Podul din strada Mihai Viteazul are un nou termen de finisare a lucrărilor? Asfaltarea părții închise, aproape gata

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Bucata de pod de pe strada Mihai Viteazul, închisă în prezent pentru circulație din cauza reparațiilor, se va deschide în curând? Vitalie Mihalache, șeful DGMU, a anunțat astăzi că lucrările de asfaltare urmează a fi terminate în această săptămână.

Suplimentar, responsabilul a declarat că porțiunea „va fi pusă în funcțiune după finalizarea, inclusiv a amenajării și securizării zonei reparate, inclusiv asigurării posibilității desfășurării a lucrărilor în siguranță pentru a nu admite careva avarii și incidente pe zona de șantier, în cazul în care începem lucrările pe a doua parte de pod.”

Între timp, mai mulți șoferi au surprins, mai nou, niște bannere instalate de Primăria Chișinău. Acestea conțin niște mesaje de informare/argumentare a lucrărilor efectuate. Iar textul de pe unul ar vrea să ne spună că termenul de finisare, conform contractului, este până în 2025.

Însă finisarea a ce: a tuturor lucrărilor sau numai a porțiunii închise în prezent?… Privim în calendar și așteptăm Revelionul pentru deschiderea integrală a circulației?

Cronologia reparației podului, realizată de Primăria Mea în baza informațiilor publice:

  • Licitația pentru contractarea unei companii a fost una cu năbădăi. Timp de aproximativ trei ani, Direcția Generale Mobilitate Urbană (anterior Direcția Generală Transport Public și Căi de Comunicație) a tot lansat concursuri publice pentru identificarea unei companii potrivite să execute lucrările de reparație a podului.
    • De fiecare dată, numărul dosarelor depuse era zero. Timpul trecea, iar odată cu încercările eșuate, creștea și pericolul de utilizare a podului. Mai mult, erau modificate și condițiile de participare.
    • În martie 2020, atunci când a fost lansată prima licitație, oferta de preț fără TVA era 57.008.125 lei, iar una dintre cerințele obligatorii era ca garanția pentru executarea lucrărilor să fie de zece ani.
    • Doi ani mai târziu, în februarie 2022, la cea de-a cincea licitație, valoarea estimată a achiziției era de 78.342.170 lei, iar garanția solicitată s-a diminuat la minim cinci ani. 
  • A cincea încercare a fost cu mai mult noroc pentru autoritățile locale. Pe mtender.gov.md putem vedea pachetul de documente depus de „Granbudservice SRL Ucraina Sucursala Vulcănești”, singura care a răspuns concursului public.
    • Astfel, aceasta a venit cu o contraofertă financiară de 90.029.122 lei, la care se adaugă 18.005.824 lei TVA, adică o valoare totală a lucrărilor de 108.034.946, mai mare decât cea înaintată de autorități.
    • În dosarul de aplicare, aceasta mai cere și o garanție de bună executare a lucrărilor, în mărime de 3%, adică 3.241.048 lei.
    • Compania precizează și garanția pe care o dă serviciului prestat – 60 de luni calendaristice, adică exact cinci ani.
    • În procesul de reparație, responsabilii au trecut și subcontractanții cu care vor lucra: SRL „Genesis International” și SRL „Compania Electrică”.
    • Administratoare este Victoria Sizonenko. Într-o scrisoare atașată la ofertă, Sizonenko scrie că: „Pe teritoriul Republicii Moldova avem tehnica necesară, personal, echipa de muncitori și resurse pentru a începe de îndată lucrările.” 
  • Iunie 2022 – în cadrul unei ședințe săptămânale, primarul Ion Ceban anunța că, în maxim o lună, podul din strada Mihai Viteazul va intra în reparație. Valoarea totală a lucrărilor este de peste 108 milioane de lei, iar pentru calitatea lor compania executoare oferă o garanție de cinci ani.
  • Septembrie 2022 – autoritățile anunțau despre începerea lucrărilor. DGMU preciza atunci că: „Vor fi închise două benzi marginale, câte una pe sens, pentru a produce un disconfort minim pentru participanții la trafic, celelalte patru benzi de circulație rămân funcționale.”
  • De facto, compania desemnată câștigătoare s-a pus pe treaba abia în primăvara lui 2023, atunci când a început intervenția propriu-zisă la pod.
    • Pentru ca lucrările să poată fi executate, partea dreaptă a podului, pe direcția de circulație spre str. Petricani, a fost închisă. Decizia a fost anunțată de către DGMU la sfârșit de aprilie. Conform estimărilor de atunci, interdicția ar expira la 31 decembrie 2023. 
  • August 2023 – Vitalie Mihalache, șeful DGMU, a menționat că se depun eforturi maxime pentru ca lucrările să fie urgentate și porțiunea de pod să fie redeschisă circulației mai devreme decât 31 decembrie 2023, termenul anunțat inițial.
  • Septembrie 2023 – la ședința CMC, Dumitru Ceban, șef adjunct al DGMU, a declarat: „Conform contractului, data de finisare a lucrărilor este toamna anului 2024, adică un total de 24 de luni. În urma mai multor tergiversări, noul termen de predare a lucrărilor este primăvara anului 2025.”

Amintim că, conform notei informative găsite pe șantier, toate lucrările trebuie finisate până pe 19.11.2024. Însă estimativ lucrările de reparație vor dura mai mult decât cele pentru construcția podului, inaugurat în 1974.

Cmentariile sunt închise