul cutiei de viteze manuale cu șase trepte deja existentă.
    • În proiectarea noii unități, Toyota s-a concentrat pe obținerea celei mai rapide viteze de schimbare a treptelor. Trecerea la funcționarea automată permite, de asemenea, șoferului să se concentreze mai mult pe direcție și utilizarea pedalelor de frână și accelerație.
    • În timp ce schimbarea convențională a treptelor se bazează pe detectarea comportamentului vehiculului, cum ar fi accelerația g-force și viteza, software-ul optimizat al noii transmisii este ajustat și pentru a detecta modul în care șoferul folosește frânele și accelerația. În acest fel, transmisia anticipează momentul în care este necesară schimbarea treptelor chiar înainte de apariția schimbărilor în comportamentul vehiculului, astfel încât selectarea treptelor să reflecte intențiile șoferului și să fie similară cu modul în care conduc șoferii profesioniști. În teste pe circuit, noul sistem și-a dovedit valoarea, contribuind la obținerea de timpi de tur mai rapizi decât transmisia manuală.
    • Performanța de manipulare este susținută de dotarea standard cu diferențiale Torsen cu alunecare limitată pe ambele punți.
    • Pentru a aborda probleme precum vulnerabilitatea sistemelor automate la deteriorarea cauzată de căldură și necesitatea de a echilibra viteza de schimbare rapidă cu manevrabilitatea, inginerii GR au efectuat revizuiri repetate ale materialelor și software-ului. În programul de testare s-a pus la încercare această unitate pe diferite suprafete, inclusiv pe drumuri acoperite cu zăpadă în Finlanda.
    • Mărirea numărului de trepte de la șase la opt permite transmisiei să aibă rapoarte mai apropiate. Beneficiază, de asemenea, de un nou sistem de control al cuplului și de un solenoid liniar compact cu răspuns rapid. Utilizarea de materiale rezistente la căldură în ambreiaj și ajustarea software-ului de control au rezultat în viteze de schimbare foarte rapide.
    • Schimbarea în modul D este de standard competițional, iar funcția de selectare predictivă a treptelor se aliniază perfect cu intențiile șoferului. Cerințele de răcire sunt abordate cu instalarea unui răcitor de fluide standard.
    • Este disponibilă o nouă funcție de selecție a modului de conducere pentru a configura mașina atât pentru conduita sportivă, cât și pentru utilizarea zilnică. Modurile Sport, Normal și Eco activează diferite setări pentru direcția electrică asistată, funcționarea aerului condiționat, răspunsul accelerației și afișajul instrumentelor de bord.
    • În cazul modelelor echipate cu transmisia automată GAZOO Racing Direct, senzația de schimbare a treptelor și selecția sunt, de asemenea, ajustate. În modul Sport, senzația este axată pe răspuns, iar în modurile Normal și Eco există un echilibru între șoc și răspuns. În modul Sport, răspunsul este prioritar în plaja D, în timp ce utilizarea plajei M asigură cele mai rapide schimbări de trepte. Șoferul va descoperi că lucrul în plaja de turații 4.900-7.200 rpm se află în centrul acțiunii.
  • Așa cum se întâmplă și în cazul modelului GR Yaris actual, aderența optimă și tracțiunea sunt realizate datorită sistemului de tracțiune integrală permanentă controlat electronic – GR-FOUR. Dezvoltat special pentru această mașină, acesta ajustează echilibrul dintre tracțiunea frontală și tracțiunea spate în trei moduri pentru a se potrivi scenariului de conducere – Normal (raport 60:40), Sport/Track (60:40 și 30:70) și Gravel (53:47).
  • Caroseria ușoară a lui GR Yaris a fost făcută mai rigidă, cu aproximativ 13% mai multe suduri punctuale și aplicarea a aproximativ 24% mai mult adeziv structural. Ca rezultat, răspunsul la înclinare, feedback-ul direcției și senzația de aderență a mașinii au fost îmbunătățite, construind un șasiu deja strâns și extrem de satisfăcător.
  • Platforma a fost proiectată special pentru mașină, combinând secțiunea frontală a structurii GA-B a lui Yaris și un nou compartiment posterior realizat din platforma mai mare GA-C.
    • Sistemele de suspensie ușoare, dar rigide, au fost păstrate – suspensie MacPherson în față și brațe duble oscilante în spate – dar s-au făcut ajustări în urma feedback-ului de la piloții de competiție. Adăugarea de șuruburi suplimentare pentru fixarea amortizoarelor frontale la caroserie suprimă schimbările de aliniere care pot apărea atunci când bucșa superioară se deformează în timpul condusului sub sarcină mare.
    • Arcurile față și spate au fost de asemenea ajustate pentru performanță optimă și control îmbunătățit al manevrabilității. Amortizoarele sunt mai rigide (cele frontale cu 28%, iar cele posterioare cu 11%).
  • Modificările la exteriorul GR Yaris sunt mult mai mult decât simple retușuri cosmetice. Pachetul esențial rămâne același: GR Yaris este o mașină cu trei uși și patru locuri, doar stopurile, antena și oglinzile laterale fiind preluate de la hatchback-ul standard care a fost actualizat în 2023. Fiecare element a fost revizuit pentru a obține forțe de apăsare optimă, aerodinamică și aderență.
    • În partea frontală a mașinii există o nouă plasă din oțel pentru grila inferioară, optimizată pentru cel mai bun echilibru între grosime, rezistență și reducerea greutății.
    • Grila laterală frontală are o deschidere mai mare, iar bara de protecție inferioară are o construcție împărțită nouă (în cinci părți), care facilitează și reduce costurile reparației sau înlocuirii.
    • În partea din spate, o deschidere în marginea inferioară permite aerului de sub podea să scape, reducând rezistența aerodinamică, îmbunătățind manevrabilitatea și stabilitatea mașinii și dispersând căldura de la sistemul de evacuare a gazelor de eșapament.
    • Becurile anti ceață și cele pentru marșarier au fost mutate din bara de protecție inferioară, pentru a fi integrate în stopuri. Similar, stopul montat în partea superioară a fost mutat de pe spoiler pe mijlocul hayonului. Mutarea stopului facilitează și schimbarea sau personalizarea spoilerului.
    • Noul GR Yaris facelift introduce o nouă opțiune de culoare exterioară, Precious Metal, în plus față de nuanțele-semnătură deja consacrate – Emotional Red, Precious Black și Super White/Platinum White Pearlescent, reprezentând culorile echipajului TOYOTA GAZOO Racing.
  • Au fost făcute modificări semnificative și în interior. Echipa GR a luat în considerare sugestiile piloților de curse și raliu ca sursă de inspirație pentru repoziționarea comenzilor și pentru a oferi șoferului un acces mai rapid și mai clar.
    • Piloții de curse și raliu au avut, de asemenea, o contribuție directă la schimbări. Comenzile folosite frecvent în competiții, cum ar fi intercooler spray, VSC-OFF și luminile de avertizare, au fost mutate mai aproape de șofer pentru a fi accesate rapid și ușor atunci când se utilizează o centură de siguranță de curse.
    • Pe partea pasagerului, nișa de pe planșa de bord a devenit mai mare, astfel încât să existe spațiu pentru instrumente suplimentare de măsurare sau un monitor pentru copilot.
    • Câmpul vizual al șoferului a devenit mai bun prin coborârea marginii superioare a panoului de instrumente cu 50 mm, a monitorului central cu 15 mm, schimbarea poziției oglinzii retrovizoare (urcată cu 20 mm) și a înclinării consolei centrale cu încă 15 grade către șofer.
    • Panoul de instrumente este unul nou și digital, de 12.3 inchi, cu două moduri de afișare – Normal și Sport, ultimul oferind o afișare a datelor axată pe performanța sportivă. Pe mașina cu noua cutie de viteze automată, afișajul include temperatura uleiului de transmisie și o avertizare vizuală în plus față de cea sonoră pentru a alerta șoferul atunci când turațiile motorului sunt prea mari pentru a schimba viteza.
    • S-au mai făcut schimbări precise pentru a oferi șoferului cea mai bună postură. Scaunul a fost coborât cu 25 mm și volanul a fost ajustat în consecință.
    • Direcția de schimbare a vitezelor a fost modificată pentru a se potrivi cu conducerea în competiții, astfel încât, de acum încolo, șoferul va împinge levierul înainte pentru a coborî vitezele și îl va trage înapoi pentru a schimba spre viteze superioare – un detaliu promovat inclusiv de președintele Toyota Motor Corporation, Akio Toyoda (alias “Morizo”).
      • Opțional, pentru modelul japonez cu o cutie manuală se poate repoziționa frâna de mână.
  • Noile caracteristici ale echipamentului includ sistemele de siguranță Toyota Safety Sense de ultimă generație, navigație și o cheie digitală. Modelul cu transmisia automată va oferi o specificație superioară cu jante forjate din aluminiu BBS 8J (în anvelope 225/40ZR18 Michelin Pilot Sport 4S), senzori de monitorizare a situației în jurul mașinii (laterali și posterior) și un sistem audio premium JBL.

Toyota anunță că va produce și ediții speciale ale noului GR Yaris, numite după doi dintre piloții săi de top din Campionatul Mondial de Raliuri (WRC). Ediția specială Sébastien Ogier și Ediția specială Kalle Rovanperä se bazează pe niște concepte prezentate în cadrul Tokyo Auto Salon 2023. Acestea vor fi dezvăluite la Rallye Monte-Carlo, prima etapă a Campionatului Mondial de Raliuri FIA de anul acesta, care se va desfășura în perioada 25-28 ianuarie.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise