(video) Volvo anunță o colaborare extinsă cu NVIDIA și platforma SPA3 pentru EX60
Compania Volvo a mai făcut niște anunțuri, aferente lansării recente a modelului actualizat XC90, în cadrul Capital Markets Day care a urmat după. Suedezii spun că nu se concentrează pe tehnologie de dragul tehnologiei, ci dezvoltă tehnologii centrate pe om care creează valoare și fac mașinile mai sigure, viața mai bună, toate fără a compromite siguranța.
Noul Volvo EX90 este primul automobil Volvo care este cu adevărat definit de software. Este construit pe o arhitectură de calcul centralizată, posibilă prin colaborarea de lungă durată cu NVIDIA. Sistemul de calcul de bază al modelului EX90, lider în industrie, este alimentat de un SoC (system-on-a-chip) NVIDIA DRIVE Orin. E capabil să efectueze peste 250 de trilioane de operațiuni pe secundă (TOPS).
Acest sistem de calcul de bază orchestrează totul în mașină: de la alimentarea capacităților de învățare profundă care stau la baza sistemelor de siguranță activă și de asistență la condus bazate pe inteligență artificială, până la contribuția la introducerea conducerii autonome sigure în viitor și la oferirea celei mai bune experiențe clienților.
Pentru a elibera întregul potențial al mașinii definite de software cu o arhitectură centralizată de calcul de bază, colaborarea cu NVIDIA trece la următorul nivel. Mai târziu în acest deceniu vor fi introduse automobile cu SoC-uri NVIDIA DRIVE Thor (până la 1000 TOPS-uri)! Aceasta înseamnă de patru ori mai multe operații pe secundă decât un SoC DRIVE Orin. În același timp – o eficiență energetică de șapte ori mai mare!
Integrarea DRIVE Thor va contribui la asigurarea viitorului generației următoare de automobile. DRIVE Thor, care integrează arhitectura NVIDIA Blackwell GPU, va permite implementarea de funcții și mai avansate de asistență la condus și de siguranță, dezvoltarea conducerii autonome și introducerea de capabilități generative bazate pe AI și experiențe în mașină.
„Cu NVIDIA DRIVE Thor în viitoarele noastre mașini, software-ul nostru dezvoltat in-house devine mai scalabil în gama noastră de produse, ceea ce ne va ajuta să continuăm să îmbunătățim siguranța în mașinile noastre, să oferim cele mai bune experiențe clienților, să ne reducem costurile și să ne creștem marjele.”
Jim Rowan, CEO al Volvo Cars
Pentru a explora în continuare potențialul inteligenței artificiale, Volvo Cars, prin compania sa de software deținută integral, Zenseact, utilizează, de asemenea, sistemele NVIDIA DGX. Este o platformă de supercomputere pentru inteligența artificială optimizată pentru sarcini de lucru mari. Aceasta contribuie la dezvoltarea conducerii autonome sigure.
Sistemele DGX pentru formarea modelelor AI vor fi utilizate înainte de a fi implementate în viitoarele flote Volvo pe șosea. Cu puterea platformei NVIDIA DGX – utilizând infrastructura AI special construită și stiva de software optimizată – se poate spori eficiența formării modelelor AI actuale și viitoare.
„Colaborarea noastră îndelungată cu NVIDIA și utilizarea platformei NVIDIA DRIVE, dovedită în producție, ne-a permis să explorăm și să aplicăm în continuare înțelegerea noastră profundă a siguranței, pe măsură ce antrenăm modele AI de bază mari. Aceste modele sunt utilizate pentru a ajuta mașinile noastre să înțeleagă și mai bine lumea din jurul lor, toate acestea cu scopul de a îmbunătăți în continuare siguranța și confortul în mașinile noastre și de a dezvolta conducerea autonomă.
Supercomputerul NVIDIA DGX AI va supraîncărca capacitățile noastre de instruire AI, făcând din acest centru de date intern de instruire AI unul dintre cele mai mari din țările nordice. Prin valorificarea tehnologiei NVIDIA și înființarea centrului de date, putem deschide o cale rapidă către AI de înaltă performanță, contribuind în cele din urmă la creșterea siguranței și calității produselor noastre.”
Anders Bell, Chief Engineering & Technology Officer la Volvo Cars
De asemenea, în cadrul Capital Markets Day, Volvo Cars a dezvăluit noua sa abordare a tehnologiei, despre care spune că va schimba regulile jocului. Această nouă abordare va defini viitorul companiei prin canalizarea tuturor eforturilor inginerești într-o singură direcție: producerea de mașini care devin mai bune cu timpul!
Începând cu modelul EX90, viitoarele automobile electrice se vor baza pe același nucleu fundamental de sisteme, module, software și hardware. Combinația este numită: pachetul tehnic Volvo Cars Superset. Este o bază unică de tehnologie și software care conține toate modulele și funcționalitățile.
Ca un set de blocuri de construcție, acesta poate fi configurat în multe moduri diferite. Fiecare dintre mașinile noi va fi o selecție sau un subset de blocuri de construcție din stiva tehnologică Superset. Volvo va îmbunătăți și va dezvolta continuu stiva tehnologică.
Această abordare garantează că mașinile companiei devin cu adevărat mai bune în timp. Asta deoarece toată munca de inginerie se va concentra pe modernizarea și consolidarea unui singur pachet de tehnologii. Aceasta înseamnă că munca la EX90 va fi benefică în mod direct pentru noul ES90. Iar munca depusă pentru ES90 va continua atât în dezvoltarea lui EX60 care urmează după el, cât și în modernizarea lui EX90, de exemplu.
„Stiva tehnologică Volvo Cars Superset este o adevărată schimbare a jocului: permite ca toate eforturile noastre de inginerie să fie canalizate într-o singură direcție care alimentează toate produsele noastre, în loc să lucrăm la proiecte auto specifice. Inginerii noștri vor lucra la un singur superset, îmbunătățind, crescând și extinzând constant capacitățile și caracteristicile acestuia. Acest lucru permite îmbunătățirea dramatică a calității, creșterea vitezei de lansare pe piață și mașini tot mai bune pentru clienți.”
Anders Bell, Chief Engineering & Technology Officer la Volvo Cars
Dezvoltare în buclă închisă
Abordarea pachetului tehnologic Superset permite livrarea unei singure mărci în mai multe variante diferite de produse. Soluția este emblematică pentru ideea generală despre cum Volvo să fabrice automobile.
Acum realizează o dezvoltare în buclă închisă bazată pe date, conectivitate, software și calcul de bază. Această trecere la core computing este cel puțin la fel de semnificativă precum trecerea la electrificare. Are impact asupra oricărui element conectat la sistemul electric al automobilelor, iar beneficiile potențiale sunt nelimitate!
Prin crearea unui proces de dezvoltare în buclă închisă se va putea îmbunătăți la nesfârșit și neîncetat fiecare aspect al automobilelor, datorită informațiilor în timp real și capacităților avansate de calcul din interiorul mașinilor, precum și de către inginerii din centrele de dezvoltare.
Platforma SPA3 de ultimă generație
Unul dintre elementele de bază esențiale pentru oricare dintre automobilele viitoare Volvo este baza tehnologică electrică: o combinație a celor mai recente sisteme de propulsie, electrice și electronice pe care este construit automobilul.
Pentru a se pune în poziția de a deveni lider în mobilitatea de generație următoare, Volvo anunță că deja dezvoltă SPA3, care va fi susținută de pachetul tehnologic Volvo Cars Superset. Primul automobil pe baza SPA3 va fi viitorul EX60 complet electric.
SPA3 se bazează pe multe dintre elementele de bază ale SPA2 (introdusă cu EX90) și introduce câteva actualizări cheie. Va avea, de exemplu, o capacitate de core computing mai bună, care va permite asigurarea unei performanțe mai mari și modernizarea caracteristicilor prin intermediul pachetului tehnologic.
Dar cea mai importantă schimbare este că arhitectura SPA3 a fost construită pentru a fi mult mai scalabilă decât SPA2. Aceasta înseamnă că, dacă va dori (chiar așa s-a exprimat producătorul), Volvo Cars ar putea dezvolta mașini de toate dimensiunile, mai mari decât EX90 și mai mici de EX30, folosind aceeași bază tehnologică. Modularitatea și capacitatea de actualizare a SPA3 vor permite costuri de investiții mai mici – cu o variație mai mică, de asemenea – în raport cu vânzările, ceea ce, la rândul său, ar trebui să conducă la un flux de numerar viitor mai puternic.
Costuri de producție mai mici
Având o arhitectură SPA3 scalabilă, se vor crea sinergii sporite și o eficiență tehnologică mai bună în ceea ce privește core computing, baterii, motoarele electrice, megacasting și producția modulară. Toți acești factori contribuie la reducerea semnificativă a costurilor de producție a automobilelor.
Fabrica din Torslanda și pregătirea sa pentru producția de automobile pe bază de SPA3 demonstrează abordarea față de producția viitoare. Toate capacitățile necesare pentru a produce un automobil sunt localizate în aceeași zonă. Această abordare devine deosebit de puternică atunci când se pot utiliza aceleași componente cheie pentru toate automobilele construite pe SPA3, ceea ce înseamnă că scade complexitatea scade și crește flexibilitatea.
Cmentariile sunt închise