OPEC: Un posibil haos în industria petrolieră mondială s-ar putea genera în lipsa unor investiții colosale
Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a avertizat la începutul săptămânii curente că industria petrolieră mondială va avea nevoie de investiții de 14.000 miliarde de dolari până în 2045 şi că o eventuală lipsă a acestor fluxuri de capital poate “crea haos” pe piaţă.
Totuşi, acest punct de vedere, care va fi susţinut probabil la următoarea reuniune privind clima (COP28) nu doar de grupul celor 13 state producătoare, ci şi de o mare parte a industriei petroliere mondiale, este în clară contradicţie cu poziţia Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), care consideră că nu este necesar să fie impulsionate noi proiecte pentru extracţia de petrol.
„Este vital să se facă aceste investiţii. Apelurile de a opri investiţiile în noi proiecte petroliere sunt greşite şi pot provoca un haos energetic şi economic”, a subliniat secretarul general al OPEC, kuweitianul Haitham Al Ghais, în raportul anual “Perspective ale Pieţei Petroliere mondiale 2023” (WOO 2023).
Potrivit documentului, nevoile de investiţii în sector sunt estimate la un total de 14.000 miliarde dolari sau circa 610 miliarde dolari anual, în medie, în intervalul până în 2045.
Cea mai mare parte din această sumă, respectiv 11.100 miliarde de dolari – sau o medie anuală de 480 miliarde dolari – va fi necesară pentru sectorul upstream, adică pentru explorare, descoperiri şi producţie de petrol. Restul va fi necesar pentru transport şi distribuţie, a precizat OPEC.
Calculele se bazează pe estimările conform cărora cererea de petrol nu va înceta să se majoreze cel puţin până în 2045, când va totaliza circa 106 milioane barili pe zi, cu circa şase milioane barili pe zi mai mult decât în prezent.
În pofida faptului că estimează o dezvoltare considerabilă a surselor de energie regenerabilă, raportul preconizează că petrolul va continua să fie sursa numărul unu în mixul energetic la nivel mondial, cu un procent de circa 30% spre mijlocul secolului.
OPEC admite însă că, în afară de satisfacerea nevoilor energetice, „este, de asemenea, necesar să fie reduse în continuare emisiile” de gaze cu efect de seră. Însă, inclusiv într-un scenariu alternativ care va conduce la o mai mare diminuare a dioxidului de carbon emis de sectorul energetic, organizaţia pariază în special pe tehnologiile costisitoare de captare a carbonului.
„Captarea, utilizarea şi stocarea carbonului, printre alte tehnologii, vor trebui să joace un rol cheie în viitor”, a semnalat secretarul general al OPEC.
În schimb, IEA estimează că este posibil ca la nivel global consumul de combustibili fosili să atingă un vârf înainte de 2030, după care va începe să scadă în mod constant. În acest sens, agenţia promovează o foaie de parcurs care include triplarea investiţiilor în energie regenerabilă (eoliană şi solară), dublarea eficienţei energetice, retragerea subvenţiilor pentru combustibilii fosili şi reducerea investiţiilor în petrol în cazul instalaţiilor existente şi a proiectelor deja aprobate.
Cmentariile sunt închise