Primul semnal pentru schimbarea anvelopelor: Cod Galben de înghețuri în Moldova

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Serviciul Hidrometeorologic de Stat al Republicii Moldova a emis prima avertizare Cod Galben de înghețuri din acest sezon. Acest anunț este și primul semnal pe care ar trebui să-l ia în considerare toți deținătorii sau conducătorii de autovehicule, în vederea pregătirilor pentru sezonul rece.

Codul Galben de înghețuri va fi valabil pentru toată țara în intervalul zilelor 17-21 octombrie inclusiv. În orele nocturne și ale dimineții se prevăd înghețuri la suprafața solului (-1..-4°C), izolat și în aer (-1..-2°C).

Serviciile meteorologice internaționale confirmă scăderea temperaturilor în regiunea noastră.

FOTO: evansmoorelaw.com

Ținem să amintim că, potrivit regulilor neschimbate din RCR, este interzisă exploatarea unui autovehicul dacă roțile sale, în cazul în care pe partea carosabilă este zăpadă, gheaţă sau polei, nu au anvelope cu marcaje M+S, M.S. sau M&S. Ori anvelope fără marcaj sau simboluri care nu au protectorul destinat pentru exploatarea pe timp de iarnă.

Legislația națională nu impune o anumită dată fixă pentru schimbul anvelopelor de vară cu cele de iarnă. În acest sens conducătorii auto urmează a se orienta singuri după vreme și date meteo. Iar cei care vor alege să facă asta mai devreme vor putea evita cozile mari (și timpul pierdut pentru statul în ele) care se formează atunci când toți dau buzna într-un ultim moment.

Mulți experți și chiar producători de anvelope, precum este Continental, recomandă trecerea la anvelope de iarnă atunci când temperatura scade sub 7°C și se menține. Aceste anvelope funcționează bine în toate condițiile de iarnă, de la zăpadă și gheață până la drumuri umede și uscate reci, performând mai bine în același proces de frânare.

Un alt motiv pentru care sunt atât de eficiente este că sunt fabricate dintr-un compus de cauciuc personalizat care rămâne moale și flexibil la temperaturi scăzute pentru un control mai bun al vehiculului. Dar nu este indicat să folosiți anvelopele de iarnă pe vreme caldă. Acest compus mai moale se va uza mai repede pe asfalt uscat și va trebui înlocuit mai devreme.

Cmentariile sunt închise