(video) Noul Tesla Cybertruck a fost prezentat în forma finală! Cât de puternic și scump poate fi

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Noul Tesla Cybertruck a fost prezentat în forma sa finală și cu specificațiile de producție. Aseară târziu a avut loc evenimentul de predare a primelor exemplare, împreună cu o mică prezentare ținută de Elon Musk pentru a-i scoate în evidență capacitățile și caracteristicile, pe alocuri neobișnuite și chiar unice, însă nu toate cifrele sunt identice cu cele promise acum patru ani. Iar noile realități au mărit și prețurile. Despre toate, pe scurt, mai jos.

„Iată mașina despre care experții au spus că nu poate fi făcută… Cred că acesta este cel mai bun produs al nostru. Viitorul va arăta în sfârșit ca viitorul.”

Elon Musk

Caracteristici cheie:

  • Măsoară 5.683 x 2.413 (cu oglinzile extinse, 2.201 cu acestea pliate) x 1.791 mm în lungime, lățime și înălțime. Are un coeficient de rezistență aerodinamică de 0,335 Cd. Vine cu anvelope de 35 inchi pentru toate terenurile, cu margini laterale custom pentru a acomoda niște capace din cauciuc ce acoperă jantele. Prototipul din 2019 era mult mai lung și mult mai lat.
  • Barele de protecție au devenit mai proeminente, au apărut oglinzi laterale retrovizoare, iar cel mai masiv parbriz din industria auto are un singur ștergător, și el deloc mic.
  • Are o construcție unghiulară făcută pe principiul – fără vopsea, fără deteriorări! Exoscheletul exterior extrem de dur, din oțel inoxidabil, contribuie la reducerea adânciturilor, a daunelor și a coroziunii pe termen lung, iar eventualele reparațiile sunt simple și rapide.
  • Mașina nu are un șasiu cadru, caroseria portantă fiind amenajată deasupra platformei ca un exoschelet. Culori aplicate prin vopsirea metalului nu există (dar sunt propuse careva alternative). S-a făcut un experiment care demonstrează că de la o anumită distanță panourile din oțel rezistă la gloanțe de calibru mic, însă o blindată în toată regula Cybertruck nu poate fi numit.
  • Geamurile sunt și ele dure, ranforsate pentru a fi rezistente la impactul unei mingi de baseball aruncată cu o viteză de 112 km/h sau la codul roșu de grindină. Sticla fonoizolantă garantează și un habitaclu extrem de silențios, fiind făcută o comparație cu liniștea din cosmos.
  • Este dotat cu o suspensie pneumatică adaptivă electronică, prin care oferă o gardă la sol standard de 305 mm și una maximă de 443 mm! Nu se menționează dacă e standard pe toate versiunile.
  • Are să propună o sarcină utilă de până la 1.134 kg (s-a promis 1.6 tone, dar oricum este mai mare decât la concurenții direcți și unii cu motoare termice), spațiu de depozitare care poate fi încuiat de 1.897 litri și o capacitate de tractare de 4.990 kg (s-a promis peste 6.35 tone, dar oricum este mai mare decât a lui F-150 Lightning), echivalentă cu greutatea unui elefant african de mărime medie.
    • Bena (lungă de 1.8 metri și lată de 1.2 metri) îi este realizată dintr-un material compozit, nu are nevoie de căptușeală și este suficient de mare pentru a căra materiale de construcții de mărimea 1.200×2.400 mm. Volumul său închis este de 3.42 m3.
    • Suplimentar există spațiu sub capota frontală, într-o nișă ascunsă și pe plafon datorită unor railings-uri.
    • Dacă se rabatează bancheta din spate există suplimentar 1.530 litri de spațiu.
    • Este dotat cu prize de 4x120V/1×240 V în benă/habitaclu și poate furniza surselor externe până la 11.5 kW de energie.
    • Despre vreun compresor de aer în benă nu s-a anunțat nimic.

La capitolul tractare la distanță a 18.144 kg bate chiar și Ford F-350, conform unui test:

  • Autonomia modelului cu bateria dintre osii se ridică până la 550 km. O autonomie de 235 km poate fi obținută după 15 minute de încărcare de la o stație Supercharger. S-a promis că va suporta încărcare rapidă de până la 1 MW, însă cea maximă anunțată este de 250 kW, semn că primele exemplare nu au noua platformă de 800V.
  • Are la bord tehnologia steer-by-wire și direcție pe puntea din spate, datorită cărora se declară că are o manevrabilitate de mașină sport și o rază de întoarcere mai bună decât majoritatea sedanurilor (11.3 metri, chiar mai mic decât la Model S). Ascuțimea și răspunsul direcției variază în funcție de viteza sau unghiul de rotație al roților.
  • Sistemul electric este unul de 800V, iar ca rezultat există cu 70% mai puține cabluri în interior decât în mașinile cu sistem electric de 12V. Și da, folosește baterii cu 1.366 de celule de format 4680!
  • Precum la exterior, este simplist și la interior, dar confortabil, afirmă Tesla. Volanul nu este unul de tip manșă, dar are o formă interesantă aproape ovală.
    • Monitorul central tactil măsoară 18.5 inchi (s-a anunțat inițial unul de 17 inchi) și propune o interfață de utilizator complet nouă.
    • Un alt monitor tactil de 9.4 inchi este pus la dispoziția pasagerilor din spate.
    • Are un sistem audio de calitate studio, cu 15 difuzoare, două subwoofere dedicate și amplificatoare distribuite.
    • Cotiera frontală centrală are o nișă pentru încărcarea wireless a două telefoane. Suplimentar există porturi USB-C de 65 W și prize de 120/240V pentru încărcarea acelorași laptopuri.
    • Spațiul la bord este pentru cinci adulți.
    • Plafonul este realizat integral din sticlă izolată acustic și cu strat protector UV.
  • Vine standard cu un filtru HEPA performant de nivelul celor folosite în săli de operație. Tesla spune că asigură protecție împotriva a 99,97% particule nocive.
  • Opționale sunt o serie de accesorii precum: railings-urile speciale, bara de lumină superioară care asigură vizibilitate pe o distanță de până la 480 de metri, un cort pentru doi adulți care se instalează în câteva minute, o roată de rezervă cu husă și centuri de prindere, etc.

Pentru piața nord-americană au fost anunțate trei motorizări:

  • Cu tracțiune spate – un singur electromotor; capacitate de remorcare: 3.402 kg; accelerație 0-100 km/h în 6.7 secunde; viteză maximă 180 km/h; autonomie estimată de până la 402 km; Disponibilitate din 2025 la un preț de start estimativ de 60.990 de dolari.
  • Cu tracțiune integrală – două electromotoare (cu imitația a două diferențiale blocabile) cu un total de 608 CP și 10.080 Nm de cuplu la roți; capacitate de remorcare: 4.990 kg; accelerație 0-100 km/h în 4.1 secunde; viteză maximă 180 km/h; autonomie estimată de până la 547 km sau peste 755 km cu un așa-numit range extender (încă o baterie suplimentară care ocupă 1/3 din spațiul benei); are o greutate de 2.995 kg și jante la 20 inchi; putere maximă de încărcare – 250 kW. Livrare din 2024 la un preț de start estimativ de 79.990 de dolari.
  • Cyberbeast cu AWD – trei electromotoare (cu imitație a două diferențiale blocabile) cu un total de 857 CP și 13.959 Nm de cuplu la roți; capacitate de remorcare: 4.990 kg; accelerație 0-100 km/h în 2.7 secunde (în condiții ideale); viteză maximă 209 km/h; autonomie estimată de până la 515 km sau peste 705 km cu un așa-numit range extender; are o greutate de 3.104 kg și jante la 20 inchi; putere maximă de încărcare – 250 kW (206 km în 15 minute). Livrare din 2024 la un preț de start estimativ de 99.990 de dolari.
  • Ultimele două motorizări sunt combinate cu o baterie de 123 kWh.

Garanția mașinii este de patru ani sau 80.000 km, iar pentru baterie este de 8 ani sau 240.000 km. Rezervările pot fi făcute de astăzi cu o sumă de 250 de dolari. Deocamdată poate fi comandat de clienți din SUA, Canada și Mexic.

Amintim că în 2019 prețurile anunțate variau între 39.900 şi 69.900 de dolari, însă atunci erau alte vremuri, fără crize internaționale majore…

Evenimentul de prezentare/livrare a primelor 10 mașini în reluare:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise