Noutate în Moldova: Apare termenul de încălcare rutieră nesemnificativă
(update 28.11.2024) Moldova: Mai multe avertismente pentru șoferi în loc de amenzi, dar în anumite condiții
În Republica Moldova apare termenul de… încălcare nesemnificativă. Conform unui proiect de lege aprobat de Guvern, ce vizează modificarea Codului Contravențional, încălcările care generează urmări nesemnificative pentru securitatea cetățenilor vor fi sancționate doar cu avertisment!
Din lista acestor încălcări nesemnificative fac parte și câteva ce-i vizează pe conducătorii de autovehicule.
Lista încălcărilor ce vor putea fi sancționate mai nou (și) cu avertisment:
- Exploatarea vehiculelor cu defecte tehnice în sistemul de frânare sau în mecanismul de direcţie, în dispozitivele de iluminare ori de semnalizare, exploatarea vehiculelor reutilate fără autorizaţia de rigoare (cele trei puncte de penalizare, prevăzute pe lângă amendă, au fost eliminate).
- Deținerea, montarea sau exploatarea dispozitivelor care detectează semnalele mijloacelor de determinare a vitezei de deplasare a vehiculelor sau perturbă funcționarea normală a acestora.
- Exploatarea vehiculului utilat cu sistem de alimentare cu gaze la care este expirat termenul de testare periodică a rezervoarelor pentru gaze sau numărul acestora nu corespunde normelor tehnice.
- Încălcarea regulilor de înmatriculare sau de înregistrare de stat a vehiculelor.
- Conducerea unui vehicul care nu a fost înmatriculat în modul stabilit
- Conducerea unui vehicul cu numărul de înmatriculare indescifrabil sau cu placa de înmatriculare amplasată cu încălcarea standardului (amenda a crescut de la 150-300 la 450-600 lei, iar cele două puncte de penalizare au fost eliminate).
- Conducerea unui vehicul cu numărul de înmatriculare camuflat sau nestandardizat va fi penalizată doar cu amendă de 450-600 lei și cu 2 puncte de penalizare.
- Conducerea unui vehicul fără număr de înmatriculare.
- Nesemnalizarea vehiculului cu semnul distinctiv, conform prevederilor RCR, nerespectarea exigențelor de folosire a dispozitivelor de iluminat pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă (amenda a crescut de la 150-300 la 450-600 lei).
- Neconectarea în faruri a luminii de întâlnire sau a luminii de deplasare pe timp de zi, conform prevederilor Regulamentului circulației rutiere (amenda a crescut de la 150-300 la 300-450 lei).
IMPORTANT!
Avertismentul va fi aplicat în mod obligatoriu de către agentul constatator, în toate cazurile prevăzute de prezentul Cod Contravențional al Republicii Moldova, dacă această cauză contravențională nu este remisă în instanță și dacă sunt întrunite cumulativ următoarele condiții:
- Pe parcursul ultimului an înainte de comiterea faptei contravenționale, persoana nu a fost sancționată pentru o contravenție similară;
- Persoana a executat sancțiunile contravenționale aplicate pentru faptele comise anterior.
Dacă nu vor fi întrunite condițiile enunțate, conducătorii de autovehicule se vor alege cu amenzile prevăzute de Codul Contravențional!
Temeiul legal sau, după caz, sursa proiectului actului normativ
Asigurarea ordinii și securității publice, inclusiv pe segmentul faptelor contravenționale, reprezintă sarcina normativă primordială a autorităților publice. Se va reține la caz că acest deziderat poate fi realizat prin atingerea scopului legii contravenționale care, constă, de altfel, în apărarea drepturilor și libertăților legitime ale persoanei, inclusiv, în soluționarea justă a cauzelor contravenționale prin individualizarea corectă a răspunderii contravenționale, precum și prevenirea de săvârșire a noilor contravenții.
Prezentul proiect urmărește asigurarea aplicării corespunzătoare a legii contravenționale, făcând uz de principiul individualizării răspunderii contravenționale și sancțiunii contravenționale, în urma cărui fapt agentul constatator căruia i s-a atribuit prin lege aplicarea rigorilor normative, va ține cont de caracterul și de gradul prejudiciabil al contravenției, de persoana făptuitorului și de circumstanțele atenuante ori agravante, aplicând astfel o sancțiune contravențională proporțională urmărilor prejudiciabile survenite în urma faptei contravenționale săvârșite.
Suplimentar, îmbinând caracterul coercitiv cu cel preventiv al legii contravenționale, urmează să se asigure un echilibru eficient dintre elementele constitutive ale faptei contravenționale și consecințele acesteia aferente subiectului contravenției. Proiectul susține intenția responsabilizării participanților la trafic, a căror acțiuni/inacțiuni ilicite generează urmări nesemnificative ordinii și securității publice, oferind posibilitatea aplicării alternative a unei sancțiuni cu caracter nepecuniar.
Cmentariile sunt închise