(video) Tesla a arătat lumii primele sale autovehicule robotizate

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În această noapte, Tesla a organizat un eveniment numit „We, Robot” pe teritoriul Warners Bros studios, prin care și-a anunțat oficial intrarea în segmentul/domeniul autovehiculelor robotizate. De asemenea, au fost demonstrate primele astfel de mașinării, alături de care au fost comunicate primele detalii.

De ani buni se vorbește despre o mașină Tesla care nu va avea volan și pedale, despre un robotaxi, dar și despre un eventual microbuz al mărcii americane. Păi iată că acum lucrurile au devenit aproape o realitate.

Tesla Robotaxi

Primul robomobil Tesla este numit Robotaxi, poreclit și Cybercab de Elon Musk. Mașina va costa circa 30.000 de dolari și va intra în producție până în 2027. La moment detalii tehnice nu există, dar din cele ce putem vedea, observăm că este un vehicul cu doar două locuri, cu portiere de tip ”aripi de fluture”, fără volan sau pedale, cu un singur ecran pe centru și un portbagaj destul de mare.

Designul Robotaxi este inspirat din limbajul de design al lui Cybertruck. Farurile înguste sunt la același nivel cu banda luminoasă. Nu se poate afirma exact, dar panourile de caroserie ar fi tot din oțel inoxidabil cum vedem pe Cybertruck, metal pe care Tesla ar fi reușit să-l supună unor forme și muchii mai complexe, ori poate fi vorba despre o combinație de tablă/aluminiu și oțel inoxidabil.

Și încă o caracteristică importantă: Cybercab va fi primul vehicul Tesla care nu are încărcător de bord. Încărcarea bateriei va avea loc exclusiv wireless, prin inducție electromagnetică.

Tesla a prezentat, de asemenea, pe scurt, un videoclip cu un sistem automatizat care e capabil să curățe vehiculul, cel puțin în habitaclu, după o utilizare (probabil când va fi într-o flotă de taxi).

Nu s-a spus nimic nici despre autonomia vehiculului electric. Musk a menționat doar un cost estimat de operare de 0.2 dolari per milă, ceea ce pare ambițios. El a mai declarat că oricine îl va putea cumpăra și câștiga niște bani dacă îl va oferi pentru utilizare publică atunci când nu este folosit pentru nevoi personale. Deci nu va fi doar o mașină pentru o flotă autonomă de ridesharing, Tesla Network, pe care Musk o promovează de ani buni.

Tesla Robovan

Alături de Robotaxi, Tesla a mai arătat un Robovan, un microbuz care poate transporta pasageri sau mărfuri (livrări), ori poate deveni un food court pe roți sau o vulcanizare mobilă cu un Optimus care schimbă roata. Are o capacitate de până la 20 de persoane, dintre care 14 se pot așeza pe scaune.

Configurația pentru pasageri pare să aibă un spațiu de încărcare semnificativ disponibil, iar acest lucru ar putea fi cu siguranță util pentru ceva de genul unei navete pe teritoriul unui Aeroport. Costul estimat de operare: 5-10 cenți per milă.

Designul Robovan-ului este cu siguranță destul de ieșit din comun, dar având în vedere istoria Tesla, ar putea de fapt să se concretizeze într-o stare oarecum ca aceasta. Spre deosebire de Robotaxi, Elon Musk nu a anunțat nicio dată de lansare în serie a acestui microbuz.

Autonomie pentru toată lumea

Tesla a constatat în urma observațiilor sale că o mașină autonomă este de 10 ori mai sigură decât dacă ar fi condusă manual de un șofer. Iar pentru a atinge acest obiectiv, viitorul autonomiei și al inteligenței artificiale va fi realizat prin crearea unei flote de vehicule și roboți autonomi. Toate cu design specific, Elon Musk afirmând că vrea să schimbe faptul cum arată un drum: „viitorul trebuie să arate ca viitorul”.

Dar până atunci, din 2025, în statele California și Texas este planificată lansarea versiunii sistemului Full Self Driving care să permită conducerea Model 3 și Model Y complet autonom. Acest lucru va fi posibil după ce sistemul a fost antrenat în ultimii ani de toate mașinile din ecosistemul Tesla, care au văzut cele mai diverse situații pe drumuri și au învățat cum să reacționeze.

O flotă mare de vehicule autonome va permite ca acestea să fie permanent în mișcare. În această ordine de idei nu vor mai fi necesare locuri de parcare în orașe, iar mega parcările din prezent ar putea fi transformate în parcuri înverzite.

Cmentariile sunt închise